Defibrillátorokkal növeli a MÁV-csoport az utasok biztonságát

Életmentő defibrillátor készülékeket helyezett el a MÁV a győri, hegyeshalmi és kecskeméti vasútállomáson a DB Schenker Rail Hungária Kft. támogatásával.

Az eszközök ünnepélyes átadóját a győri vasútállomáson tartották, ahol a társaságok vezetői a szakszerű és gyors cselekvés fontosságát hangsúlyozták, a könnyen kezelhető készülékek használatát pedig szakértő mutatta be.

A vasúttársaság az utasai biztonságát, biztonságérzetét szeretné növelni a defibrillátorok kihelyezésével, a DB Schenker Rail pedig társadalmi felelősségvállalását hangsúlyozza a három életmentő készülék adományozásával. A vállalat mintegy kétmillió forintos értékkel segíti így a MÁV-csoportot, és a készülékek használatát támogató képzést is biztosítja összesen hatvan dolgozónak, köztük állomásfőnököknek, pénztárosoknak, jegyvizsgálóknak.

A defibrillátorok azért is jelentenek fontos új szolgáltatást az érintett vasútállomásokon, mert hirtelen szívmegállás esetén minden egyes perc számít. Újraélesztés nélkül már négy-öt perc után idegrendszeri károsodások következhetnek be, és szakszerű segítség gyakran nem áll rendelkezésre. A társaságok ezért is tartják jelentős vívmánynak olyan automata készülékek elérhetőségét az állomásokon, amelyek baj esetén külön szakképzettség nélkül is bevethetők. Az eszközöket tároló faliszekrényekhez jól ismert piktogramok vezetnek el, a defibrillátorokon használati útmutató olvasható, és alkalmazásukat hangutasítások teszik még könnyebbé.  

Az átadón Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy egy-egy állomáson és annak környezetében naponta sok ezer ember fordul meg. Ha közülük csak egy személy életét is megmenti majd valamelyik készülék, már érdemes volt őket elhelyezni. Németh Nándor, a DB Schenker Rail Hungária Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a vállalat szociális elkötelezettségét már nem először mutatja meg egészségügyi területen. 2014-ben kórházi műszereket adományoztak, idén pedig úgy gondolták, még szélesebb körben, a tevékenységükhöz kapcsolódóan segítik adománnyal az utazóközönséget és a vasúton dolgozókat. Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a defibrillátorok egyfajta speciális egészségügyi szolgáltatással bővítik a MÁV-csoport szolgáltatásainak sorát, a vasúttársaság utasok iránt érzett felelősségének újabb jeleként.

Az eseményt Fehér Miklós, a 2004-ben hirtelen szívmegállás következtében a futballpályán fiatalon elhunyt egykori válogatott labdarúgó, ifjabb Fehér Miklós édesapja is megtisztelte jelenlétével. A győri Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia névadójának édesapja fia elvesztése óta igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy hasonló esetekben a gyors segítségnyújtás életmentő lehet.