Horoszkóp – Megmondják a csillagok?

Vannak fanatikus hívők, akik személyre szabottat csináltatnak, mások beérik az általánossal. Emlegetik tudományként, ősi tapasztalatok összességeként, de egyes Biblia-magyarázók szerint, bár szó szerint nincs a szövegben, több utalás is van arra: tiltott, nem istentől való dolog. Hogy miről van szó?

Az asztrológia az ókori görögöknél tudomány volt, és a középkorban is komoly tudós tevékenységnek számított a csillagjóslás, az alkímia, a mérnöki tevékenység mellett. Olyannyira jelentős volt, hogy a csaták napját és helyét is a csillagokban megírt esélyek alapján tervezték. Ôsi hát az a hit, hogy a csillagok állása meghatározza jövőnket, s legalább olyan régi, mint a vágy, hogy feltárjuk jövőnket.

Ma a horoszkópok készítése és olvasása éppen ezeket az igényeket elégíti ki, sőt emellett megismerhetjük magunkat, hiszen a zodiákus jegyek szülöttei bizonyos, közös jellemzőkkel bírnak. Ezeket bármilyen, ebben a témában íródott, 100 forintért kapható könyvecskéből megtudhatjuk, az égövi jegyünknek rendelt fémmel, kővel, színnel, bolygóval, szakmával együtt.

Persze ezeket az általánosító "jellemrajzokat" az asztrológia komoly művelői megvetik. Ôk sokszor hangoztatják, hogy a horoszkóp csak akkor ér valamit, ha pontosan a ránk vonatkozót számítják ki. Mert meg kell határozni, hogy születésünk pillanatában milyen volt a csillagok állása. Ezt egyfelől az uralkodó Nap-jegy határozza meg, ennek kiderítéséhez elegendő a születés hónapjának és napjának ismerete (vagyis az, hol tart a Föld Nap körüli pályáján), a másik, ugyanolyan fontos jellemző az aszcendens.

Az aszcendens a személyesebb része a dolognak, ez mutatja meg ugyanis, hogy a születésünk pillanatában melyik csillagjegy volt éppen felkelőben az égen. A pontos horoszkóphoz tehát ismernünk kell a születés óráját és helyét is, így fel tudjuk rajzolni az akkori csillagállást. De miből is áll egy ilyen horoszkópábra?

Egy kétdimenziós térképet kell rajzolunk akkor is, amikor megpróbáljuk saját horoszkópunkat megállapítani. Ezen a rajzon egy körben tíz bolygó, középen pedig a Föld látható. A Nap csupán egy bolygó a sok közül. Ha megvan a kör, osszuk fel tizenkét részre, ezek lesznek az ún. házak. Viták folynak a szakértők között arról, hogy melyik ház mekkora cikket kap a körből, de leggyakrabban az egyenlő, vagyis 30 fokonkénti felosztást használják. A bolygók vándorolnak a házakban és helyzetük befolyásolja életünk menetét.

Régen a számításokat és a rajzokat kézzel kellett elkészíteni, így a horoszkópkészítés ritka tudásnak számított. Ma a technika betört az asztrológia világába is. A televízión át tanácsot adó asztrológusok mellett az internet is ontja a horoszkópkészítők ajánlatait. Aki mégis maga szeretné feltárni a jövőjét, az megveheti azt a számítógépes programot, ami számol, rajzol helyette.

Mit szól mindehhez a hivatalos tudomány, vagyis a csillagászat és a fizika?

Ma már képesek mérni, hogy a közeli bolygók hatnak-e és milyen erővel a Földre. A csillagképek csillagai azonban túl messze vannak ahhoz, hogy bármiféle befolyást is gyakorolhassanak ránk. Ha azonban az asztrológia által megjelölt égitestek hatnak, akkor a többi sok tízezer "közeli" bolygó miért nem? Ráadásul a csillagászok tudják, hogy maguk a csillagképek is csak a mi kultúránkban születtek, nem eleve adottak. Gondoljunk csak bele: a naprendszer más-más pontjairól nézve más formákat vesznek fel ugyanazok az égitestek.

Minden tudományos cáfolat ellenére a horoszkópkészítés virágzó "üzletág". Több típusát kínálják a leleményes szolgáltatók, és a kereslet is megvan erre a témára. A bulvárlapok napi, a női magazinok heti vagy havi horoszkópokat közölnek, de itt csak a Nap-jegy szerinti csoportosítást veszik figyelembe, az aszcendens, éppen személyes volta miatt, nem kap szerepet.

Ezek a pár soros előrejelzések azonban inkább a szerző fantáziáját, mint jósképességét dicsérik. Ritka, de akad olyan ember, aki mégis komolyan veszi ezeket az általánosításokkal és ködösítésekkel teli mondatokat is. Éppen a felsorolt tulajdonságok miatt nem nehéz úgy csavarni a szöveget, hogy fedje a valóságot. Sőt, ha valaki nagyon hisz benne, akkor ezek az irományok önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.

 

- práger -

forrás: archívum
(Patika Tükör – 030901)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.