Ruffier-index – Kardiopulmonális edzettség (BÉTA)

Kérjük, adja meg a szükséges információkat!

Életkora: év
Nyugalmi pulzusa: /perc
0 perces pulzus (0-15 mp): /perc
1 perces pulzus (60-75 mp): /perc

 

Kardiopulmonális edzettségének Ruffier-indexe:

 

* * *

A teszt előtti 15 percben megerőltető fizikai munkát, sporttevékenységet ne végezzen. A teszt menete a következő:

1. Üljön nyugodtan, ellazulva, legalább öt percet. Ezután mérje meg nyugalmi pulzusát. Manuálisan, 15 mp-es méréssel a csuklón (radialis) vagy oldalt a nyakon (carotis) érdemes ezt megtenni. A 15 mp alatt mért dobbanások számát szorozza meg néggyel – ez lesz a nyugalmi érték.

2. Végezzen 30 guggolást 45 másodperc alatt egyenes háttal, kezeit vállmagasságban előre kinyújtja. Addig engedje le magát, amíg a comb és a lábszár derékszöget zár be. Egy metronóm applikáció 40/percre állítása biztosítja, hogy a 30 guggolást 45 másodperc alatt fejezze be. Osztott képernyőn egyszerre futtathat metronómot és stoppert, vagy előtérben a stoppert látja, háttérben a metronómot hallgatja.

3. A guggolás befejeztével üljön le és mérje meg a pulzusát szintén 15 mp-en át. A kapott eredményt szorozza meg néggyel. Ez lesz a 0 perces pulzusa.

4. Végül a guggolás befejeztétől számított egy perc múlva (azaz 45 másodperccel az előző mérés befejezése után) újra mérje meg pulzusát, szintén 15 mp-ig számolva, majd ezt az eredményt is szorozza meg néggyel. Ez lesz az 1 perces pulzusa. Most már minden adattal rendelkezik a kalkulátor használatához.

ÉRTÉKELÉS – A kardiopulmonális edzettség szintje:

Index Minősítés
< 0 Kiemelkedő
0 - 3 Nagyon jó
3 - 6
6 - 9 Átlagos
9 - 12 Közepes
12- 15 Gyenge
> 15 Nagyon gyenge

 

Klinikai, sportlaboratóriumi körülmények között EKG-készüléket vagy megfelelő érzékenységű és pontosságú mellkaspántos pulzusmérőt használnak. Sportórát, okosórát, fitnesz karkötőt a második és harmadik mérésnél ne használjunk, átlagolásuk és a rövid követési idő okán pontatlanok lehetnek.

A teszt 20 teljes leguggolással is végezhető. Utóbbi kivitelezése azonban többeknek okozhat nehézséget, így a teszt a szélesebb körű alkalmazhatóságot szem előtt tartva a részleges guggolást részesíti előnyben. Indokolt esetben más gyakorlatok is végezhetők (pl. fekvőtámaszban végzett karhajlítás-nyújtás x20, felülés 30x – szakmai irányítás mellett).

A teszt kifejlesztője és névadója Dr. James Edward Ruffier. Későbbi módosítása, mely J. Dickson nevéhez fűzödik, kisebb hangsúlyt fektet a nyugalmi pulzusra. Megítélésünk szerint azonban a nyugalmi pulzus az aerob edzettség fontos mérőszáma, csökkenése jól rögzíthető és követhető a kardiopulmonális edzettség fejlesztése során.

A teszt felnőttek számára informatív azzal, hogy a kor előrehaladtával a teljesítőképesség természetes módon csökken, így például azoknak, akik 60-as éveikben járva átlagos eredményt érnek el, többnyire nem lehet okuk aggodalomra, míg a hasonló eredményt elérő, akár évizedekkel fiatalabbaknak érdemes lehet feltenniük maguknak a kérdést, hogy vajon eleget mozognak-e.

Ebben a kalkulátorban az életkor csupán a terhelés utáni túl magas szívfrekvencia kiszűrését szolgálja, ellentétben a fizikális állóképességet a maximálisan mozgósítható és felhasználható oxigén konkrét mennyiségével jellemző VO2-max kalkulátorunkkal, mely a nem és az életkor tényleges képletbe emelésével korosztályos határértékeket prezentál férfiakra és nőkre egyaránt.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.