Kalória, kcal, cal, joule?

[gac]

35656

Az a bizonyos bomba... A kcal a gyakorlatban kalóriát jelent.Néhány mondatban összefoglaljuk, mit kell tudni az energiáról és mértékegységeiről a félreértések elkerülése, a honlapunkon található kalkulátorok és táblázatok használatának megkönnyítése érdekében.

A mértékegységek nemzetközi rendszerében (International System of Units – SI) a munka, ill. a munkavégzéshez szükséges energia mértékegysége a joule (ejtsd: zsúl). Definíciója szerint ez 1N (newton) erő kifejtését jelenti 1 m távolságon. Ennek megfelelően 1 J (joule) = 1 Nm. Hétköznapibb meghatározása szerint 1 J (joule) 1 kilogrammnyi tömeg 10 cm magasra emeléséhez szükséges energiával egyenlő (bolygónkon és a tengerszinten, de a fizikai részletekben inkább ne vesszünk el).

1 kalória* (cal) azzal az energiamennyiséggel egyenlő, amely 1 grammnyi víz hőmérsékletének 1 celsius fokkal történő emeléséhez szükséges (nem egészen mindegy, hogy mi a kiindulási hőmérséklet, milyen légnyomáson, de a részletekben itt sem érdemes elveszni). 1 kalória (cal) = 4,184 J (joule). Egy kalória tehát egy 1 kilogrammnyi tömeg több mint 40 cm magasra emeléséhez elegendő.

A "kilo" mint prefixum ezerszeres mennyiséget jelöl (pl. gramm – kilogramm). Ennél fogva a kJ (kilojoule) a joule, a kilokalória* pedig a kalória ezerszerese: 1 kJ = 1000 J, 1 kcal = 1000 cal

Úgy tűnik, hogy a gyakorlat némileg megfricskázta a mértékegységek nemzetközi rendszerét (és ennek híveit), tudniillik a közhasználatban a kalória terjedt el, ráadásul úgy, hogy alatta a kilokalóriát értjük. Ebből következik, hogy a "kalória (kcal)" jelölés nem ellentmondás, hanem – a szokásjog analógiájaként – "szokásgyakorlat". Tehát 1 kalória (kcal) = 4184 J (joule), de mivel utóbbi nem vált túl népszerűvé, maradt a kalória (kcal), amit az orvosiLexikon.hu táblázatai és kalkulátorai is használnak. A kalória (kcal) alapját képezi az arányba állíthatóságnak és összehasonlíthatóságnak, mind az élelmiszereken feltüntetett energiatartalmat, mind a különböző – fogyókúrára vagy roborálásra – szolgáló diéták és étrendek összeállítását és alkalmazását illetően.

* Az angolban a két kalória "large calorie" (kcal) és "small calorie" (cal) néven fut, a calorie (kalória) alatt a large calorie-t, azaz a kilokalóriát értik, így terjedt el világszerte.

 

Váli Béla Edgár
tudományos szakíró
orvosiLexikon.hu


Hasznosnak találja? Kérjük, nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára. Köszönjük!
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.
Kedves Edgár, Az SI-ben nincs kilokalória, az alapmértékegységek közt nyilván nem található, a származtatottban helyette van a J (Joule) 1J az a munka, amit 1 kg tömegnek 1 m/s sebességre történő felgyorsításához kell felhasználni, azaz egy 1m/s sebességgel hasító test mozgási energiája 1J-lal több, mint az állóé.
Nem ez a legfontosabb, de 1kg tomeg, 1m/s sebessegel haladva az E = 1/2*m*v² keplet alapjan csak 0.5 J
Köszönjük az észrevételt! Valóban: 1 Joule = 1 kg tömeg 1 m/s2 gyorsítással 1 méteren. 1 Joule kinetikus energiára 1 kg tömegű test kb. 1.4 m/s sebességnél tesz szert (gyök alatt 2). Akár a sebesség és az impulzus skaláris szorzatának integráljára is kitérhetünk, de tartunk tőle, hogy erre itt nincs igény.
Köszönjük az értő olvasást és korrekciót. A lábjegyzetben ragadt SI-t menesztettük.
Ez menőőő!!!❤Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×