A vesekövek a vizeletben oldott anyagokból keletkeznek. Egy részük anyagcseretermék, másik részük a táplálék természetes alkotórésze.
Bizonyos alkati adottságok Ă©s betegsĂ©gek is elĹ‘segĂthetik a vesekĹ‘ kĂ©pzĹ‘dĂ©sĂ©t. Gyakran tĂĽnetmentesen alakul ki, de a hĂşgyvezetĂ©kekbe jutĂł kĹ‘ rohamot válthat ki, mely heves, görcsös fájdalommal a vesetájon kezdĹ‘dik, kisugározhat a hĂłlyagba, hĂşgycsĹ‘be, nemi szervekbe.
Ez akkor szűnik meg, amikor a kĹ‘ leĂ©r a hĂşgyhĂłlyagba. Az aprĂłbb kövek a vizelettel kiĂĽrĂĽlhetnek, a nagyobb kövek endoszkĂłpos vagy nyĂlt műtĂ©ttel távolĂthatĂłk el, illetve vesekĹ‘zĂşzás is szĂłba jöhet.
A már meglĂ©vĹ‘ kövek esetĂ©ben a gyĂłgyszeres Ă©s műtĂ©ti megoldásokon tĂşl is fontos kiegĂ©szĂtĹ‘ lehet a diĂ©ta.
A diéta célja: a meglévő kő növekedésének megakadályozása, illetve az új kő képződésének megelőzése. A diéta viszonylag sószegény, erős fűszerektől mentes, vitamingazdag. Fontos a bő folyadékfogyasztás (2-3 liter naponta).
A beteg este is igyon 1-2 pohár vizet, mert ez higĂtja a vizeletet Ă©s Ăgy csökken a kĹ‘kĂ©pzĹ‘dĂ©s esĂ©lye. Vigyázzunk a bĹ‘ verejtĂ©kezĂ©ssel járĂł alkalmakkal (pl.sport, tĂşra, napozás, erĹ‘s fizikai munka), ilyenkor pĂłtolni kell a folyadĂ©kvesztesĂ©get. KĂĽlön figyelmet kell fordĂtani a folyadĂ©kfogyasztásra hányás, hasmenĂ©s, vĂzhajtĂł kezelĂ©s esetĂ©n is.
Leggyakoribb vesekő fajták:
- húgysavkő
- kalcium-oxalátkő
- foszfátkő
- egyéb (cystin, xantin, vegyes)
A kövek kĂĽlönbözĹ‘ összetĂ©telűek lehetnek, a diĂ©ta ennek alapján alakĂthatĂł ki.
Húgysavkő esetén a vizelet vegyhatását lúgos irányba kell eltolni, ezért a diéta főleg zöldségekből, gyümölcsökből, főzelékből és tojásból álljon. Tej-tejtermék fogyasztása jó hatású. Előnyösek az ivókúrák. Kerülni kell a húsok, halak, belsőségek (máj, vese, velő, sajtok, rizs) fogyasztását. Óvakodni kell az erős fűszerektől (bors, erős paprika, mustár, torma, chili stb.) mert ezek izgatják a húgyutakat. Túlzott mennyiségű alkohol fogyasztása is káros lehet.
Kalcium-oxalátkő esetén az étrend legyen kalciumszegény (napi 350-400 mg) ezért a magas kalciumtartalmú ételeket korlátozni kell: tej-tejtermék, péksütemény (tejből 1 dl, túróból 5 dkg fogyasztható naponta).
Magas oxálsavtartalmuk miatt kerĂĽlni kell a paraj, a sĂłska, a retek, a cĂ©kla, a szárazbab, a lencse ill. a diĂł, a mák, a mazsola, Ă©s a kávĂ© fogyasztását. A magas cukorfogyasztás elĹ‘segĂtheti a szervezetben az oxálsav termelĂ©st, tehát ez is kerĂĽlendĹ‘.
Az oxalátkő képződését gátolja a B6-vitamin (máj, hal, étolaj) és a magnézium (búzakorpa). Húsok, margarin és rizs szabadon fogyasztható. Gyümölcsök közül a dinnye, a szőlő, az őszibarack, az alma magas folyadéktartalmuk miatt jó hatásúak.
Javasoljuk még a világosra főzött teákat (hársfa, kamilla-, lestyán-, stb.).
Kalcium-foszfátkĹ‘ esetĂ©n a vizelet vegyhatását savanyĂtani kell. EgyĂĽnk bĹ‘ven hĂşsokat, felvágottfĂ©lĂ©ket Ă©s csökkentsĂĽk a zöldsĂ©gek, fĹ‘zelĂ©kek, tej Ă©s tejtermĂ©kek fogyasztását.
Tillinger Tiborné
dietetikus