Ételeink, gyógyszereink – kölcsönhatások és kockázatok

Gyógyszereket a betegségek gyógyítása, a tünetek enyhítése, máskor a betegségek megelőzése céljából veszünk be. Jó, ha ezt az orvos tanácsára tesszük.

Ma már egy-egy tünet jelentkezésekor szinte automatikusan gyógyszerekhez nyúlunk, nem gondolva arra, hogy milyen általános, illetve milyen mellékhatásai is vannak, lehetnek a bevett gyógyszernek.

Gyógyszerek közötti kölcsönhatások

A gyógyszerkészítmények javallatai, ellenjavallatai és mellékhatásai az alkalmazási előírásban olvashatók. Többféle gyógyszer egyidejű szedése esetén nem kívánt gyógyszerkölcsönhatások alakulhatnak ki; egymás hatását erősíthetik, vagy gyengíthetik, esetleg éppen ellentétes a hatásuk, s sokszor veszélyes reakciókat okoznak. Bizonyos gyógyszerek együtt nem adhatók, erre a kezelőorvos mindig figyel. Orvosi javaslat nélkül ne szedjünk gyógyszert, az öngyógyításnak káros következményei lehetnek. Az sem veszélytelen, ha különböző betegségeinkre más-más szakorvosok írnak fel különböző gyógyszereket anélkül, hogy tudnák, hogy milyen egyéb gyógyszereket szedünk.

A gyógyszerek hatása a táplálkozásra

A gyógyszerek között kialakuló kölcsönhatásokon kívül, az ételek és a gyógyszerek közötti kölcsönhatással is számolni kell. Egyes gyógyszerek ronthatják a tápláltsági állapotot.

Okai:

 • csökkentik az étvágyat (pl.: fogyókúrás szerek, kemoterápiás szerek, antibiotikumok, nyugtatók, keringésre ható szerek, vízhajtók stb.)
 • befolyásolják az ízérzést, ezen keresztül rontják az étvágyat (kemoterápiás szerek, antibiotikumok, láz- és fájdalomcsillapítók, nyugtatók stb. )
 • hányingert, hányást okozhatnak (antibiotikumok, kemoterápiás szerek),
 • ronthatják az emésztést (antacidok)
 • károsíthatják a bélnyálkahártyát (antibiotikumok, kemoterápiás szerek)
 • bélmotilitási zavart okozhatnak.

A tápláltsági állapot romlása csökkentheti a gyógyszer hasznosulását, tehát csökken a terápiás hatás. Fehérjehiánynál gyorsabb a gyógyszerek kiürülése. A kalcium, a folsav, a B6-, és az A-vitamin ellátottság is befolyásolja a gyógyszerhatást. Az sem szokatlan, hogy néhány gyógyszer fokozza az étvágyat. Szteroidok, pszichiátriai készítmények, AIDS esetében alkalmazott készítmények, fogamzásgátlók, hormonok szedésénél is növekedhet a testtömeg.

A gyógyszerek egy része pl.: kemoterápiás szerek, hashajtók tartós használata, bizonyos antibiotikumok, de a sugárkezelés is károsíthatja a vékonybél nyálkahártya felszívó hámját, visszafordítható felszívódási zavart idézve elő.

Nem lehet lebecsülni azt a veszélyt sem, amit a széles spektrumú antibiotikumok tartós szedése jelent a normál bélflórára.

A normál bélflóra véd attól, hogy a kórokozó mikroorganizmusok megtelepedjenek a béltraktusban. Meglepő tapasztalat, hogy az arab országokba érkező turistákat az idegenvezető úgy tájékoztatja, hogy a bélfertőzés megelőzésére legjobb, ha "bélfertőtlenítő" tablettákat szednek. Ezzel természetesen károsíthatják saját bélflórájukat, s a normál bélflóra kiirtása csak növeli a fertőzés esélyét. A tartós antibakteriális kezelésnek bélfertőzés, hasmenés lehet a következménye.

A bélflóra védelmét szolgálják a ma már Magyarországon is kapható probiotikumok, amelyek élő flórát, a természetben is előforduló bifidobacteriumot, ill. lactobacillust tartalmaznak (élelmiszer, kapszula formájában ), amelyek ellenállva a gyomorsav, az emésztő enzimek és az epesavak károsításának, élve a vastagbélbe kerülnek, és sok egyéb kedvező élettani hatásuk mellett, segíthetnek a normál bélflóra egyensúlyának a helyreállításában. A prebiotikumok a probiotikus baktériumok megtelepedését segítik azáltal, hogy táplálékul szolgálnak számukra. Az anyatejjel táplált csecsemőket is a bifidus bélflóra védi meg a bélfertőzéstől.

A táplálék-gyógyszer kölcsönhatás

Az elfogyasztott táplálék befolyásolja a gyógyszerek

 • oldódását,
 • felszívódását,
 • a szervezetben való eloszlását (máj, vese, izomzat, melléküregek stb.),
 • kiválasztását.

Táplálék-gyógyszer kölcsönhatás következtében kellemetlen reakció elsősorban a következőknél alakul ki:

 • akiknek az étrendje hosszú időn keresztül nem megfelelő,
 • akiknek fokozott a tápanyagszükséglete (csecsemők, várandós és szoptató anyák, idősek, krónikus betegek),
 • akik tartósan, sokféle gyógyszert szednek.

A táplálék hatása a gyógyszerfelszívódásra

A táplálék tömege, fűszerezettsége, vegyhatása, az emésztőenzimek aktivitása, a bélcsatorna vérellátása stb. befolyásolhatja a gyógyszerek felszívódását

Azokat a gyógyszereket, amelyek felszívódását a táplálék csökkenti étkezéstől függetlenül kell bevenni. Ilyenek lehetnek az pl. antibiotikumok, a vízhajtók, a szívgyógyszerek, a vaskészítmények (vas felszívódását a C-vitamin elősegíti, a kalcium gátolja), fájdalomcsillapítók (ha fontos, hogy gyorsan csökkenjen a fájdalom).

Más gyógyszereket viszont étkezés közben kell bevenni, számolva azzal, is, hogy a nagyobb táplálékmennyiség elnyújthatja a felszívódásukat, és vérszintjük is valamivel kisebb lesz, de tartósan megmarad ezen az adott szinten. Azokat a gyógyszereket, amelyek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját étkezés közben, vagy étkezés után jobb bevenni.

Az élvezeti szerek pl.: a kávé, vagy a tea csökkentheti a vas felszívódását, növelheti a kalcium ürítését. Alkohol pedig módosíthatja a gyógyszerhatást; a nyugtatók hatását akár korlátlan mértékben növelheti.

 

forrás: archívum
(Patika Tükör – 050305)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.