A karácsonyi étkezés az ünnep egyik fénypontja, annál örömtelibb, minél több családtag, rokon, barát ülheti körül az asztalt. Már hetekkel korábban elkezdődik az ünnepi készülődés; örömöt akarunk, és ha figyelünk egymásra, örömöt tudunk szerezni, mert tudjuk, ki mire vágyik, minek örülne.
Az ajándĂ©k Ă©rtĂ©kĂ©t nem az ára, hanem a szeretet adja, amivel kĂ©szĂtettĂĽk. Ha nem tudunk mindent a fa alá varázsolni, amit elgondoltunk, ne keseregjĂĽnk. A családban a legnagyobb gazdagság a megĂ©rtĂ©s Ă©s az összetartozás.
A szĂ©pen megterĂtett asztallal, az Ăzletes finom Ă©telekkel is családunknak, barátainknak szerzĂĽnk örömet. Az ĂĽnnepi Ă©telek illata, a közösen elfogyasztott vacsora pedig felidĂ©zi gyermekkorunk rĂ©gvolt karácsonyait.
Ünnepi fogások
Sok helyen, a hagyományokhoz ragaszkodva, minden Ă©vben ugyanazokat az Ă©teleket kĂ©szĂtik, mások valami Ăşjjal, kĂĽlönlegessel szeretnĂ©k meglepni a családot. Ilyenkor recepteket cserĂ©lnek, szakácskönyveket bĂşjnak, hogy valami alkalomhoz illĹ‘ Ă©telt tehessenek az asztalra.
A hagyományos karácsonyi ételek halból, pulykából, vadhúsból, dióból, mákból, almából stb. készülnek. A mák a bőséget, a dió és az alma az összetartozást jelképezi. Régen a családfő karácsonyeste annyi gerezdre szelt fel egy piros almát, hogy minden családtagnak jusson egy szelet: ez jelképezte az összetartozást.
A legtöbb családban nem maradhat el az ünnepi fogások közül a borleves, a mákos guba, a töltött pulyka vagy a halászlé. Az ünnepi lakoma miatt azok se érezzenek bűntudatot, akik a rántott halhoz, vagy a töltött káposztához ragaszkodnak. Az élethez az is hozzátartozik, hogy tudjunk ünnepelni kedvünk szerint, ilyenkor olyanokat is ehetünk, amit egyébként csak ritkán fogyasztunk.
A halak nem csak karácsonykor, hanem egĂ©sz Ă©vben többször szerepelhetnĂ©nek az Ă©trendĂĽnkben, mert a halak, elsĹ‘sorban a tengeri halak fogyasztásával Ă©rtĂ©kes eszenciális (omega-3) zsĂrsavakat juttatunk be a szervezetĂĽnkbe. Az amerikai táplálkozási ajánlás – az egĂ©szsĂ©gre kifejtett kedvezĹ‘ hatása miatt – hetente kĂ©t alkalommal hal – elsĹ‘sorban zsĂros tengeri hal – fogyasztását javasolja.
Az Ă©desvĂzi halak közĂĽl a busa, a csuka, a harcsa, a sĂĽllĹ‘ tartalmaz jelentĹ‘sebb mennyisĂ©gben eszenciális zsĂrsavakat.
JĂł lenne, ha a diĂł – kitűnĹ‘ zsĂrsavösszetĂ©telĂ©re valĂł tekintettel – nem csak karácsonykor vagy alkalmankĂ©nt, sĂĽtemĂ©nyekben kerĂĽlne elĂ©nk, hanem rendszeresen, naponta ennĂ©nk 1-2 szemmel. Sajtokkal egyĂĽtt fogyasztva kitűnĹ‘ zárĂł fogás lehet.
Figyelni kell azonban, hogy az Ă©telkĂ©szĂtĂ©snĂ©l ne használjunk tĂşl sok zsiradĂ©kot, s csökkentsĂĽk a sĂł Ă©s a cukor mennyisĂ©gĂ©t is. A vajkrĂ©mes torták helyett kĂ©szĂtsĂĽnk gyĂĽmölcstortát, s a sĂĽtemĂ©nyeket ne szĂłrjuk be vastagon porcukorral. KĂnáljunk többfĂ©le nyers salátát, Ă©s sok gyĂĽmölcsöt. ÉtkezĂ©sek között csak a gyĂĽmölcstál kĂnáltassa magát, mert ha hajlamosak vagyunk a nassolásra, biztosan elcsábulunk.
Miért a csokoládé?
A karácsonyhoz a fenyĹ‘- Ă©s a csokoládĂ©illat is hozzátartozik. Könnyebb szĂvvel Ă©lvezhetjĂĽk a finom csokoládĂ©t, ha arra gondolunk, hogy az utĂłbbi Ă©vek kutatásai bebizonyĂtották, hogy a csokoládĂ© Ă©s más, kakaĂłbĂłl kĂ©szĂĽlt termĂ©kek fogyasztásának kedvezĹ‘ táplálkozás-Ă©lettani hatása van.
A csokoládĂ© igen erĹ‘s antioxidáns tulajdonságĂş polifenolokat tartalmaz, melyek javĂtják a koleszterin-anyagcserĂ©t, a tanulási kĂ©pessĂ©get, valamint a rövid Ă©s a hosszĂş távĂş memĂłriát. (Az antioxidánsok közömbösĂtik a szervezetben fölös mennyisĂ©ben keletkezĹ‘, károsodást elĹ‘idĂ©zĹ‘ szabad gyököket.)
A fekete csokoládé antioxidáns hatása kétszer akkora, mint a tejcsokoládéé, és jobb antioxidánsforrás, mint a szőlő, a szilva vagy a földieper. Néhány országban a táplálkozási ajánlások a feketecsokoládé rendszeres fogyasztását javasolják.
Élvezzük gondtalanul, de ne mértéktelenül az ünnepi fogásokat
Az ĂĽnnep nem állhat egĂ©sz napos evĂ©s-ivásbĂłl, mert a mĂ©rtĂ©ktelensĂ©g következmĂ©nyekĂ©nt könnyen felszedhetĂĽnk nĂ©hány kilĂłt. Az Ă©tkezĂ©sek karácsonykor ĂĽnnepĂ©lyesebbek, mint hĂ©tköznapokon; nemcsak az Ă©telsor, hanem a szĂ©pen terĂtett asztal is emeli a hangulatot. RĂ©gen hittek a karácsonyi Ă©telek Ă©s a karácsonyi abrosz varázserejĂ©ben, bĹ‘sĂ©get, egĂ©szsĂ©get hozott. MindkettĹ‘re szĂĽksĂ©gĂĽnk lenne.
Abban legtöbben egyetĂ©rtenek, hogy a jĂł bor, esetenkĂ©nt a pezsgĹ‘, az ĂĽnnepi asztalra valĂł, az Ă©telek Ăze, zamata jobban Ă©rvĂ©nyesĂĽl, ha a megfelelĹ‘ Ă©telhez a hozzá illĹ‘ bort kĂnáljuk. Az előételekhez a száraz, világos borok illenek jobban, a vadhĂşsokhoz a vörösborok, a halĂ©telekhez a száraz fehĂ©rborok, de a halászlĂ©hez a vörösbor megy jobban.
A bor – mértékkel fogyasztva – emeli az ünnep hangulatát, gyermekeknek azonban minden cseppje ártalmas. Az étkezésekhez kapcsolódó, mérsékelt, kulturált borfogyasztás növeli az étvágyat, oldja a feszültséget, csökkenti a fáradtságérzést.
Ne vegye azonban a kezĂ©be a poharat, akinek már adĂłdott alkoholproblĂ©ma a családjában, vagy aki volán mögĂ© ĂĽl. A kulturált borfogyasztást nem szabad összetĂ©veszteni a mĂ©rtĂ©ktelen alkoholizálással, ami károsĂtja a központi idegrendszert, a májat, a szĂvet, Ă©s megnöveli a daganatos megbetegedĂ©sek elĹ‘fordulását, testi Ă©s szellemi károsodáshoz vezet.
Miért a vörösbor?
JĂłllehet borkĂşrával rĂ©gebben sokfĂ©le betegsĂ©get kezeltek, az utĂłbbi Ă©vekben – fĹ‘leg francia adatok alapján – figyeltek fel arra, hogy a mĂ©rsĂ©kelt bor-, elsĹ‘sorban vörösborfogyasztás csökkenti az Ă©relmeszesedĂ©s kialakulásának a kockázatát. Franciaországban a szĂvbetegsĂ©g okozta halálozás sokkal kisebb, mint a hasonlĂł fejlettsĂ©gű országokban, annak ellenĂ©re, hogy a kockázati tĂ©nyezĹ‘k gyakorisága ugyanolyan. A kĂĽlönbsĂ©get azzal magyarázták, hogy sokkal nagyobb az egy fĹ‘re jutĂł borfogyasztás.
A vörösbor összetevĹ‘i közĂĽl a flavonoidokat tartják a jĂłtĂ©kony hatás hordozĂłinak. TermĂ©szetesen más forrásbĂłl is hozzájuthatunk flavonoid tĂpusĂş antioxidánsokhoz, de Ăşgy tartják, hogy a borral felvett flavonoidok emĂ©szthetĹ‘sĂ©ge Ă©s felszĂvĂłdása nagyságrendekkel jobb. Ma a kakaĂł mellett a vörösbort tartják a legjobb flavonoidforrásnak.
Ugyancsak francia kutatók számoltak be arról, hogy jobbak az olyan idős emberek szellemi képességei, akik mérsékelt mennyiségben fogyasztanak vörösbort, mint akik nem.
Milyen mennyiség tekinthető mérsékelt fogyasztásnak? Férfiak számára napi 2 ital, nők számára napi 1 ital a megengedhető mennyiség. 1 ital 10-14 g alkohol fogyasztását jelenti.1 ital nem több, mint 1dl bor.
Egy csésze tea
Évekkel ezelĹ‘tt SzingapĂşrban, egy elegáns fogadáson, ahol alkoholos ital egyáltalán nem szerepelt, minden fogás után zöld teát szolgáltak fel, azzal a cĂ©llal, hogy az emĂ©sztĂ©st segĂtve, gond nĂ©lkĂĽl vĂ©gigehessĂĽk az egymást követĹ‘ Ă©telek sorát.
A zöld tea ugyanĂşgy, mint a fekete tea is, nemcsak az emĂ©sztĂ©st segĂti, hanem kitűnĹ‘ flavonoidforrás, a szellemi kĂ©pessĂ©gekre kifejtett kedvezĹ‘ hatása a vörösborĂ©val vetekszik. A hatás nem fĂĽgg össze a tea koffeintartalmával. Érdemes lenne kiprĂłbálni, Ă©s az ĂĽnnepi fogások között 1-1 dl finom (esetleg szegfűszeggel vagy fahĂ©jjal is ĂzesĂtett) teával kedveskedni. Antioxidáns hatása – rendszeres fogyasztás esetĂ©n – a krĂłnikus megbetegedĂ©sek megelĹ‘zĂ©sĂ©ben is számottevĹ‘.
A karácsony meleg hangulatĂş ĂĽnnepĂ©nek ĂzlĂ©sformálĂł hatása is van. Gyermekeink most ismerik meg az ajándĂ©kozás örömĂ©t, hogy ajándĂ©kot nem csak kapni, hanem adni is jĂł. JĂł, ha ilyenkor senki sincs távol, egyĂĽtt van a család, Ă©s derűs, jĂłkedvű, egymást Ă©rtĹ‘ emberek vidám beszĂ©lgetĂ©se teszi emlĂ©kezetessĂ© az egyĂĽtt eltöltött ĂĽnnepeket. Ha igazán boldog, bensĹ‘sĂ©ges – nem csak kĂĽlsĹ‘sĂ©geiben csillogĂł – családi ĂĽnnepet sikerĂĽl varázsolnunk, gyermekeink felnĹ‘ttkĂ©nt maguk is ilyet kĂvánnak majd szeretteiknek megteremteni.
Dr. Barna Mária
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 061206)