Szépségápolás - bőr, haj, smink

A december a legtöbb családban a karácsonyi készülődés jegyében telik. Adventi koszorút készítünk, mézeskalácsot sütünk, kellemes fahéj- és narancsillat lengi körbe a lakást, ajándékozási ötleteket gyűjtünk, vagyis megpróbáljuk minél hangulatosabbá varázsolni az ünnep előtti perceket. A karácsonyi készülődés azonban sokunknak a meghitt, örömteli percek mellett sok fejtörést, agyonhajszolt napokat is jelent. Az ünnep közeledtével pedig egyre elcsigázottabbak leszünk, és magunkkal már nincs is időnk foglalkozni.

Pedig a tél a legszebb időszak arra, hogy kicsit kényeztessük magunkat és külsőnket is ünnepi díszbe öltöztessük. A kozmetikában a téli időszak a fiatalító gyümölcssavkúrák ideje.

Bőr – Az ünnepek előtti szépségápolást bátran kezdhetjük egy üdítő AHA-kúrával.

Ősszel és télen a legtöbb kozmetológiai problémát a napsugárzás hatására kialakuló pigmentációk okozzák. A bőrön megjelenő szeplőket, májfoltokat, pigmentfoltokat hámlasztó és halványító kúrákkal hatékonyan lehet kezelni.

A kezeléshez alfahidroxisavakat (AHA), általában gyümölcssavakat, glikolsavat használnak, amelyekkel eltávolítható az elöregedett hámréteg, a bőr felfrissül, megfiatalodik. A pórusok szabaddá válnak, a pattanások, mitesszerek eltűnnek. A kezelés hatására azonban fényérzékennyé válik a bőr, ezért a kúrát késő ősszel, télen érdemes elkezdeni. Az erős napfény, szolárium ugyanis fokozhatja a már meglévő pigmentzavarokat.

Ránctalanító és vízpótló hatása van az iontoforézises kezelésnek is, amely a bőr mélyebb rétegeibe juttat be olyan fontos hatóanyagokat, mint a kollagén, az elasztin, vagy a vízben oldódó vitaminok. A száraz, zsírhiányos bőrre jótékony hatással van az ultrahangos kozmetikai kezelés is. Ezzel az eljárással olyan nélkülözhetetlen zsírban oldódó vitaminokat lehet a bőrbe juttatni, mint az A- és az E-vitamin. Az E-vitamin kiválóan konzerválja a bőrt, ugyanakkor antioxidáns, a krémekben lévő olajokat tartósítja. Az A-vitaminnak pedig hámképző hatása van.

Haj – Ma már rendkívül hatásos hajkozmetikumok kaphatók az üzletekben, melyek megkönnyítik az otthoni hajápolást, egyszerűbbé teszik a frizura, akár az alkalmi frizura elkészítését is.

Elsősorban olyan hidratáló és vitalizáló hajkozmetikumokat válasszunk, amelyek tartalmaznak növényi vagy állati hatóanyagokat, például kukoricakivonatot, limnanthes alba olajat vagy kitozánt. A kukoricakivonat és a limnanthes alba olajok felfrissítik, védik és selymessé teszik a hajat, míg a kitozánnak – a rákfélék ollójából nyert anyagnak – a keratin építésében van szerepe.

Hajmosás után olyan balzsamokat, pakolásokat használjunk, amelyek revitalizáló hatásúak és a bennük lévő fontos hatóanyagok – növényi protein, cukorszármazékok, kukoricacsíra, algakivonat, E-vitamin – segítségével ápolják és védik a hajat. Ezek a nélkülözhetetlen hatóanyagok néhány perc alatt szívódnak fel a hajban és fejtik ki jótékony hatásukat. A frizura elkészítése előtt a még nedves hajra érdemes a szárítást könnyítő fixálót tenni, amely amellett, hogy selymes fényt ad a hajnak, óvja is a forró hajszárítótól, és könnyen fésülhetővé teszi.

Smink – Az elegáns megjelenésünket a korunknak és egyéniségünknek megfelelő smink is fokozhatja.

Az alapozók közül elsősorban a bőr természetes színét hangsúlyozó make-upok és azok a bronzos fényű arcpirosítók a legkedveltebbek, melyek szinte észrevétlenül szépítik a bőrt. A szemhéjfestékek közül mikroszemcséket tartalmazó szemhéjpúderek és a drágakőként csillogó, folyékony állagú festékek a legnépszerűbbek, melyeket könnyű felvinni, nem kenődnek, egész nap ragyogóan csillognak.

A szempillákat dúsító és hosszabbító szempillafestékek mellett egyre népszerűbbek a színtelen spirálok, melyek a bennük lévő vitaminok segítségével ápolják és védik a szempillákat. Ezek általában éjszaka is használhatóak, de ha színes festéket is viszünk fel rá, nemcsak hosszabbítják a szempillákat, hanem vízállóvá is teszik a hagyományos festékeket.

Ahogy a szemhéjfestékeknél, úgy a rúzsoknál is a szikrázóan ragyogó, krémes állagú, tartós rúzsok a legdivatosabbak. A szájfények továbbra is népszerűek, de azok a szájfények a legkedveltebbek, melyek nemcsak színezik, de ápolják is az ajkakat.

 

Potondi Eszter

forrás: archívum
(Patika Tükör – 041205)

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.