- Reggeli: narancsital, aszpikos sonka zöldborsĂłval, 25 százalĂ©kos zsĂrtartalmĂş margarinkrĂ©m, zöldpaprika, vizes zsemle
- TĂzĂłrai: Ĺ‘szibarack
- Ebéd: nyári csirkeraguleves, mákos nudli, szilva
- Uzsonna: epres tofukrém
- Vacsora: spenótfőzelék (laktózmentes tejjel), sült virsli, diákcsemege
Receptek
(4 személyre)
Nyári csirkeraguleves
HozzávalĂłk: csirkeaprĂłlĂ©k 0,8 kg, sárgarĂ©pa 10 dkg, petrezselyemgyökĂ©r 10 dkg, zellergumĂł 5 dkg, zöldborsĂł (tiszt.) 10 dkg, karfiol (tiszt.) 10 dkg, Ă©tolaj 0,01 l, zöldpaprika 1 db, paradicsom 1 db, petrezselyem zöldje 1 cs, szerecsendiĂł-virág ĂzlĂ©s szerint, gyömbĂ©r ĂzlĂ©s szerint, konyhasĂł 1 dkg
A csirkeaprĂłlĂ©kot feldaraboljuk, jĂłl megmossuk, Ă©s a felmelegĂtett olajban átfuttatjuk, megsĂłzzuk Ă©s fedĹ‘ alatt pároljuk. Ezután zsĂrjára sĂĽtjĂĽk Ă©s hozzáadjuk a kis kockákra vágott sárgarĂ©pát, petrezselyemgyökeret Ă©s zellert. Meghintve finomra vágott petrezselyemzölddel a forrĂł olajon átpirĂtjuk, majd fölöntjĂĽk kb. 1,5 liter hideg vĂzzel. BeletesszĂĽk a megmosott zöldpaprikát, paradicsomot, sĂłval Ă©s a fűszerekkel ĂzesĂtjĂĽk, majd felforraljuk. Ha felforrt, belerakjuk a friss zöldborsĂłt Ă©s a karfiolt (ha gyorsfagyasztott vagy konzerv, akkor kĂ©sĹ‘bb) Ă©s kĂ©szre fĹ‘zzĂĽk. Frissen vágott petrezselyemzölddel tálaljuk.
A zöldsĂ©gek menynyisĂ©gĂ©t ĂzlĂ©s szerint növelhetjĂĽk Ă©s variálhatjuk.
Mákos burgonyasodralék (nudli)
HozzávalĂłk: burgonya 1 kg, finomliszt 20-30 dkg (attĂłl fĂĽggĹ‘en, mennyit vesz fel a burgonya), tojás 1 db, Ă©tolaj 0,03 l, konyhasĂł 1 dkg, mák 10 dkg, porcukor vagy mĂ©z ĂzlĂ©s szerint. A hĂ©jában megfĹ‘zött burgonyát megtisztĂtjuk, Ă©s forrĂłn áttörjĂĽk. Egy kevĂ©s lisztet fĂ©lreteszĂĽnk a lisztezĂ©shez, a többit a tojással Ă©s a kihűlt burgonyával összegyĂşrjuk. Lisztezett deszkán fĂ©lujjnyi vastagra kinyĂşjtjuk Ă©s kb. 3 cm szĂ©les csĂkokra vágjuk, majd a csĂkokat keresztben kb. egycentis metĂ©ltre darabolva, lisztes kĂ©zzel megsodorjuk. Forrásban lĂ©vĹ‘ sĂłs vĂzben kifĹ‘zzĂĽk - cĂ©lszerű a fĹ‘zĹ‘vĂzbe egy kevĂ©s Ă©tolajat tenni, hogy ne ragadjon össze a tĂ©szta - Ă©s leszűrve, a maradĂ©k felmelegĂtett olajban átforgatjuk. Ledarált mákkal Ă©s porcukorral meghintve tálaljuk.
Porcukor helyett enyhén megolvasztott mézzel is adhatjuk.
Epres tofukrém
HozzávalĂłk: földieper 0,5 kg, tofu Toffini 0,4 kg, mĂ©z 10 dkg, diĂłbĂ©l 5 dkg A gondosan megmosott eperbĹ‘l nĂ©hány szemet dĂszĂtĂ©shez fĂ©lreteszĂĽnk, a többit a kisebb darabokra vágott tofuval, a mĂ©zzel Ă©s ha szĂĽksĂ©ges, nĂ©hány kanál vĂzzel turmixban jĂłl kikeverjĂĽk. Ăśvegtálkába, de mutatĂłsabb, ha ĂĽvegkehelybe halmozzuk, tetejĂ©t megszĂłrjuk durvára vágott diĂłval Ă©s a fĂ©lretett eperrel dĂszĂtjĂĽk. ĂŤzlĂ©s szerint más gyĂĽmölccsel is (Ĺ‘szibarack, banán stb.) elkĂ©szĂthetjĂĽk.
Ă–sszeállĂtotta:
Gaálné Labáth Katalin
főiskolai docens
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 020918)