A vesekő diétás kezelése

[gac]

42360

Intenzív, görcsös fájdalom esetén. A vesekövek a vizeletben oldott anyagokból keletkeznek. Egy részük anyagcseretermék, másik részük a táplálék természetes alkotórésze. Bizonyos alkati adottságok és betegségek is elősegíthetik a vesekő képződését. Gyakran tünetmentesen alakul ki, de a húgyvezetékekbe jutó kő rohamot válthat ki, mely heves, görcsös fájdalommal a vesetájon kezdődik, kisugározhat a hólyagba, húgycsőbe, nemi szervekbe.

Ez akkor szűnik meg, amikor a kő leér a húgyhólyagba. Az apróbb kövek a vizelettel kiürülhetnek, a nagyobb kövek endoszkópos vagy nyílt műtéttel távolíthatók el ill. vesekőzúzás is szóba jöhet.
A már meglévő kövek esetében a gyógyszeres ill. műtéti megoldáson túl is fontos kiegészítő lehet a diéta.

A diéta célja: a meglévő kő növekedésének megakadályozása, illetve az új kő képződésének megelőzése. A diéta viszonylag sószegény, erős fűszerektől mentes, vitamingazdag. Fontos a bő folyadékfogyasztás (2-3 liter naponta).

A beteg este is igyon 1-2 pohár vizet, mert ez higítja a vizeletet és így csökken a kőképződés esélye. Vigyázzunk a bő verejtékezéssel járó alkalmakkal (pl.sport, túra, napozás, erős fizikai munka), ilyenkor pótolni kell a folyadékveszteséget. Külön figyelmet kell fordítani a folyadékfogyasztásra hányás, hasmenés, vízhajtó kezelés esetén is.

Leggyakoribb vesekő fajták:

- húgysavkő
- kalcium-oxalátkő
- foszfátkő
- egyéb (cystin, xantin, vegyes)

A kövek különböző összetételűek lehetnek, a diéta ennek alapján alakítható ki.

Húgysavkő esetén a vizelet vegyhatását lúgos irányba kell eltolni, ezért a diéta főleg zöldségekből, gyümölcsökből, főzelékből és tojásból álljon. Tej-tejtermék fogyasztása jó hatású. Előnyösek az ivókúrák. Kerülni kell a húsok, halak, belsőségek (máj, vese, velő, sajtok, rizs) fogyasztását. Óvakodni kell az erős fűszerektől (bors, erős paprika, mustár, torma, chili stb.) mert ezek izgatják a húgyutakat. Túlzott mennyiségű alkohol fogyasztása is káros lehet.

Kalcium-oxalátkő esetén az étrend legyen kalciumszegény (napi 350-400 mg) ezért a magas kalciumtartalmú ételeket korlátozni kell: tej-tejtermék, péksütemény (tejből 1 dl, túróból 5 dkg fogyasztható naponta).
Magas oxálsavtartalmuk miatt kerülni kell a paraj, a sóska, a retek, a cékla, a szárazbab, a lencse ill. a dió, a mák, a mazsola, és a kávé fogyasztását. A magas cukorfogyasztás elősegítheti a szervezetben az oxálsav termelést, tehát ez is kerülendő.
Az oxalátkő képződését gátolja a B6-vitamin (máj, hal, étolaj) és a magnézium (búzakorpa).
Húsok, margarin és rizs szabadon fogyasztható. Gyümölcsök közül a dinnye, a szőlő, az őszibarack, az alma magas folyadéktartalmuk miatt jó hatásúak.

Javasoljuk még a világosra főzött teákat (hársfa, kamilla-, lestyán-, stb.).

Kalcium-foszfátkő esetén a vizelet vegyhatását savanyítani kell. Együnk bőven húsokat, felvágottféléket és csökkentsük a zöldségek, főzelékek, tej és tejtermékek fogyasztását.

 

Tillinger Tiborné
dietetikus


Hasznosnak találja? Kérjük, nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára. Köszönjük!
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×