A vesekövek a vizeletben oldott anyagokbĂłl keletkeznek. Egy rĂ©szĂŒk anyagcseretermĂ©k, mĂĄsik rĂ©szĂŒk a tĂĄplĂĄlĂ©k termĂ©szetes alkotĂłrĂ©sze.
Bizonyos alkati adottsĂĄgok Ă©s betegsĂ©gek is elĆsegĂthetik a vesekĆ kĂ©pzĆdĂ©sĂ©t. Gyakran tĂŒnetmentesen alakul ki, de a hĂșgyvezetĂ©kekbe jutĂł kĆ rohamot vĂĄlthat ki, mely heves, görcsös fĂĄjdalommal a vesetĂĄjon kezdĆdik, kisugĂĄrozhat a hĂłlyagba, hĂșgycsĆbe, nemi szervekbe.
Ez akkor szƱnik meg, amikor a kĆ leĂ©r a hĂșgyhĂłlyagba. Az aprĂłbb kövek a vizelettel kiĂŒrĂŒlhetnek, a nagyobb kövek endoszkĂłpos vagy nyĂlt mƱtĂ©ttel tĂĄvolĂthatĂłk el, illetve vesekĆzĂșzĂĄs is szĂłba jöhet.
A mĂĄr meglĂ©vĆ kövek esetĂ©ben a gyĂłgyszeres Ă©s mƱtĂ©ti megoldĂĄsokon tĂșl is fontos kiegĂ©szĂtĆ lehet a diĂ©ta.
A diĂ©ta cĂ©lja: a meglĂ©vĆ kĆ növekedĂ©sĂ©nek megakadĂĄlyozĂĄsa, illetve az Ășj kĆ kĂ©pzĆdĂ©sĂ©nek megelĆzĂ©se. A diĂ©ta viszonylag sĂłszegĂ©ny, erĆs fƱszerektĆl mentes, vitamingazdag. Fontos a bĆ folyadĂ©kfogyasztĂĄs (2-3 liter naponta).
A beteg este is igyon 1-2 pohĂĄr vizet, mert ez higĂtja a vizeletet Ă©s Ăgy csökken a kĆkĂ©pzĆdĂ©s esĂ©lye. VigyĂĄzzunk a bĆ verejtĂ©kezĂ©ssel jĂĄrĂł alkalmakkal (pl.sport, tĂșra, napozĂĄs, erĆs fizikai munka), ilyenkor pĂłtolni kell a folyadĂ©kvesztesĂ©get. KĂŒlön figyelmet kell fordĂtani a folyadĂ©kfogyasztĂĄsra hĂĄnyĂĄs, hasmenĂ©s, vĂzhajtĂł kezelĂ©s esetĂ©n is.
Leggyakoribb vesekĆ fajtĂĄk:
- hĂșgysavkĆ
- kalcium-oxalĂĄtkĆ
- foszfĂĄtkĆ
- egyéb (cystin, xantin, vegyes)
A kövek kĂŒlönbözĆ Ă¶sszetĂ©telƱek lehetnek, a diĂ©ta ennek alapjĂĄn alakĂthatĂł ki.
HĂșgysavkĆ esetĂ©n a vizelet vegyhatĂĄsĂĄt lĂșgos irĂĄnyba kell eltolni, ezĂ©rt a diĂ©ta fĆleg zöldsĂ©gekbĆl, gyĂŒmölcsökbĆl, fĆzelĂ©kbĆl Ă©s tojĂĄsbĂłl ĂĄlljon. Tej-tejtermĂ©k fogyasztĂĄsa jĂł hatĂĄsĂș. ElĆnyösek az ivĂłkĂșrĂĄk. KerĂŒlni kell a hĂșsok, halak, belsĆsĂ©gek (mĂĄj, vese, velĆ, sajtok, rizs) fogyasztĂĄsĂĄt. Ăvakodni kell az erĆs fƱszerektĆl (bors, erĆs paprika, mustĂĄr, torma, chili stb.) mert ezek izgatjĂĄk a hĂșgyutakat. TĂșlzott mennyisĂ©gƱ alkohol fogyasztĂĄsa is kĂĄros lehet.
Kalcium-oxalĂĄtkĆ esetĂ©n az Ă©trend legyen kalciumszegĂ©ny (napi 350-400 mg) ezĂ©rt a magas kalciumtartalmĂș Ă©teleket korlĂĄtozni kell: tej-tejtermĂ©k, pĂ©ksĂŒtemĂ©ny (tejbĆl 1 dl, tĂșrĂłbĂłl 5 dkg fogyaszthatĂł naponta).
Magas oxĂĄlsavtartalmuk miatt kerĂŒlni kell a paraj, a sĂłska, a retek, a cĂ©kla, a szĂĄrazbab, a lencse ill. a diĂł, a mĂĄk, a mazsola, Ă©s a kĂĄvĂ© fogyasztĂĄsĂĄt. A magas cukorfogyasztĂĄs elĆsegĂtheti a szervezetben az oxĂĄlsav termelĂ©st, tehĂĄt ez is kerĂŒlendĆ.
Az oxalĂĄtkĆ kĂ©pzĆdĂ©sĂ©t gĂĄtolja a B6-vitamin (mĂĄj, hal, Ă©tolaj) Ă©s a magnĂ©zium (bĂșzakorpa). HĂșsok, margarin Ă©s rizs szabadon fogyaszthatĂł. GyĂŒmölcsök közĂŒl a dinnye, a szĆlĆ, az Ćszibarack, az alma magas folyadĂ©ktartalmuk miatt jĂł hatĂĄsĂșak.
Javasoljuk mĂ©g a vilĂĄgosra fĆzött teĂĄkat (hĂĄrsfa, kamilla-, lestyĂĄn-, stb.).
Kalcium-foszfĂĄtkĆ esetĂ©n a vizelet vegyhatĂĄsĂĄt savanyĂtani kell. EgyĂŒnk bĆven hĂșsokat, felvĂĄgottfĂ©lĂ©ket Ă©s csökkentsĂŒk a zöldsĂ©gek, fĆzelĂ©kek, tej Ă©s tejtermĂ©kek fogyasztĂĄsĂĄt.
Tillinger Tiborné
dietetikus