klorokin

Ronald Ross (1857-1932)Az 1857 május 13-án Indiában született orvos édesapja az angol hadsereg tábornoka volt. Tanulmányai befejezése után rövid ideig polgári hajóorvosként működött, majd részt vett a burmai háborúban. Harminc évesen hagyta el Indiát és Londonba költözött. Hamar elkötelezte magát a kutatással, szűkebben a mai szemmel még gyerekcipőben járó mikrobiológiával.

Különösen a malária és annak problémaköre keltette fel figyelmét. Hosszú évek kimerítő kísérleteivel próbálta megragadni a betegség bakteriológiai hátterét, de erőfeszítéseit nem koronázta siker.

1897 augusztusában már szinte futószalagon vizsgálta és boncolta a különféle nemzetséghez tartozó szúnyogokat és azok lárváit. Nem talált semmit. Lelkesedése erősen megcsappant, de a sorozatos kudarcok ellenére az asszisztense által hozott utolsó lárvákat, illetve az azokból kifejlődött tarka szárnyú rovarokat (Anopheles) még lelkiismeretesen megvizsgálta.

Koronavírus elleni oltóanyagra emberi számítás szerint idén nem számíthatunk, bár most valóban komoly erőfeszitéseket tesznek kifejlesztéséért, a folyamat felgyorsításáért.

A korábbi koronavírus járványok nem teljesedtek ki pandémiává, így a vonatkozó vakcinák fejlesztése megállt.

Oltások egzotikus fertőzések ellen

Amikor nem elegendő a gyógyszer, jön a fecskendő.

Dr. Siska Ilona orvosnő, az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjának munkatársa nem tud általában tanácsot adni. Hiszen azt, kinek milyen oltásra van szüksége utazás előtt, egyénenként bírálják el attól függően, hogy hova, milyen célból, mennyi időre utazik el.

A szakember azt javasolja az utazni vágyóknak, hogy indulás előtt legalább egy hónappal jelentkezzenek a központban, hiszen vannak úgynevezett ismétlőoltások, amelyekből többet kell beadni, valamint nem árt, ha az oltási reakciót is még itthon várja ki az utazó.

Feliratkozás klorokin csatornájára

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×