A vastagbĂ©l nagyon fontos szervĂĽnk, hiszen nemcsak a táplálĂ©k emĂ©sztĂ©sĂ©ben Ă©s a tápanyagok felszĂvásában, de szervezetĂĽnk vĂ©dekezĂ´kĂ©pessĂ©gĂ©ben is kiemelkedĂ´ szerepet játszik.
A vastagbĂ©lben egymással egyensĂşlyban Ă©lnek a jĂłtĂ©kony Ă©s káros baktĂ©riumok milliárdjai. Ezek alkotják a normál bĂ©lflĂłrát, ami a felnĹ‘ttek testtömegĂ©bĹ‘l 1-1,5 kg-ot tesz ki! Amikor ez az egĂ©szsĂ©ges egyensĂşly megbillen, kellemetlen közĂ©rzet, rosz-szabb emĂ©sztĂ©s, hasmenĂ©s jelentkezhet. Mit tehetĂĽnk a mikrobiális egyensĂşly helyreállĂtásáért?
ElĹ‘ször is tisztázzuk, mik is azok a szinbiotikumok. Olyan kĂ©szĂtmĂ©nyek, amelyek egyszerre tartalmaznak prebiotikus rostokat Ă©s jĂłtĂ©kony hatásĂş Ă©lĹ‘ baktĂ©riumokat, Ăşn. probiotikumokat is.
A prebiotikumokrĂłl
A prebiotikumok tulajdonkĂ©ppen olyan Ă©lelmi rostok, amelyek ellenállnak a gyomor- Ă©s epesavaknak Ă©s emĂ©sztetlenĂĽl, változatlan formában kerĂĽlnek a vastagbĂ©lbe, ahol a jĂłtĂ©kony baktĂ©riumok számára táplálĂ©kul szolgálnak. A prebiotikumok közĂĽl a legfontosabb az inulin, amelyet pĂ©ldául hagyma, fokhagyma, articsĂłka, bab fogyasztásával juttathatunk a szervezetĂĽnkbe. ÉrdekessĂ©g, hogy az anyatej nagy mennyisĂ©gű prebiotikumot tartalmaz, mĂg a tehĂ©ntejben ezek csak nyomokban találhatĂłk meg.
A prebiotikumok azonban nemcsak a jĂłtĂ©kony baktĂ©riumok növekedĂ©sĂ©t a serkentik, hanem a bĂ©l vĂ©dekezĹ‘rendszerĂ©re is kedvezĹ‘ hatást fejtenek ki azáltal, hogy belĹ‘lĂĽk a bĂ©lbaktĂ©riumok rövid szĂ©nláncĂş zsĂrsavakat kĂ©peznek. A vastagbĂ©l nyálkahártyáját alkotĂł sejteknek ugyanis ezek a zsĂrsavak a legfĹ‘bb energiaforrásai.
A probiotikumokrĂłl
A probiotikumok az emberi szervezet egĂ©szsĂ©ge szempontjábĂłl jĂłtĂ©kony hatással bĂrĂł, Ă©lĹ‘ tejsavbaktĂ©riumok, amelyek egyĂ©bkĂ©nt az emberi bĂ©l mikroflĂłrájának termĂ©szetes alkotĂłelemei.
Nem minden baktĂ©riumrĂłl lehet elmondani, hogy probiotikum, mert ahhoz - az elĹ‘bbieken kĂvĂĽl - számos egyĂ©b, szigorĂş feltĂ©telnek kell megfelelniĂĽk, többek között: álljanak ellen a gyomor- Ă©s epesavaknak; kĂ©pesek legyenek hozzátapadni a bĂ©lnyálkahártyához Ă©s ott meg tudjanak telepedni, szaporodjanak; az ipari technolĂłgiai eljárás - pl. tablettázás - során Ă©letkĂ©pessĂ©gĂĽket ne veszĂtsĂ©k el.
A probiotikumok termĂ©szetes forrásai a tejtermĂ©kek - pl. Ă©lĹ‘flĂłrás joghurt, kefĂr - Ă©s a fermentált hĂşsok. Fontos, hogy a probiotikus hatás kifejtĂ©sĂ©hez, a telepek kĂ©pzĂ©sĂ©hez elegendĹ‘ számĂş jĂłtĂ©kony baktĂ©rium kerĂĽljön a szervezetbe, ami kb. 108-109 telepkĂ©pzĹ‘ egysĂ©g. Ezt a mennyisĂ©get pl. Ă©trend-kiegĂ©szĂtĹ‘kkel lehet biztosĂtani.
Mikrobiális egyensúly
Az emberi béltraktus jótékony és ártalmas baktériumfajok százaiból álló hatalmas és változatos mikroflórával rendelkezik. A jótékony baktériumok, elsősorban a Lactobacillus és Bifidobacterium fajok a születéstől, a gazdatest egész élete során uralják a vastagbelet. Felnőttek esetében a mikroflóra összetétele egészen stabilnak mondható, azonban idősebb korban a jótékony bifidobaktériumok aránya lecsökken.
Normál esetben a jótékony baktériumok kontrollálják az ártalmas baktériumok mennyiségét, és fenntartják a vastagbél ellenálló képességét. Megakadályozzák ezzel a káros baktériumok és a kórokozók túlszaporodását. Mindazonáltal, ez a mikrobiális egyensúly könnyen felborulhat antibiotikumok szedése, étrendváltozás, utazás, valamint a bél megbetegedései következtében és laktózintoleranciában.
BizonyĂtott gyĂłgyhatás
Az utóbbi évtizedekben tudományos vizsgálatok egész sora irányult az egyes baktériumtörzsek klinikai hatásainak igazolására. Íme néhány példa:
Probiotikumok klinikai vizsgálatok által bizonyĂtott klinikai hatása
- Lactobacillus acidophilus: csökkentette az antibiotikum-kezelés okozta hasmenést (Black et al. 1991)
- Lactobacillus casei: a rotavĂrus okozta hasmenĂ©st lerövidĂtette, immunmoduláns hatás (Sugita and Togawa 1994 Nagao et al. 2000)
- Lactobacillus rhamnosus (LGG): a rotavĂrus okozta hasmenĂ©st lerövidĂtette, immunmoduláns hatás, enyhĂtette a gyulladásos bĂ©lbetegsĂ©geket, az allergia kezelĂ©se Ă©s megelĹ‘zĂ©se (Guandalini 2000, Kaila et al. 1992, Gupta et al. 2000, Kalliomaki 2001)
- Lactobacillus plantarum: enyhĂtette a gyulladásos bĂ©lbetegsĂ©get, az LDL koleszterol szintet csökkentette (Niedzielin 2001, Bukowska 1998)
- Bifidobacterium longum: allergia kezelése (Isolauri 2001)
- Lactobacillus reuteri: a rotavĂrus okozta hasmenĂ©st lerövidĂtette (Shornikova 1997)
- Streptococcus thermophylus: laktóz-intolerancia tüneteinek csökkentése (Ouwehand 2002)
Számos Lactobacillus Ă©s Bifidobacterium törzset sikeresen alkalmaztak antibiotikum-kezelĂ©s utáni, illetve utazĂłk hasmenĂ©ses megbetegedĂ©sĂ©nek megelĹ‘zĂ©sĂ©re Ă©s kezelĂ©sĂ©re. A bĂ©l mikrobiális egyensĂşlyának normalizálása vagy helyreállĂtása probiotikum bevĂ©telĂ©vel számos bĂ©lbetegsĂ©g tĂĽneteinek enyhĂĽlĂ©sĂ©t okozza: pl. szĂ©krekedĂ©s, laktĂłz-intolerancia vagy irritábilis bĂ©lproblĂ©mák esetĂ©n.
A bĂ©l vĂ©dekezĹ‘rendszerĂ©nek megerĹ‘sĂtĂ©se
A fentieken tĂşlmenĹ‘en, a probiotikumok vĂ©delmi szerepet töltenek be a fertĹ‘zĂ©sek Ă©s az allergia kialakulásának megelĹ‘zĂ©sĂ©ben, mivel a legnagyobb nyirokszövet a bĂ©lhez kapcsolĂłdik. Az immunrendszerĂĽnk működĂ©sĂ©hez szĂĽksĂ©ges legtöbb vĂ©dekezĹ‘anyag - azaz az antitesttermelĂ©s - is a bĂ©lben találhatĂł. A probiotikumok Ă©s prebiotikumok segĂtik a sĂ©rĂĽlt bĂ©lnyálkahártya gyĂłgyulását, csökkentik az antigĂ©nek áthatolását a nyálkahártyán, Ă©s a gyulladásos reakciĂłt.
Mindezek alapján elmondhatĂł, hogy a pro- Ă©s prebiotikumok kiegĂ©szĂtik egymás kedvezĹ‘ hatásait, ezĂ©rt Ăşgy Ă©rdemes táplálkozni, hogy Ă©trendĂĽnk mindkettĹ‘t tartalmazza. KĂĽlönösen Ă©rdemes erre odafigyelni a tĂ©li idĹ‘szakban, amikor egyĂ©bkĂ©nt is romlik a vĂ©dekezĹ‘rendszerĂĽnk, Ă©s gyakrabban kell antibiotikumot szednĂĽnk.
A kiegyensĂşlyozott táplálkozás mellett szinbiotikus Ă©trend-kiegĂ©szĂtĹ‘ tabletta fogyasztása javasolt a jĂł közĂ©rzetĂ©rt Ă©s a normál bĂ©lflĂłra helyreállĂtásáért. Használata ajánlott felnĹ‘tteknek Ă©s idĹ‘seknek egyaránt. Kisgyermekek 2 Ă©ves kortĂłl szedhetik.
Dr. Szabó Gábor
háziorvos, belgyógyász
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 051205)