Szigorodó gyógyszerreklámozás

Módosult a köztudatban csak promóciós rendeletként ismert jogszabály (hivatalosan: az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter rendelete az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények reklámozásáról és ismertetéséről).

A gyógyszerreklámozást szabályozó rendelet néhány olyan változásáról számolunk be, amely a lakosságot is érintheti.

A jogszabály hatását a betegek elsősorban az orvosi rendelőkben érzékelhetik majd. Azokban a családorvosi-, illetve szakrendelőkben, ahol előfordult, hogy a gyógyszercégek orvoslátogatóinak megjelenése időnként fennakadást okozott – a szigorítás eredményeként – várhatóan zavartalanabb lesz a betegellátás, mivel a gyógyszerismertető az orvost a rendelési időn kívül, előzetesen egyeztetett időpontban keresi majd fel.

Kibővült az orvoslátogatóként tevékenykedők köre: orvos, fogorvos, gyógyszerész mellett biológus, vegyész, egészségügyi főiskolát végzett személy is végezheti ezt a munkát. Az orvoslátogatóknak ezentúl fényképes igazolvánnyal kell igazolniuk magukat, bizonyítva, hogy szerepelnek a hatósági nyilvántartásban.

Csökkent az orvosi minta kiosztható mennyisége, térítésmentes mintaként, orvosonként, évente legfeljebb két doboz adható. Már nemcsak az orvosi mintát, hanem az egészségügyi intézményeknek, karitatív szervezeteknek szétosztott gyógyszeradományt is meg kell különböztetni a gyógyszertárban forgalmazott gyógyszerektől, azzal, hogy fel kell tüntetni:

  • "Orvosi minta, kereskedelmi forgalomba nem hozható!" illetve
  • "Gyógyszeradomány, kereskedelmi forgalomba nem hozható!"

A jogszabály megfogalmazza, hogy tilos a betegnek olyan ajándékot adni, felajánlani, amely vényköteles gyógyszer, vagy egyéb vényköteles termék, pl. gyógyászati segédeszköz felhasználására ösztönöz. Ez a megkötés a közvetlenül a reklámozótól vagy az orvos, illetve gyógyszerész közvetítésével átadott ajándékra is vonatkozik.

A jogszabály bizonyos mértékű szankcionálási joggal is felruházta gyógyszerhatóságot, hiszen az OGYI a szakmai folyóiratokban és országos napilapokban nyilvánosságra hozhatja a jogsértő módon reklámozó cég nevét.

 

Abádiné dr. Erdei Ildikó
Országos Gyógyszerészeti Intézet

forrás: archívum
(Patika Tükör – 040106)

Archívum

Archivált írás. A benne foglaltak aktualitása nem garantált, illetve nem feltétlenül tükrözik a vonatkozó tudományterületek jelenlegi ismeretanyagát, szempontjait és hangsúlyait.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.