Álmatlanul – Az emberek több mint fele nem ébred kipihenten

Annak ellenére, hogy az alvászavarok a felnőtt lakosság legalább harmadát kínozzák, a különböző alvászavarral kapcsolatos panaszokkal az érintettek meglepő módon csak ritkán fordulnak orvoshoz.

Egy döbbenetes adat: honi felmérésekből kiderült, hogy mindössze a férfiak 45 százaléka ébred kipihenten, a nőknél ennél is rosszabb a helyzet, csupán 38 százalékuknak pihentető az alvása...

Valójában mit is nevez az orvostudomány alvászavarnak?

Azt az állapotot, amikor az alvás mennyisége és minősége, illetve időzítése zavart szenved, nyomában pedig a nappali ébrenlétet fáradtság, kialvatlanság, álmosság teszi pokollá. Vagyis, nehéz az elalvás, ha pedig végre sikerül álomra hajtani a fejet, akkor meg az éjszakai alvás lesz felületes, sőt gyakori, hosszan tartó ébredésekkel tarkított. Az alvás alatt kóros, zavaró jelenségek lépnek fel, az ember pedig gyakorta korán ébred. Így azután nem csoda, ha a szegény kialvatlan "pára" napközben csak teng-leng, lézeng...

Mitől rossz az éjszaka? Mi idézheti elő a rossz, illetve nehéz éjszakát? A szakemberek azt mondják, a kellemetlen jelenség számos okra vezethető vissza, sőt a probléma kiváltásában és fenntartásában gyakran ezek közül egyszerre több is jelen lehet. Lehet, hogy a túl kevés alvásra a munkahelyi és otthoni feszültségek, gyógyszerek, bizonyos egyéni tényezők, adottságok, életmódbeli helyzetek adnak magyarázatot.

Pörgő, lüktető társadalmunkban gyakorta az alvásra egyszerűen nincs idő, vagy csak sajnáljuk magunktól a pihenést.

Az alvászavar sikeres terápiájának alapja, hogy segítsünk orvosunknak áttekinteni a lehetséges testi, lelki, életmódbeli és egyéb okokat. Mindez természetesen a megfelelő diagnózis felállításához, majd az azt követő kezeléshez szükséges.

Az orvos részint altató hatású gyógyszereket ír fel, részint számos elalvást segítő módszert alkalmazhat. Nagyon fontos, hogy az orvosi javaslatot komolyan vegyük.

Függőség nélkül

Az utóbbi évtizedekben kifejlesztett altatók elődeiknél kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkeznek. A legkorszerűbb pirulák nemcsak a félórán belüli, gyors elalvást, hanem az alvás megfelelő hosszát és minőségét is garantálják. Míg a korábban orvos által felírható altatók közül többnél fennállt az úgynevezett függőség veszélye – vagyis ha valaki abbahagyja a folyamatos szedést, akkor képtelen lesz elaludni –, a legkorszerűbb készítményeknél ez nem fordul elő. Mindezek ellenére az altatók rendszeres, hónapokig tartó szedését kerüljük!

Természetesen nemcsak a gyógyszerek segíthetik elő nyugodt alvásunkat, rajtunk is múlik, hogy álmunk pihentetőbb legyen. Kerüljük például a késői testedzést, a dohányzást, illetve délutántól a koffeintartalmú italok fogyasztását – lehet, hogy éppen ezek okozzák az álmatlanul töltött éjszakát. Fontos, hogy este a nehéz étkezést és az alkoholtartalmú italok fogyasztását is mellőzzük, mert az alkohol elégtelen, szakaszos alváshoz vezet.

Végül se túl hideg, se túl meleg ne legyen az a szoba, ahol álomra hajtjuk a fejünket. Bármennyire is jólesik a napközbeni szunyókálás, ne feledjük, hogy ez megzavarhatja az éjszakai alvást. Ha minden próbálkozásunk, igyekezetünk ellenére sem tudunk aludni, hagyjuk el a hálószobát – keressünk valamilyen időtöltést, míg ismét el nem álmosodunk.

Minél kevesebb időt töltsünk ébren az ágyban. Lehetőleg mindennap ugyanabban az időpontban feküdjünk le és keljünk fel.

 

Krasznai Éva

forrás: archívum
(Patika Tükör – 021004)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.