Magyarországi táplálkozási felmérések számszerűen is jelzik, hogy a lakosság energiafelvétele a kilencvenes évek elejére a nyolcvanas évek adataihoz képest jelentősen emelkedett. Ez azért is igen riasztó adat, mert a lakosság több mint ötven százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Az Egyesült Államokban végzett felmérések is az elhízás rohamos növekedését észlelték, ezzel párhuzamosan azt is kimutatták, hogy a felvett energia mennyisége is nőtt.
Mivel az infarktus elleni küzdelem jegyében az Egyesült Államokban a zsiradékfogyasztást sikerült jelentősen csökkenteni, sokan a szénhidrátokat ültették a vádlottak padjára, s tették felelőssé az elhízási arány növekedéséért. Könnyű azonban belátni, hogy a szükségletet meghaladó energia akár szénhidrátból, akár zsiradékból származik, bizony zsír formájában raktározódik.
Mikor beszélünk elhízásról?
Elhízásról beszélünk, ha testünk zsírtartalma jelentősen megszaporodik. A kövérség kóros anyagcsere-állapot, az energia-egyensúly veleszületett és környezeti hatásokra kialakuló zavara.
Akkor jön létre, ha az energiabevitel meghaladja a felhasználást, és a hibás szabályozás miatt a fölöslegben felvett energia zsír formájában raktározódik. Mindenki könnyen megállapíthatja, hogy milyen testsúly, testtömeg lenne számára a megfelelő egy egyszerű képlet segítségével.
Túlsúlyról beszélünk, ha a testtömegindex értéke 25-nél, elhízásról, ha 30-nál nagyobb.
Az elhízás, mint kockázati tényező
Az elhízás önmagában is kóros állapot, de az igazi veszélyt az jelenti, hogy számos betegség kialakulásának a kockázatát növeli. Ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbaj, a magas vérnyomás, a daganatos betegségek, az epekő, a bőrbetegségek, a légzési rendszert érintő komplikációk, a menstruációs eltérések, az ízületi elváltozások, a pszichés zavarok stb.
Forduljunk szakemberhez!
Mielőtt fogyókúrába kezdenénk, beszéljük meg a fogyókúrás programot szakemberrel. Ne bízzunk fogyókúrás csodaszerekben. Ne gondoljuk azt, hogy néhány hét alatt megoldható a probléma. A kezdeti testsúlycsökkenéssel elért súlyt tartós étrend- és életmód-változtatással meg is kell tartani.
Dr. Barna Mária
forrás: archívum
(Patika Tükör – 041205)