Pikkelysömör

DIAGNÓZIS, TÜNETEK

A pikkelysömör gyakori gyulladásos bőrbetegség. A bőrelváltozások éles szélűek, fehér színűek, pikkelyszerűen hámlanak, alattuk a bőr megvastagszik, gyulladt. A bőrjelenség megjelenhet bárhol, azonban jellemzően a könyök, a térd tájékán (annak feszítő oldalán), valamint a hajas fejbőrön alakul ki.

A pikkelyek eltávolításakor az alatta levő bőrterület pontszerűen vérzik. A bőrjelenséggel egyidejűleg ízületi gyulladás is felléphet. A körmök szintén érintettek lehetnek, a köröm ilyenkor elválik a körömágytól. Az esetek nagy részében az esetleg fellépő enyhe viszketésen kívül lényeges panasz nincs. 

A BETEGSÉG KIALAKULÁSÁBAN SZEREPET JÁTSZÓ TÉNYEZŐK

Mindezidáig nincs olyan ok, amely a pikkelysömör kialakulásáért egyértelműen felelőssé tehető. Örökletes tényezők biztos, hogy szerepet játszanak, családi halmozódás figyelhető meg. Arra hajlamos egyéneknél a bőr irritációja, vagy sérülése kedvez a betegség kialakulásának. 

KEZELÉS

A betegség súlyosságától és kiterjedésétől függően bőrgyógyász szakorvos állapítja meg a szükséges terápiát. Számos olyan készítmény van forgalomban, amely jó hatású és a bőrtüneteket tartósan eltünteti. Figyelembe kell azonban venni, hogy a betegség az esetek igen nagy részében idült (krónikus) lefolyású, ezért gyakran ki is újul.

Kisméretű elváltozások esetén külsőleg történő kezelés is elegendő lehet, súlyos esetben (ekkor a bőrelváltozások a testfelület több, mint 1/3-át érintik) szájon át szedhető gyógyszereket is alkalmaznak. Fontos megemlíteni az úgynevezett fényterápiát is, amely során a bőrelváltozásokat UVB (ultraibolya B) fénynek teszik ki.

 

Dr. Igaz Iván

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.