Mit kell tudni az orrcseppekről?

Az orrcseppek az orrnyálkahártya felszínére juttatott, valamilyen hatóanyagot tartalmazó oldatok.

Az orrcsepp "feladatai"

 • javítja az orr nyálkahártyájának állapotát: elősegíti az orrüregben lévő váladék, gyulladásos mediátor (közvetítő) anyagok eltávolítását, lelohasztja a gyulladás miatt duzzadt orrnyálkahártyát. Ide tartoznak a mosófolyadékként használt élettani sóoldatok, lohasztó orrcseppek.
 • gátolja az orrnyálkahártyában zajló gyulladásos folyamatot: az allergiás vagy más, nem fertőzéses krónikus gyulladás esetében használt antihisztamin vagy szteroid tartalmú orrspray.
 • gátolja a kórokozók szaporodását, ha hatóanyagai között antibiotikum és gyulladásgátlók vannak.
 • az egész szervezetre ható vegyületet tartalmazhat az orrcsepp, mert bizonyos anyagok jól felszívódnak az orr nyálkahártyájáról bizonyos hormonok, kábítószerek.

  Leggyakrabban a recept nélkül kapható, lohasztó orrcseppeket használjuk. Alkalmazásuk célja, hogy a náthával járó gyulladt orrnyálkahártyát lelohasszuk és ezzel javítsuk, helyreállítsuk az orrlégzést. A jó orrlégzés ugyanis nemcsak komfortérzést jelent, hanem fontos élettani szerepe is van.

  Az orrüreget bélelő nyálkahártya megtisztítja, felmelegíti és párásítja a mindig szennyezett, száraz és a légutak hőmérsékletéhez képest hideg levegőt. Ezzel védi az alsó légutakat.

  A szabad orrlégzés nélkülözhetetlen az orr-melléküregek és a fülkürt egészséges működéséhez. Ezért szükséges a lohasztó orrcseppek használata a melléküreg-gyulladások, középfülgyulladások kezelésében.

  Fontos!
  Korszerű lohasztó orrcseppet használjon a beteg, mert nem mindegy, hogy milyen hatóanyagot tartalmaz a készítmény. A legrégibb típusok azonnal lelohasztják a nyálkahártyát, de hatásuk csak rövid ideig - 1-2 órán át - tart és a hatás elmúltával a nyálkahártya-duzzanat nagyobb, mint az orrcsepp használat a előtt (a beteg orra még jobban elzáródik). A korszerű készítmények hatása lassabban - 10-15 perc alatt - alakul ki, de hatásuk tartós, legalább 7-8 óra, és a hatás elmúltával nincs nagy ellenhatás (nincs még nagyobb nyálkahártya-duzzanat).

  Mindig az életkornak megfelelő mennyiségű hatóanyagot tartalmazó orrcseppet kell használni. Ugyanazt a fajta orrcseppet többféle kiszerelésben forgalmazzák: felnőttnek, gyermeknek és csecsemőnek.
  A recept nélkül kapható orrcseppeket sem szabad korlátlan mennyiségben használni, mert az orrnyálkahártya felszínéről felszívódnak, és hatással vannak az erekre, keringésre. Különösen óvatosan kell alkalmazni csecsemőkorban! (Általában nem ajánljuk terhességben sem a használatukat!)

  Hogyan használjuk?

  Az orr nyálkahártyára juttatott szerek alkalmazásánál az a cél, hogy a gyógyszer a tiszta (váladékmentes) nyálkahártya felszínére jusson és a lehető legnagyobb felszínen fejtse ki hatását. Ezért a gyógyszerek alkalmazása előtt az orrot mindig váladékmentessé kell tenni. Alaposan fújjuk ki az orrunkat, gyermekek esetében orrszívót alkalmazhatunk. Tapadós, nagymennyiségű váladék eltávolítását megkönnyítik az élettani sóoldattal történő orrmosás. Nagy nyálkahártyafelületre úgy tudjuk eljuttatni az orrcseppet, ha megfelelő fej- és testhelyzetben csöppentünk: így azt is biztosítani tudjuk, hogy a melléküregek szájadékához is elérjen az orrcsepp. Ilyen helyzet az oldal-, vagy hanyattfekvésben lelógatott fejtartás. Az orrcsepp nem folyhat azonnal a garatba!

  Lohasztó orrcseppet csak néhány napig, legfeljebb 1 hétig szabad használni, a hozzászokás veszélye miatt. A rendszeres orrcsepp-használat során idült nyálkahártya-gyulladás alakul ki, mely tartósan gátolt orrlégzéssel jár.

  Egyéb orrcseppek

  Csak receptre kaphatók a krónikus, nem fertőzéses gyulladások (pl. allergiás nátha) kezelésére kifejlesztett készítmények. Ezek tartós és rendszeres kezelésre alkalmasak, nincs hozzászokás, nincs szisztémás (egész szervet érintő) hatásuk és nem károsítják az orr nyálkahártyáját. A szükséges tudnivalókat a kezelőorvos ismerteti.
  A kórokozók szaporodására ható készítmények csak időleges használatra ajánlottak. Alkalmazásuk mindig az adott készítménytől függ, és pontos előírást szoktak mellékelni.
  A szisztémás kezelés (pl. hormonpótlás) céljából adott orrcseppek, orrspray-k hosszas kutatómunka és kísérletek eredményeként kerülnek forgalomba. A fejlesztés során mindig ellenőrzik, hogy nem károsítják-e az orr nyálkahártyáját, nem rontják-e a funkcióját. Ezek ellenőrzött készítmények, melyekhez pontos alkalmazási előírás tartozik.
  Szabadon csak a lohasztó orrcseppek vásárolhatók, de nem szabad elfelejteni, hogy ez nem jelent korlátlan használatot.

  forrás: Patika Tükör - 2005-02-05

 • GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

  Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.