tejallergia

[gac]

Évről évre nő az allergiás megbetegedések száma, a felnőtt lakosság - átlagosan - húsz százaléka szenved valamelyik fajtájától. Magyarországon közel hárommillió ember allergiás, s ez a szám évente legalább 200 ezerrel nő.

Az allergia a szervezet természetellenes reakciója bizonyos anyagokra, az ún. allergénekre. Ezekkel az anyagokkal különböző módokon kerülhetünk kapcsolatba:

- légutak (pollenek, állati szőrök, házipor, atkák stb.)
- tápcsatorna (ételek, gyógyszerek stb.)
- bőrön keresztül (fémek, vegyszerek stb.)

Pollenallergia

  • A szabadból hazatérve le kell mosni a kézre, arcra, szemöldökre tapadt polleneket. Tiszta vízzel az orr is átöblíthető.
  • A ruhát jobb lecserélni, és a lakáson kívül leporoltatni olyan személlyel, aki nem allergiás.
  • A napszemüveg viselése szeles időben segít távol tartani a polleneket az arra érzékeny kötőhártyától.
  • Aki pollenallergiás, tartózkodjon a vegyes méz és a propolisz fogyasztásától.
  • Figyelje a pollen-előrejelzést!
  • Pollenszezonban ne szellőztesse ágyneműjét a szabadban, a lakásban porszívózzon gyakrabban.
  • Kerülje az olyan teákat, samponokat, bőrápoló szereket, amelyek pollenallergén növény kivonatát tartalmazzák: például kamilla, csalán.
  • Ha magas a pollenszám, lehetőség szerint ne szelőztessen, zárja be az ajtókat, ablakokat.
  • Használjon szűrőberendezést az autóban.

Reggeli: narancsital, aszpikos sonka zöldborsóval, 25 százalékos zsírtartalmú margarinkrém, zöldpaprika, vizes zsemle

Tízórai: őszibarack

Ebéd: nyári csirkeraguleves, mákos nudli, szilva

Uzsonna: epres tofukrém

Vacsora: spenótfőzelék (laktózmentes tejjel), sült virsli, diákcsemege

Receptek

(4 személyre)

Nyári csirkeraguleves

A tejcukorérzékenyek dietoterápiája

Az édes íz szeretete veleszületett tulajdonságunk már a koraszülötteknél is kimutatható, míg a sós ízek preferenciája csak kb. kétéves kor körül alakul ki. Az első édes ízt az "édes anyatej" közvetíti számunkra, s az életünk során később is azt érezzük édesnek, aminek a cukortartalma az anyatejéhez hasonlít. A tej édes ízét tejcukor (laktóz) tartalmának köszönheti. Az anyatejben kb. 6,7, a tehéntejben kb. 5,3 százalék tejcukor található. A tejcukor kettős cukor, (diszacharid), két egyszerű cukorból, egy molekula szőlőcukorból (glükózból) és egy molekula nyákcukorból (galaktózból) áll.

Bohus Zoltán üvegszobra és csontrendszerünk is egy-egy műremek. Vigyázat, törékeny!Az oszteoporózis (osteoporosis) anyagcsere eredetű, atrófiás jellegű csontbetegség, melyben a csontszövet egésze (szervetlen és szerves állománya) arányosan csökken. A csont ásványianyag-tartalmának meghatározására alkalmas eljárások a klasszikus röntgenfelvétel, a csigolyadeformitási indexek mérése, az oszteodenzitometria és az ultrahangos – kvantitatív – csontvizsgálat. A szekunder oszteoporózisok kizárásához további rutin- és specifikus laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére is szükség lehet.

Az egész világon növekszik az allergiás megbetegedések száma. Ez összefügg a felgyorsult életmóddal, a megváltozott táplálkozással, a tartósított és készételek fogyasztásával, amelyek új allergének megjelenésével járnak. A táplálékallergia főként a gyermekek betegsége, előfordulási gyakorisága a kicsik körében kb. hat százalék. A következőkben egy olyan anyuka "esetleírását" olvashatják, aki kisfia mellet tanulta meg, mit jelent egy allergiás gyermek édesanyjának lenni.

Ha nem szívódik fel a tejcukor

A Patika Tükör egyik korábbi számában már foglalkoztunk a tejcukor-érzékenység kérdésével. A cikk felkeltette olvasóink figyelmét, s több, a témával kapcsolatos érdeklődő levelet kaptunk. Ez késztetett arra, hogy a feltett kérdésekre az újságban válaszoljak, és vállalkozzak egyúttal a tejcukor-érzékenység problémakörének bővebb kifejtésére is.

A tejcukor kettős cukor, egy szőlőcukor és egy nyákcukor molekulából tevődik össze.

Táplálékaink fő alkotórészei - a fehérjék és a zsírok mellett - a szénhidrátok.

Feliratkozás tejallergia csatornájára

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×