Ha támad a nátha

Tüsszögés, köhögés, torokfájás

Hogyan "fázunk meg"?

A betegségért nem elsősorban a hideg, téli időjárás a felelős, hanem szervezetünk rosszabb ellenálló-képessége. Az immunrendszer a nyirkos időben legyengül, s ez bizony kedvez a vírusok elszaporodásának. A téli hónapok egyébként is "vitaminhiányosak", így aztán nem csoda, ha a villamoson, bevásárlás közben gyorsan és könnyen megfertőződünk. Gyakran már néhány órán belül jelentkeznek a kellemetlen tünetek: fejfájás, torokfájás, rossz közérzet, köhögés. Szervezetünk általában néhány nap alatt legyőzi a náthát, főleg, ha segítünk neki.
A legjobb, ha egy-két napig ágyban tudunk maradni: a pihenés, a nyugalom önmagában is gyógyító. A táplálkozással is támogathatjuk immunrendszerünket: együnk sok gyümölcsöt - a reszelt alma mézzel elkeverve nagyon finom ", zöldséget és savanyú káposztát, ami köztudottan igen gazdag C-vitamin-forrás.

Köhögéskor, tüsszentéskor használjunk zsebkendőt. Minden orrfújáskor új papírzsebkendőt vegyünk elő.
A szokásosnál gyakrabban mossunk kezet.
Többször szellőztessünk.
Ha lehet, kerüljük a tömeget!

Igyunk sokat - nagyon hasznosak a gyógyteák ", kanalazzunk mézet, s ha a fáj a torkunk - az állott vizes borogatás mellett - nagyon hatékonyak azok a tabletták, melyek elszopogatva védőréteget képeznek a gyulladt területen, egyben fertőtlenítve is azt.
Rendkívül jó hatású lehet az inhalálás is. A gyógyszertárakban kapható illóolajak, illetve inhalációs cseppek gyorsan és hatásosan segítenek különböző felső légúti megbetegedések esetén.

Belélegezni, letakarni

Melegítsünk vizet, ha kellően forró - de még nem forr - öntsük egy tálba, s csöppentsünk hozzá megfelelő mennyiségű oldatot. Ezután hajoljunk a tál fölé egy nagy törülközőt borítva a fejünkre, és lélegezzük be a gőzt körülbelül 5-10 percig. Fontos, hogy arcunk az inhalálás befejezése után is maradjon betakarva. Szinte azonnal érezni fogjuk a hatást. Naponta többször is inhalálhatunk.

Ha a megfázást magas láz is kíséri, akkor törekedjünk annak csillapítására (hűtőfürdő, borogatás teljes testre, lázcsillapító tabletta), de mindenképpen hívjunk orvost. Gondos odafiggeléssel megelőzhetjük az esetleges másodlagos fertőzések kialakulását.

Mi a különbség?

Megfázás: a láz nem jellemző, esetleg hőemelkedés jelentkezik; torokfájás, tüsszögés, köhögés, enyhe fejfájás, fáradtság
Influenza: magas láz, végtagfájdalom, erős fejfájás, nagyfokú fáradtság, köhögés

forrás: Patika Tükör - 2006-02-05

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.