Csokoládé újratöltve

[gac]

1846

CsokoládéSzögezzük le az elején: a csokoládé mértékkel fogyasztva egészséges.
Az internetet elárasztó egészségbulvár félrevezető vagy riogató írásait – a tejcsokoládé csupán kalória, napi egy csoki és májbeteg leszel stb. – a helyükön kell kezelni.

A csokoládé kakaótartalmánál fogva értékes forrása az endothelt (érbelhártyát) védő, az erek rugalmasságának megőrzésében szerepet játszó, a „rossz koleszterin” (LDL – Low Density Lipoprotein) mennyiségét és a vérnyomást hosszabb távon csökkentő vegyületeknek.

Ezek közül a polifenolok körébe tartozó, antioxidáns tulajdonságokkal bíró flavonoidokat szokták kiemelni (procianidin, katechin), melyekből egyértelműen az étcsokoládéban van a legtöbb, de a tejcsokoládéban található mennyiség is vetekszik a fekete teában, borban vagy az eperben megtalálható flavonoidok mennyiségével. Ráadásul – ezzel ellenkező híresztelésekkel szemben – túlnyomórészt fel is szívódnak.

A Gombóc Artúri mennyiségektől azonban nyilván tartózkodnunk kell, hiszen a csokoládék energiatartalma igen magas. Szerencsés az az alkat, aki testtömeg-növekedés nélkül fogyaszthat napi szinten ebből az édességből.

Ezen túlmenően a kor előrehaladtával is egyre kevésbé vagyunk képesek a feleslegben bevitt kalóriával egészségesen „elszámolni” (a mozgásmennyiség és alapanyagcserénk általános csökkenése miatt), így a csokoládé szervezetünkre egyébként kedvező hatásait a túlsúly és az ebből (is) fakadó káros befolyások sajnos kiolthatják.

Kézenfekvő tehát nem ráadásként fogyasztani, hanem habos süteményeinket, cukorkáinkat, szénhidrátban dús kevésbé nemes ételeinket, italainkat elhagyva, a felszabaduló kalóriákat a csokoládé javára átcsoportosítani. Célszerű mindezt rendszeres testmozgással kiegészíteni.

Nem ok-okozati összefüggéseket sejtetünk, csupán érdekesség, hogy a csokoládéfogyasztásban élen járó európai országok szív-érrendszeri betegségekre visszavezethető halálozási statisztikái jóval kedvezőbb képet mutatnak a kevesebb csokoládét fogyasztókéhoz képest. Svájcban, Dániában, Németországban, Ausztriában vagy éppen az Egyesült Királyságban kétszer-háromszor annyi csokoládé fogy éves szinten egy lakosra vetítve, mint Magyarországon. Ezen országok 100.000 lakosra számított szív-érrendszeri halálozása fele-harmada a Magyarországon mérhetőekhez képest. A csokoládéfogyasztáson bizonyára túlmutató, de érdekes, egyben szomorú tény.

 

Váli Béla Edgár
tudományos újságíró
orvosiLexikon.hu


Hasznosnak találja? Kérjük, nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára. Köszönjük!
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×