táplálékallergia

[gac]

Megvédhetjük-e gyermekeinket a táplálékallergiás megbetegedéstől?

A táplálékallergiás megbetegedések száma - a preventív törekvések ellenére - az egész világon emelkedik. Ennek oka - többek között - az iparosodásban, a növekvő környezetszennyeződésben, a növényvédő szerek használatában, az élelmiszerek előállításakor és tartósításakor alkalmazott eljárásokban keresendő.

A táplálékallergia kialakulásában örökletes és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak. Nem maga a betegség, hanem a hajlam örökölhető, és az allergia a környezeti tényezők hatására alakul ki. Az allergiára való öröklött hajlamot atópiának nevezzük.

Hét évvel ezelőtt alakult egy egyesület Laktózérzékenyek Társasága (LÉT) elnevezéssel...

Hét évvel ezelőtt alakult egy egyesület - Laktózérzékenyek Társasága (LÉT) elnevezéssel - tíz fővel és azzal az elhatározással, hogy táplálkozási információk gyűjtésével és érdekvédelmi tevékenységgel segítségére lesz sorstársainak.

Bár pontos adatokkal nem rendelkezünk, de a magyar lakosság – legalább – harminc százaléka küzd valamilyen allergiás megbetegedéssel. A legtöbb beteget a felső légúti allergiák – mint a szénanátha – érintik, de a bőr különböző allergiás folyamatai is megkeserítik nagyon sokak életét. Táplálékallergiában legalább 200-300 ezer ember szenved a legkülönbözőbb korosztályokból, a gyógyszerallergiák is számos embert érintenek, s meg kell említenünk az asztmás tünetegyüttest is, amely – a jelenlegi adatok szerint – a hazai lakosság körülbelül három százalékát sújtja.
- A betegség terjedésének dinamikája egészen elképesztő: míg 2000-ben még úgy gondoltuk az Európai Unióban, hogy minden negyedik gyerek lesz allergiás, a mai álláspont szerint már az tűnik reális adatnak, hogy minden harmadik gyerek küzd majd e betegséggel – mondja Nékám Kristóf professzor, a Budai Irgalmasrendi Kórház Allergiaosztályának vezetője. – Nem lehet megmondani, melyek azok a tényezők, amelyek kiiktatásával csökkenteni lehetne a betegek számát. Azt tudjuk, hogy a genetikai hajlam, a környezeti hatások és az életmód együttesen felelősek a betegség kialakulásáért, ám mégsem lesz minden hasonló körülmények között élő, születetten allergiára hajlamos (atópiás) ember beteg. Ez utóbbi tény is jelzi, hogy ezerarcú betegséggel állunk szemben. A szakemberek általában a „nyugati típusú” életkörülményekhez, életvitelhez kapcsolják az allergiát, hiszen – például – a környezetszennyezés igen jelentős szerepet játszik a megbetegedésben. Ugyanakkor a tiszta levegőjű skandináv országokban sem kevesebb az allergiás, mint Európa más részein. Ott tehát valószínűleg más tényező, például a hatalmas nyírfaerdők pollenje képezi a megbetegedésekhez „szükséges" legjelentősebb környezeti terhelést.

Gyógyszerallergia bőrtüneteAz orvos gyakran teszi fel betegének a következő kérdések valamelyikét: „Érzékeny-e valamilyen gyógyszerre? Gyógyszerallergiáról tud-e? Kapott-e valaha valamilyen gyógyszertől kiütést?”

Az allergia a szervezet túlérzékenységi reakciója.

Reggeli: narancsital, aszpikos sonka zöldborsóval, 25 százalékos zsírtartalmú margarinkrém, zöldpaprika, vizes zsemle

Tízórai: őszibarack

Ebéd: nyári csirkeraguleves, mákos nudli, szilva

Uzsonna: epres tofukrém

Vacsora: spenótfőzelék (laktózmentes tejjel), sült virsli, diákcsemege

Receptek

(4 személyre)

Nyári csirkeraguleves

A tejcukorérzékenyek dietoterápiája

Az édes íz szeretete veleszületett tulajdonságunk már a koraszülötteknél is kimutatható, míg a sós ízek preferenciája csak kb. kétéves kor körül alakul ki. Az első édes ízt az "édes anyatej" közvetíti számunkra, s az életünk során később is azt érezzük édesnek, aminek a cukortartalma az anyatejéhez hasonlít. A tej édes ízét tejcukor (laktóz) tartalmának köszönheti. Az anyatejben kb. 6,7, a tehéntejben kb. 5,3 százalék tejcukor található. A tejcukor kettős cukor, (diszacharid), két egyszerű cukorból, egy molekula szőlőcukorból (glükózból) és egy molekula nyákcukorból (galaktózból) áll.

Az egész társadalom betegsége

Az allergia az egyik leggyakoribb krónikus betegség Európában. Az Európai Unió adatai szerint a tagországokban élők csaknem 35 százalékát, vagyis majd 120 millió embert érint e kór.

Bohus Zoltán üvegszobra és csontrendszerünk is egy-egy műremek. Vigyázat, törékeny!Az oszteoporózis (osteoporosis) anyagcsere eredetű, atrófiás jellegű csontbetegség, melyben a csontszövet egésze (szervetlen és szerves állománya) arányosan csökken. A csont ásványianyag-tartalmának meghatározására alkalmas eljárások a klasszikus röntgenfelvétel, a csigolyadeformitási indexek mérése, az oszteodenzitometria és az ultrahangos – kvantitatív – csontvizsgálat. A szekunder oszteoporózisok kizárásához további rutin- és specifikus laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére is szükség lehet.

Az egész világon növekszik az allergiás megbetegedések száma. Ez összefügg a felgyorsult életmóddal, a megváltozott táplálkozással, a tartósított és készételek fogyasztásával, amelyek új allergének megjelenésével járnak. A táplálékallergia főként a gyermekek betegsége, előfordulási gyakorisága a kicsik körében kb. hat százalék. A következőkben egy olyan anyuka "esetleírását" olvashatják, aki kisfia mellet tanulta meg, mit jelent egy allergiás gyermek édesanyjának lenni.

Már az ókori orvosok is...Ami az egyik embernek táplálék, az a másik embernek keserű méreg (Lucretius i.e. 95-55). A táplálékfogyasztással kapcsolatos kellemetlen reakció kialakulása régóta ismert. Már Hippokratész is megfigyelte, hogy az arra érzékeny embereknél sajtfogyasztást követően fejfájás jelentkezik.

Miben segít a Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank?

Jutkának gyakran fáj a feje. Mondhatnánk erre, hogy a fejfájás banális panasz, valamennyiünkkel megesik pl. olyankor, ha reggeli nélkül rohanunk a munkahelyünkre, s délután, esetleg már csak a fejfájás figyelmeztet arra, hogy az ebédet is elmulasztottuk.

Ha nem szívódik fel a tejcukor

A Patika Tükör egyik korábbi számában már foglalkoztunk a tejcukor-érzékenység kérdésével. A cikk felkeltette olvasóink figyelmét, s több, a témával kapcsolatos érdeklődő levelet kaptunk. Ez késztetett arra, hogy a feltett kérdésekre az újságban válaszoljak, és vállalkozzak egyúttal a tejcukor-érzékenység problémakörének bővebb kifejtésére is.

A tejcukor kettős cukor, egy szőlőcukor és egy nyákcukor molekulából tevődik össze.

Táplálékaink fő alkotórészei - a fehérjék és a zsírok mellett - a szénhidrátok.

Feliratkozás táplálékallergia csatornájára

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×