Gyógyító ízek – fűszereink gyógyhatása

A gyógynövényeket, mióta ember él a földön hasznosítják, sőt már előtte is, hiszen az állatok, főként a ragadozók legelészése sem a véletlen műve.

Az ősi kínai gyógyításban jelentős szerepet kaptak a növények, mint gyógyulást segítő anyagok. Az indiai doktorok körül-belül ötszáz fajta gyógynövényt használtak. De nem csak a kelet gyógyítói tudták melyik növényt mire és hogyan használják, hiszen Európában Krisztus előtt 3000-ben a sumérok már ismerték a különböző főzetek és esszenciák hatásait.

Mégis most a kínai gyógyítók egyik ősi felfedezését szeretném megosztani Önökkel. Ők már évszázadok óta tudják, hogy a növények gyógyító hatása ételeinkben is megjelenik. A fűszeres étel nem csak egészségtelen lehet, sőt!

Íme, a teljesség igénye nélkül néhány olyan fűszernövény, amit mi is nap mint nap használunk, s nem is sejtjük valódi értéküket.

Itt van mindjárt a paprika. Azt mindannyian tudjuk, hála Szentgyörgyi Albertnek, hogy jelentős C vitamin tartalommal bír. Az talán kevésbé ismert, hogy a paprikatermés magas kapszaicin tartalma miatt élénkíti a keringést és javítja az idegműködést. Ételeink ízesítésékor biztosan nem gondolunk fertőtlenítő hatására, és vagy arra, hogy enyhíti a torokgyulladás kellemetlenségeit.

Aztán itt van a pörkölt alap másik fűszere a bors. Ennek természetes alkaloidja a piperin, ami emésztésjavító. Használják szélszorulás, bélgörcs és hasmenés kezelésére is. Ha nem a termést, hanem annak illóolaját használjuk, az étel íze borsos lesz, de nem csíp. Ugyanez az illóolaj frissítő hatású, ha nem belsőleg használjuk.

Népszerű zöldfűszerünk a petrezselyem meglepően sokoldalú gyógynövény. A leveleiből készült főzet haj- és bőrápolásra kiváló. A levél, a gyökér és a szár hatóanyagai vizelethajtók, enyhítik a reumás panaszokat, az allergiás reakciókat is csökkentik. A levelekből készíthetünk borogatást, ami gyorsítja a ficamok, vágott sebek gyógyulását. Használatát várandós kismamák kerüljék, de a szülés után már bátran fogyaszthatják, hiszen a méh regenerálódását is segíti.

Hasonló jó tulajdonságokkal dicsekedhet a majoránna is. Ételeinkbe akkora mennyiséget nem használunk, ami alkalmas lenne gyógyításra, de teája megfázás, fejfájás, enyhe menstruációs panaszok ellen jó. Érdekesség, hogy nagyanyáink parketta tisztításra is használták. Ha már a zöld fűszereknél tartunk meg kell említenünk a nálunk is egyre népszerűbb olasz konyhára igen jellemző bazsalikomot is. Ez az igen erős aromájú növény afrodiziákum, mivel serkenti a mellékvese hormontermelését. Levelei bélférgesség, övsömör, rovarcsípés ellen jók, sőt még a szúnyogokat is elriasztják.

A felsorolást még sokáig folytathatnánk, hiszen nem csak ezek a fűszerek rendelkeznek gyógyító hatással. Az itt felsoroltak közül a zöldfűszereket könnyen nevelhetjük mi magunk is, hiszen a nagy élelmiszer áruházakban kaphatóak cserépben, így a friss ágakkal, levelekkel ízesíthetünk, ezek szárításával pedig tea alapanyagot kaphatunk. Szárítani mindig lefelé fordítva kell, olyan helyen, ami száraz és ahol nem éri tűző napfény.

 

-práger-

forrás: archívum
(Patika Tükör – 000104)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.