tejcukor-érzékenység

[gac]

Megvédhetjük-e gyermekeinket a táplálékallergiás megbetegedéstől?

A táplálékallergiás megbetegedések száma - a preventív törekvések ellenére - az egész világon emelkedik. Ennek oka - többek között - az iparosodásban, a növekvő környezetszennyeződésben, a növényvédő szerek használatában, az élelmiszerek előállításakor és tartósításakor alkalmazott eljárásokban keresendő.

A táplálékallergia kialakulásában örökletes és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak. Nem maga a betegség, hanem a hajlam örökölhető, és az allergia a környezeti tényezők hatására alakul ki. Az allergiára való öröklött hajlamot atópiának nevezzük.

Az orvostudományi diagnosztika egyik állandó törekvése a betegnek kis megterhelést jelentő, ugyanakkor megfelelő informatív új módszer kidolgozása.

Az orvostudományi diagnosztika egyik állandó törekvése a betegnek kis megterhelést jelentő, ugyanakkor megfelelő informatív új módszer kidolgozása.

A magyar felnőtt lakosság jelentős része küzd tartósan haspuffadásos panaszokkal. A mai gyakorlat ilyen esetekben valamilyen hasnyálmirigyenzimet tartalmazó készítmény bevétele, holott a háttérben az esetek jelentős részében a tejcukor lebontási zavara áll.
A tejcukor (laktóz) eredeti formájában az ember számára nem hasznosítható tápanyag. A vékonybélben található laktázenzim azonban a kettős cukormolekula lebontása által teszi felszívódásra alkalmassá, hasznos energiaforrássá. A kettős cukorból egyszerű cukrokká alakulva, a szőlőcukor a véráramba kerülve azonnal hasznosítható, míg a galaktóz a májban alakul át használható szőlőcukorrá.

Tejcukorérzékenyeknek

Számos kérdés vetődik fel bennünk, amikor kiderül, hogy a panaszaink tejcukor-érzékenység miatt alakultak ki. Például ezek:

  • mi okozza a tejcukor-érzékenységet?
  • elmúlhat-e az érzékenység
  • ihatok-e tejet
  • ehetek-e sajtot, túrót, kefirt stb.
  • vannak-e tejcukormentes tejtermékek
  • lehet-e más élelmiszerekben is tejcukor?

Hét évvel ezelőtt alakult egy egyesület Laktózérzékenyek Társasága (LÉT) elnevezéssel...

Hét évvel ezelőtt alakult egy egyesület - Laktózérzékenyek Társasága (LÉT) elnevezéssel - tíz fővel és azzal az elhatározással, hogy táplálkozási információk gyűjtésével és érdekvédelmi tevékenységgel segítségére lesz sorstársainak.

Évről évre nő az allergiás megbetegedések száma, a felnőtt lakosság - átlagosan - húsz százaléka szenved valamelyik fajtájától. Magyarországon közel hárommillió ember allergiás, s ez a szám évente legalább 200 ezerrel nő.

Az allergia a szervezet természetellenes reakciója bizonyos anyagokra, az ún. allergénekre. Ezekkel az anyagokkal különböző módokon kerülhetünk kapcsolatba:

- légutak (pollenek, állati szőrök, házipor, atkák stb.)
- tápcsatorna (ételek, gyógyszerek stb.)
- bőrön keresztül (fémek, vegyszerek stb.)

Reggeli: narancsital, aszpikos sonka zöldborsóval, 25 százalékos zsírtartalmú margarinkrém, zöldpaprika, vizes zsemle

Tízórai: őszibarack

Ebéd: nyári csirkeraguleves, mákos nudli, szilva

Uzsonna: epres tofukrém

Vacsora: spenótfőzelék (laktózmentes tejjel), sült virsli, diákcsemege

Receptek

(4 személyre)

Nyári csirkeraguleves

A tejcukor-érzékenység különböző változataiban fogyasztható termékek köre

A tejcukorérzékenyek dietoterápiája

Az édes íz szeretete veleszületett tulajdonságunk már a koraszülötteknél is kimutatható, míg a sós ízek preferenciája csak kb. kétéves kor körül alakul ki. Az első édes ízt az "édes anyatej" közvetíti számunkra, s az életünk során később is azt érezzük édesnek, aminek a cukortartalma az anyatejéhez hasonlít. A tej édes ízét tejcukor (laktóz) tartalmának köszönheti. Az anyatejben kb. 6,7, a tehéntejben kb. 5,3 százalék tejcukor található. A tejcukor kettős cukor, (diszacharid), két egyszerű cukorból, egy molekula szőlőcukorból (glükózból) és egy molekula nyákcukorból (galaktózból) áll.

Az egész társadalom betegsége

Az allergia az egyik leggyakoribb krónikus betegség Európában. Az Európai Unió adatai szerint a tagországokban élők csaknem 35 százalékát, vagyis majd 120 millió embert érint e kór.

Bohus Zoltán üvegszobra és csontrendszerünk is egy-egy műremek. Vigyázat, törékeny!Az oszteoporózis (osteoporosis) anyagcsere eredetű, atrófiás jellegű csontbetegség, melyben a csontszövet egésze (szervetlen és szerves állománya) arányosan csökken. A csont ásványianyag-tartalmának meghatározására alkalmas eljárások a klasszikus röntgenfelvétel, a csigolyadeformitási indexek mérése, az oszteodenzitometria és az ultrahangos – kvantitatív – csontvizsgálat. A szekunder oszteoporózisok kizárásához további rutin- és specifikus laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére is szükség lehet.

Már az ókori orvosok is...Ami az egyik embernek táplálék, az a másik embernek keserű méreg (Lucretius i.e. 95-55). A táplálékfogyasztással kapcsolatos kellemetlen reakció kialakulása régóta ismert. Már Hippokratész is megfigyelte, hogy az arra érzékeny embereknél sajtfogyasztást követően fejfájás jelentkezik.

Ha nem szívódik fel a tejcukor

A Patika Tükör egyik korábbi számában már foglalkoztunk a tejcukor-érzékenység kérdésével. A cikk felkeltette olvasóink figyelmét, s több, a témával kapcsolatos érdeklődő levelet kaptunk. Ez késztetett arra, hogy a feltett kérdésekre az újságban válaszoljak, és vállalkozzak egyúttal a tejcukor-érzékenység problémakörének bővebb kifejtésére is.

A tejcukor kettős cukor, egy szőlőcukor és egy nyákcukor molekulából tevődik össze.

Táplálékaink fő alkotórészei - a fehérjék és a zsírok mellett - a szénhidrátok.

Feliratkozás tejcukor-érzékenység csatornájára

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×