A trombózisról

Levelet kaptam, melyben fiatal, kétgyermekes anya a mélyvénás trombózisról érdeklődik. Mint írja, egy évvel ezelőtt szenvedte el e betegséget. Azóta a lába állandóan dagad, ellilul, fáj. Bár rendszeresen jár ellenőrző vizsgálatokra, gyógyszert is szed, javulást azonban nem észlel. Kérdezi, tornázhat-e, vállalhat-e álló munkát, s mennyire veszélyes e betegség az emberi életre?

A vénák, a visszerek, az elhasznált vért a test összes szervéből visszaszállítják a szívbe. A vénák és visszerek fő megbetegedései a gyulladás, a vérrögösödés, illetve a vénás rendszer kitágulásához, a varikozitáshoz vezető betegségek. A lábvénákat két nagy csoportra oszthatjuk. A felületes vénák a bőr alatt találhatók, a mélyvénák pedig az izmok között helyezkednek el. A felületes és a mélyvénákat apró, rövid vénák kötik össze. A lábból - a nehézségi erő miatt - álláskor, illetve üléskor nehézkes a vér visszaszállítása a szív felé. Annak biztosítására, hogy a vér csak felfelé áramoljon, a mélyvénákban olyan billentyűk találhatók, melyek megakadályozzák a vér visszacsorgását. A vér a billentyűkön keresztül úgy halad át, mintha az egy csapóajtó lenne. A mélyvénákból, a körülvevő izmok járáskor történő összehúzódása révén préselődik a vér a szív felé. A felületes vénákban is találhatók billentyűk, de a billentyűkön keresztül a vér nem préselődik felfelé, hiszen nincsenek a vénák izmokkal körülvéve. Emiatt a felületes vénákban a vér sokkal lassabban folyik, mint a mélyvénákban. A felületes vénákból a vér nagy része az összekötő kis vénákon keresztül a mélyvénák felé áramlik, s onnan kerül vissza a szívbe.

A vérerekben kialakuló véralvadékot nevezzük trombózisnak. Kialakulhatnak e vérrögök mind a felületes, mind pedig a mélyvénás rendszerben. A mélyvénás trombózis azért veszélyes, mert a vérrög leszakadva, a vénás rendszeren keresztül eljuthat a szív jobb felébe, onnan pedig a tüdő verőereibe. A nagyságától függően pedig megakad a tüdő egyik artériájában, s az általa ellátott területen tüdőelhalást okozhat. A vérrög odajutását, az artéria elzárását nevezzük tüdőembóliának. Minél nagyobb tüdőartériát zár el a leszakadt vérrög, annál nagyobb része halhat el a tüdőnek, s annál súlyosabbak a következmények. Akár hirtelen halál is bekövetkezhet. A mélyvénás trombózis kialakulásához vezethet a véralvadási hajlam fokozódása, a vénafal sérülése, vagy a véráram lelassulása. Véralvadási hajlamot fokozhatja fogamzásgátló tabletta szedése, daganatos megbetegedés, de örökléstani eltérés, a véralvadás folyamatának zavara is. A véráram lelassulásával találkozunk hosszan tartó fekvéssel járó betegségek, műtétek után. Sérülés és nagyobb sebészeti beavatkozás is növelheti a véralvadási hajlamot. Ritkán egészséges embereken is kialakulhat a trombózis, hosszú repülőút, vagy gépkocsivezetés során.

A mélyvénás trombózis körüli gyulladás következtében a láb megdagad, fájdalmas lesz, meleg tapintatúvá válik. A mélyvénás trombózis kezelése mindenképpen kórházi körülményeket igényel. Késői tünete a bőr barnás elszíneződése, általában a bokák körül. Az elszíneződés a kitágult vénákból a bőr alá vándorló vörösvértestekből ered. Az elszíneződött bőr sérülékeny, kisebb ütés is sérülést okozhat és könnyen alakul ki fekély.

A vénák sohasem gyógyulnak meg a trombózist követően. A betegség sebészeti megoldása egyelőre még csak kísérleti szakaszban van. Az újabb trombózis megelőzésében fontos a rugalmas harisnyanadrág, zokni viselése, mert így a vénák összeszorított állapotban maradnak. Ezt akkor érjük el legnagyobb hatékonysággal, ha először fekvő helyzetben a lábat felemeljük, a vért hagyjuk kiürülni a vénákból, és ekkor húzzuk fel a harisnyát. Fontos még, hogy álló munkát, ülő munkát ne végezzünk, vagy félóránként álljunk fel, mozgassuk meg a lábat, álláskor járjunk néhány lépést, végezzünk néhány percig lábtornát. A lábtorna álljon a lábfej, a boka, a lábszár, a comb mozgatásából, nyújtásából, emeléséből. A túlsúly rontja a lábvénák állapotát, az ideális testsúly elérése mindenképpen tanácsos. Tornázni lehet, sőt ajánlott, de nem a lábat megterhelő futás, súlyemelés, hanem főképp a fekve vagy ülve végzett lábtornák, és izomgyakorlatok célszerűek. A véralvadás gátlására használatos tabletta nem hizlal. Olvasónknak tanácsoljuk, hogy kérje meg orvosát az érintett alsóvégtag vénás rendszerének vizsgálatára, mely segíthet annak eldöntésében, hogy állapota milyen mértékben javítható kezeléssel. Emellett kérje meg, hogy gyógytornász segítségével elsajátíthassa azt az értornát, ami segíthet a láb keringésének javításában.

Dr. Szirmák Eszter


(forrás: Patika Tükör - 12012000)

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.