Figyelem és józan belátás = nyugodt nyár

Gyerekeink életében a nyár a legveszélyesebb évszak. Ezt a hazai gyermek-egészségügyben dolgozók is meg tudják erősíteni, hiszen nagyon sok gyermekbaleset történik a nyári szünet idején. Ahhoz adunk most tippeket, miként előzzük meg, kerüljük el azt, hogy a nyár egy részét kórházban töltse a gyermekünk.
Az óvoda és az iskola egy viszonylag védett környezet a gyerek számára, kötött szabályokkal és szakszerű felügyelettel. A nyári szünet alatt azonban a szabályok és a korlátok is lazulnak, ami gyakran vezet balesethez. Szülőknek, felnőtteknek kell odafigyelniük, hogy megóvják a gyerekeket a rájuk leselkedő veszélyektől.
A gyermek betegsége, kórházi tartózkodása számunkra is kényszerpihenőt jelenthet, így nemcsak a munkából eshetünk ki, de akár az egész évben várt szabadság is odaveszhet.

A nyár legalapvetőbb veszélyei az erős napsütéssel és a nagy hőséggel függnek össze:
- a hőártalmak elkerülése érdekében ne engedjük a gyereket kint játszani 11 és 15 óra között
- szabadidős tevékenység esetén mindig adjunk rá fejfedőt
- kenjük be alaposan napozó krémmel és ezt időről időre ismételjük meg
- gyakran itassuk meg folyadékkal
- nyáron soha ne hagyjuk a gyermeket a kocsiban – néhány percre sem
Ha a hőség elől a vízpartra, vagy akár csak az udvari medencéig menekülünk, ismét számos veszély leselkedik a gyermekre. Víz közelében a szülőnek folyamatosan ébernek kell lennie.
- ha az udvari medence használaton kívül van, fedjük le azt, és lehetőleg vegyük el a felmászásra, beszállásra szolgáló létrát
- lehetőség szerint minél korábban – 4-5 éves kor táján – tanítsuk meg a gyereket úszni
- ugyanakkor soha ne hagyjuk a vízben felügyelet nélkül – még akkor sem, ha már tud úszni
- az úszni még nem tudó gyermekekre mindig adjunk karúszót, úszógumit vagy felfújható mellényt

A közlekedés egy újabb kritikus pont – legyen szó akár autóról, akár bicikliről, akár rollerről:
- szoktassuk rá a gyereket, hogy amint beül az autóba, kösse be a biztonsági övét – bármilyen rövid útra indulunk is, és hangsúlyozzuk, hogy menet közben nem szabad azt kikötni
- tanítsuk meg, hogy parkolás után ne vágja ki az ajtót és ne ugorjon ki azonnal az autóból
- nyomatékosan hívjuk fel a figyelmét, hogy az útra soha ne lépjen vagy fusson ki anélkül, hogy szétnézne
játékos formában, akár már egész kicsi kortól kezdve, kezdjük el megismertetni a főbb közlekedési szabályokkal, hogy biciklivel, rollerrel közlekedve is betartsa ezeket
- mindig adjunk a gyerekre megfelelő védőfelszerelést (sisak, térvédő, láthatósági mellény… stb.)

A fentiek mellett persze számos egyéb veszély is leselkedik nyáron csemetéinkre:
A nyár egyik legveszélyesebb – ugyanakkor a gyermekek számára legizgalmasabb – kerti eszköze a fűnyíró. A kisebb gyerekeket a fűnyírás idején lehetőleg ne engedjük ki az udvarra, és ügyeljünk, hogy a nagyobbak is mindig megfelelő távolságban legyenek az eszköztől.
A játszótéren veszélyesek lehetnek a fém játékok – különösen a csúszdák – amelyek a nyári hőségben könnyen felforrósodnak. Mindig ellenőrizzük ezek hőmérsékletét, mielőtt a gyerek kipróbálná.
A családi, baráti grillezés kedvelt nyári időtöltés, ugyanakkor a tűz számos veszélyforrást rejt a gyerekek számára. Tartsunk be néhány alapszabályt a balesetek elkerülése végett: soha ne engedjük a gyerekeket a tűz közelébe, biztonság esetére mindig legyen előkészítve egy vödör hideg víz, és magyarázzuk el nekik, hogy a gyufával, gyújtó anyagokkal, illetve a tűzzel nem szabad játszani.
A nyári időszak kellemetlen velejárói a szúnyogok, kullancsok és egyéb rovarok. Szabadtéri, vízparti programok esetén, erdei kirándulások előtt mindig kenjük be a gyermeket szúnyog- és kullancsriasztó szerekkel, és ilyen esetekben legyen mindig nálunk olyan krém is, amely az esetleges csípéseken tud enyhíteni. A kalcium pezsgőtabletta praktikus megoldás lehet még ilyen esetben.
A kórházak infektológiai részlegei sajnos minden nyáron megtelnek. Annak érdekében, hogy elkerüljük, hogy gyermekünk is a kórházban töltsön néhány napot, figyeljünk oda, hogy ne egyen meg semmilyen olyan ételt, ami egy óránál hosszabb ideje kint volt a hőségben. Ha piknikezni vagy strandra megyünk, lehetőleg ne vigyünk magunkkal könnyen romlandó ételeket!
Ugyanakkor, ha mégis a kórház falai között kell töltenünk néhány napot, ne essünk kétségbe! Igyekezzünk ápolgatni a gyermek lelkét, hiszen ez a testi felépülést is nagyban segíti. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok pedig a nyár során is látogatják a gyermekkórházakat országszerte, hogy a mese gyógyító ereje révén hozzájáruljanak a kis betegek mielőbbi gyógyulásához.

K&H gyógyvarázs támogatásával
http://khgyogyvarazs.hu

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.