Betegképzés, avagy a képzett beteg

A Benevita Alapítvány székhelyét keresem és dr. Cseuz Regina reumatológus szakorvos rendelőjében meg is találom. Néhány éve ízületi gondokkal küzdő betegek hozták létre az alapítványt, melynek egyik igen fontos tevékenysége a betegképzés.

– Mi a betegképzés?

– A betegképzés Nyugat-Európában már elterjedt gyakorlat, nem is túlzottan új dolog, hiszen már a nyolcvanas években hallhattunk róla. Sajnos Magyarországon még nem igazán elterjedt, pedig igen hasznos.

– A képzés lényege, hogy a betegek tisztában legyenek azzal, hogy mi bajuk van, milyen terápiás lehetőségek állnak rendelkezésükre, hogyan élhetnek együtt betegségükkel úgy, hogy életminőségük ne romoljon. Az a tudás, amit egy ilyen tanfolyamon megszerezhetnek, új alapokra helyezi az orvos-páciens kapcsolatot, hiszen a beteg tájékozott és ez a kezelő orvos munkáját is megkönnyítheti. Sőt!Tapasztalataink szerint azok, akik tudják, hogy mivel jár a betegségük, kevesebb időt töltenek kórházban, így az egészségbiztosítás is "spórol". Mégis azt hiszem, az a legfontosabb, hogy az itt megfordult betegek könnyebben élnek együtt az őket sújtó problémákkal.

– Hogyan épül fel a képzés?

– Mi a reumatoid artitiszben szenvedő betegek részére indítunk tanfolyamokat. Ez a betegség, melyet magyarul sokízületi gyulladásnak hívnak, jobbára hölgyeket támad meg és mozgásszervi problémákat okoz. A végtagok deformálódhatnak, a mozgás nehezebbé válik. Éppen ezért minden egyes foglalkozásunkon jelen van egy gyógytornász, aki a helyes tartásról, az új mozgásterápiákról beszél az egybegyűlteknek. Emellett próbálunk a hétköznapi életben jól használható, praktikus információkat is szolgáltatni.

Legutóbb F. Nagy Angéla, a szakácskönyveiről méltán ismert újságírónő volt a tanfolyam vendége. ő könnyen elkészíthető recepteket hozott magával, melyekkel bárki elkápráztathatja családtagjait, és olyan trükköket osztott meg a betegekkel, melyek segítségével a konyhai munka egyszerűbbé, kevésbé fárasztóvá válik. Hiszen a hagymaszeletelő használata, vagy a fagyasztással kapcsolatos apró ötletek a mozgásukban korlátozott betegek számára is újra élménnyé tehetik a főzést.

– Mennyire hasznosítják hosszú távon a betegek az itt megtanultakat?

– Már több esztendeje tartunk ilyenfajta képzést, immár 140 beteg fordult meg tanfolyamainkon. Életüket figyelemmel kísértük a képzés után is. Éppen most készül egy tanulmány a tapasztalatainkból. Úgy látjuk, hogy az itt elsajátítottakat használják a betegek és ez hosszú távon javítja életminőségüket, megkönnyíti a betegséggel való együttélést. Emellett nem elhanyagolandó szempont, hogy egy ilyen tanfolyam egyféle csoportterápia is.

A betegek sokszor egymástól kapnak hasznos tippeket: mit hol lehet megvenni, ki milyen gondokkal küzdött és hogyan tudta megoldani problémáit. Fontos, hogy látják, nincsenek egyedül. Sajnos azok, akik nem tudják elfogadni állapotukat és bezárkóznak (néha szó szerint is), hozzánk sem jönnek el, pedig nekik lenne a legfontosabb, hogy elfogadják helyzetüket és megpróbáljanak tenni valamit a saját érdekükben.

– Kik és hogyan jelentkezhetnek a képzésre?

– Sajnos nem tudjuk folyamatosan működtetni a képzést, hiszen a tanfolyamok pályázaton nyert összegekből jönnek létre. Ha van pályázat és pénz, akkor mindig elindítunk egy képzést. Egy tanfolyam maximum 9-10 fővel működhet. Bárki jöhet, aki előre jelzi szándékát, majd részt vesz egy előzetes beszélgetésen, ahol tisztázzuk, hogy milyen terápiákon vett részt, mi a betegsége, milyen stádiumban van, stb. Ezután kitöltjük a szokásos kérdőívünket, mely segít nekünk abban, hogy lemérjük, mennyire hatékony a munkánk. Sajnos ezután gyakran várni kell egy új képzés elindulására, de mindig értesítjük a jelentkezőket a kezdésről, hiszen az az érdekünk, hogy minél többen elvégezzék a tanfolyamot.

 

- práger -

forrás: archívum
(Patika Tükör – 030201)

Archívum

Archivált írás. A benne foglaltak aktualitása nem garantált, illetve nem feltétlenül tükrözik a vonatkozó tudományterületek jelenlegi ismeretanyagát, szempontjait és hangsúlyait.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.