Torna a négy fal között

Ha beköszönt a hideg, nyirkos idő, szívesebben húzódunk be a lakásba, ritkán kirándulunk, abbahagyjuk kedvenc sportjainkat. Hiszen túl hideg van, túl nagy a hó vagy túl sok az eső. (Indokot mindig bőven találunk.)

A téli hónapokban nemcsak kevesebbet mozgunk, de többet is eszünk, így aztán nem csoda, ha tavasszal megrettenünk a mérlegre lépve. Hogy ne legyen ellenségünk a tükör, szánjunk mindennap legalább negyedórát a mozgásra!

Ma már az ország minden táján működnek aerobikstúdiók és konditermek. A legtöbb helyen kifejezetten hölgyeknek fenntartott időpontok is vannak, így ha valaki szégyenlős, az is találhat magának megfelelő stúdiót. (Bár sok hölgy szerint a konditerem kifejezetten alkalmas az ismerkedésre...) Sokaknak azonban inkább az idő jelent gondot, és olyanok is vannak, akik szeretik a testmozgást saját tempójukban végezni.

Nekik jelentenek megoldást az otthoni tornaszerek. Nem kell megijedni, nincs szükség arra, hogy bordásfalat szereltessünk a nappaliba (bár ha van hely, miért ne?), egyszerű és olcsó eszközei is vannak az otthoni tornának.

Csupán néhány négyzetméternyi szabad hely kell, és már neki is állhatunk a kondíciónk megőrzéséhez. Nincs új a nap alatt: ismét igen divatos sporteszköz az ugrókötél. Ha megvan a kötél és a megfelelő hely is, neki is láthatunk páros lábbal, váltott lábbal, gyorsabban vagy lassabban.Öt-tíz perc alatt megmozgathatjuk lábunk, vállunk és karunk izmait.

Ennél is egyszerűbb eszköz a gumiszalag, ami egy régi sportszer, az expander modernebb változata. A színes szalagok segítségével gyakorlatok tömkelegét végezhetjük el, nyújthatjuk és erősíthetjük végtagjainkat, ráadásul a szalag összehajtogatásával szabályozható annak ellenállása, tehát ha túl könnyű a gyakorlat, nehezíthetünk rajta, egészen addig, amíg ki bírjuk húzni a gumiszalagot.

Egyre elterjedtek hazánkban is a különféle tornalabdák. A szaturnusz gyűrűjeként is ismert sportszer is egy labda, körülötte egy gyűrűvel (innen a név), erre ráállva, bokánkkal erősen szorítva a labdát ugrálhatunk. Ez nemcsak torna, de egyensúlyfejlesztő gyakorlat is.

Emellett a gyógytornában alkalmazott óriáslabdákkal is próbálkoznak a fitneszben, ennek azonban igen nagy helyigénye van, így otthoni használatra nem alkalmas. A fiataloknak ajánlják a lépcsőzést. Ha valakinek nincs ízületi problémája, és rendelkezésére áll egy csöndes, legalább 20 fokú lépcső, az már el is kezdheti: kettőt fel, egyet le, hármat fel egyet le... Minél gyorsabban csináljuk, annál jobb. Egyébként ez az edzésmódszer a profi sport világából terjedt el.Remek állóképesség- fejlesztő, de az ízületeinket megviselheti.

Aki nagyobb hellyel és anyagi kerettel rendelkezik, az válogathat a kondigépek között. A legelterjedtebb a szobabicikli: hatásos és szinte mindenki számára ajánlott. A szobabiciklit állíthatjuk a tévé elé, hallgathatunk edzés közben zenét, sőt akár olvasgathatunk is pedálozás közben. Legyen napi limitünk, amit mindenképpen le kell tekernünk! Hogy szórakoztatóbb legyen, ki is számolhatjuk, hogy igazi kerékpáron meddig jutottunk volna el.

Persze gimnasztikázhatunk odahaza minden segédeszköz nélkül is. Megtehetjük, hogy egy tanfolyamon elsajátítjuk a callanetics, a tai chi, a jóga vagy akár a gerinctorna alapgyakorlatait, majd otthon végezzük ezeket. Rengeteg aerobik- és fogyikazetta készült az elmúlt években, így dinamikus zenére kedvencünkkel együtt izzadhatunk.

A lényeg azonban – bármilyen mozgásformát is választunk – a rendszeresség és a fokozatosság. Aki hónapok, vagy akár évek óta nem mozgott, az ne várja el saját magától, hogy az első alkalommal végig tudja csinálni az oktató által diktált gyakorlatsort, az oktató tempójában. Kezdjünk lassabb ütemben, 5 perces mozgássorral.

Majd, ahogy javul a kondíciónk, gyorsíthatunk és emelhetjük a napi adagot. A reggeli torna, még ha csak pár nyújtógyakorlatból is áll, segít elindítani a napot. De ha reggel nem érünk rá, választhatunk más időpontot is. A cél, hogy jövőre fel tudjuk venni az idei fürdőruhát.

 

-práger-

forrás: archívum
(Patika Tükör – 021004)

Archívum

Archivált írás. A benne foglaltak aktualitása nem garantált, illetve nem feltétlenül tükrözik a vonatkozó tudományterületek jelenlegi ismeretanyagát, szempontjait és hangsúlyait.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.