Harmadával nőhet világszerte a rákos megbetegedések száma az elkövetkező másfél évtizedben, és hasonló arányban emelkedhet a daganatos betegségek okozta halálesetek száma is. Magyarországon a hazai halálozások már nem kevesebb, mint 35 százaléka vezethető vissza a daganatos megbetegedésekre.
A rák elleni kĂĽzdelemben a fordulat elĂ©rĂ©sĂ©hez nĂ©lkĂĽlözhetetlen a lakosság egĂ©szsĂ©gtudatosságának erĹ‘sĂtĂ©se. Sokkal több informáciĂłra lenne szĂĽksĂ©g pĂ©ldául arrĂłl, milyen fontos a rákbetegek kezelĂ©se Ă©s Ă©letminĹ‘sĂ©ge szempontjábĂłl a megfelelĹ‘ táplálkozás Ă©s a szĂĽksĂ©ges tápanyagok utánpĂłtlása – hĂvják fel a figyelmet a speciális gyĂłgyászati cĂ©lra szánt tápszerek szakĂ©rtĹ‘i.
Évente mintegy 14 millió új rákbeteget diagnosztizálnak a Föld országaiban, a daganatos megbetegedések okozta halálesetek száma pedig ma már meghaladja az évi 8 milliót. Nem túl biztatóak a kilátások az elkövetkező évekre sem. Az International Agency for Research on Cancer (IARC) 2015-ös előrejelzése szerint az elkövetkező másfél évtizedben az új megbetegedések száma évi 21,7 millióra nőhet, a daganatos megbetegedések okozta elhalálozások száma pedig 2030-ban már meg fogja haladni a 13 milliót.
Magyarországon nemzetközi viszonylatban is kimagaslóan magas a daganatos megbetegedések okozta halálozások aránya. A légcső, hörgő és tüdő rosszindulatú daganatai, továbbá a vastag- és végbéldaganatok okozta halálozás vonatkozásában is a világelsők között vagyunk a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a halálozások nem kevesebb, mint 35 százaléka vezethető vissza idehaza a különböző daganatos megbetegedésekre.
„A kedvezĹ‘tlen adatokban az is közrejátszik, hogy a hazai lakosság egĂ©szsĂ©gtudatossága mĂ©g mindig elmarad a kĂvánatostĂłl. PĂ©ldául az elvárhatĂłnál sokkal kevesebb szĂł esik arrĂłl, mekkora az egĂ©szsĂ©ges táplálkozás fontossága a betegsĂ©gek megelĹ‘zĂ©se során. Pedig a szakĂ©rtĹ‘k körĂ©ben ma már szĂ©les körben elfogadott, hogy az egĂ©szsĂ©ges táplálkozásnak, illetve a szervezet számára nĂ©lkĂĽlözhetetlen tápanyagok megfelelĹ‘ utánpĂłtlásának az egĂ©szsĂ©gmegĹ‘rzĂ©sben, valamint a rákbetegek Ă©letminĹ‘sĂ©gĂ©nek Ă©s tĂşlĂ©lĂ©si esĂ©lyeinek javĂtásában is fontos szerepe van” - fogalmazott dr. Lex LászlĂł, a speciális gyĂłgyászati cĂ©lra szánt tápszerek piacának vezetĹ‘ hazai gyártĂłi között jegyzett Culevit Kft. kutatási igazgatĂłja.
A táplálkozásnak a daganatos betegek Ă©letminĹ‘sĂ©ge szempontjábĂłl is Ăłriási jelentĹ‘sĂ©ge van. A rákos betegeknĂ©l a tápanyag-felszĂvĂłdás romlik, az ennek következtĂ©ben kialakulĂł fehĂ©rje-kalĂłriahiány pedig Ă©tvágytalanságot okoz, ami fokozĂłdĂł legyengĂĽlĂ©st eredmĂ©nyez. Nemzetközi felmĂ©rĂ©sek szerint az Ă©tvágytalanság a rákbetegek 15-25 százalĂ©kánál már a diagnĂłzis megállapĂtása idejĂ©n jelentkezik. A kĂ©sĹ‘bbi stádiumokban pedig a betegek 40 százalĂ©ka kĂĽszködik alul- vagy rosszul tápláltsággal, ami az Ă©rintettek gyĂłgyulási esĂ©lyeit is nagyban rontja. KevĂ©ssĂ© köztudott, de a nemzetközi felmĂ©rĂ©sek tanĂşsága szerint mĂ©g a tĂşlsĂşlyos Ă©s elhĂzott rákbetegek fele is veszĂ©lyeztetett az alul-, vagy rosszul tápláltság miatt.
„A betegek annak ellenĂ©re sem kĂ©pesek megtartani sĂşlyukat, hogy látszĂłlag elegendĹ‘ proteint Ă©s tápanyagot visznek be. Ugyanis a betegsĂ©g gátolja emĂ©sztĹ‘rendszerĂĽk normális működĂ©sĂ©t. A rosszul- vagy alultápláltság pedig nagyban növelheti a kezelĂ©sek mellĂ©khatásainak gyakoriságát Ă©s sĂşlyosságát, legyen szĂł hányingerrĹ‘l, hasmenĂ©srĹ‘l, szĂ©krekedĂ©srĹ‘l, nyelĂ©si nehĂ©zsĂ©gekrĹ‘l, vagy Ă©ppen szaglási Ă©s ĂzlelĂ©si rendellenessĂ©gekrĹ‘l” – fejtette ki dr. Lex LászlĂł.
A szakember hozzátette: az egyes daganattĂpusok kĂĽlönbözĹ‘ mĂ©rtĂ©kben Ă©s más-más tápanyagokat Ă©rintve akadályozzák a tápanyagok felszĂvĂłdását. Éppen ezĂ©rt az adott betegsĂ©g nyomán fellĂ©pĹ‘ problĂ©mákat specifikusan kezelĹ‘ tápszereket kell választani.
A betegeknek az Ăşn. speciális gyĂłgyászati cĂ©lra szánt tápszerek körĂ©ben Ă©rdemes tájĂ©kozĂłdni. Ugyanis ezek olyan – jogszabályilag is kĂĽlön kategĂłriába sorolt – kĂĽlönleges táplálkozási igĂ©nyt kielĂ©gĂtĹ‘ Ă©lelmiszerek, amely azon betegek táplálkozását segĂtik, akiknĂ©l a termĂ©szetes eredetű tápanyagok felvĂ©tele nem működik normálisan. Egyes kiprĂłbált, megbĂzhatĂł kĂ©szĂtmĂ©nyek fogyasztását számos onkolĂłgiai intĂ©zmĂ©ny is javasolja betegeinek, a kĂłrházi kezelĂ©sek kiegĂ©szĂtĂ©séül. A betegsĂ©g szempontjábĂłl optimális tápszer kiválasztásában pedig a legcĂ©lszerűbb az egĂ©szsĂ©gĂĽgyi kezelĂ©seket elĹ‘ĂrĂł onkolĂłgus szakemberek tanácsára hagyatkozni.