A megfelelĹ‘ gyĂłgyszeres kezelĂ©s mellett a helyesen összeállĂtott Ă©trend is gyorsĂthatja a gyĂłgyulást. Mit tegyĂĽnk Ă©s fĹ‘leg mit egyĂĽnk, hogy jobban legyĂĽnk?
Láz esetĂ©n sok folyadĂ©kot Ă©s ásványi anyagot veszĂtĂĽnk, amit pĂłtolni kell:
- mĂ©zzel Ă©s citrommal ĂzesĂtett teával (csipkebogyĂł, kamilla, hársfa, kakukkfű)
- gyümölcs- és zöldséglevekkel
- gyümölcs- és zöldségprés nedvekkel
- szĂ©nsavmentes ásványvĂzzel
- tejes italokkal, turmixokkal
- hús- és zöldséglevesekkel, krémlevesekkel (gombából, zellerből, karfiolból, brokkoliból)
A fájdalmas nyelĂ©st könnyĂthetjĂĽk, ha puhára fĹ‘zött, könnyen emĂ©szthetĹ‘, enyhĂ©n fűszerezett, akár pĂ©pesĂtett Ă©teleket kĂ©szĂtĂĽnk:
- mártásokat (sajt, gyümölcs, paradicsom)
- főzelékpüréket (tök, paraj, sárgarépa, karfiol, zöldborsó)
- tejes ételeket (tejbedara, tejberizs)
- könnyű piskótákat, felfújtakat (túró, dara)
- sodĂłkat, krĂ©meket, pudingokat (csokoládĂ©, vanĂlia)
- darált húsokat (húsgombóc, párolt vagdalt)
Kifli, zsemle, pirĂtĂłs helyett egyĂĽnk puha kenyeret, melyre kĂĽlönfĂ©le szendvicskrĂ©meket kenhetĂĽnk (tojásbĂłl, tĂşrĂłbĂłl, sajtbĂłl, darált sonkábĂłl)
ĂśdĂtĹ‘leg hatnak Ă©s a megnövekedett C-vitamin-szĂĽksĂ©gletet is fedezik a nyers gyĂĽmölcsök:
- alma
- banán
- citromfélék (narancs, mandarin, grépfrút)
- kivi
ErĹ‘sĂtik az immunrendszert Ă©s elĹ‘segĂtik a gyĂłgyulást az A-vitaminban (Ă©lĂ©nk szĂnű zöldsĂ©g Ă©s gyĂĽmölcs), E-vitaminban (bĂşzacsĂra, növĂ©nyi olajok, tojás, hántolatlan gabonamagvak), szelĂ©nben (bĂşzacsĂra, korpás kenyĂ©r, tonhal, paradicsom) Ă©s cinkben (belsĹ‘sĂ©gek, hĂşs, gomba, hántolatlan gabonák) gazdag táplálĂ©kok.
Étvágytalanság esetén ne erőltessük az evést. Próbálkozzunk kis adagokkal, akár 2-3 óránként együnk néhány falatot.
Ha legyĹ‘ztĂĽk a betegsĂ©get, fokozatosan tĂ©rjĂĽnk vissza a megszokott Ă©trendĂĽnkhöz. A változatos, vitamindĂşs táplálkozásrĂłl azonban ne feledkezzĂĽnk meg, Ăşgy a következĹ‘ vĂrustámadásbĂłl mi kerĂĽlhetĂĽnk ki gyĹ‘ztesen.
Csácsi Ibolya
dietetikus
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 031201)