szénhidrát

Hogyan hasznosítjuk a táplálék szénhidrátjait?

Az édes íz szeretete velünk született tulajdonság. Az édes kifejezés – eredeti jelentése mellett – a mindennapi szóhasználatban is kellemes érzéshez kapcsolódik, pl.: édes álom, édes csók. Édesnek hívjuk a szeretett lényt, a vér szerinti szülőt vagy testvért, pl.: édesanya, édestestvér, és az anyanyelvünk is édes anyanyelv. Édes kettesben eltöltött időnek tartjuk a bizalmas együttlétet, s a régi barátok is mondják néha egymásnak, hogy édes barátom.

A rizs a búza után az emberiség legfontosabb növényi tápláléka, a világ összes konyhaművészetének fontos alapanyaga.

Több mint 40000 fajtája ismert. Vásárolhatunk basmati rizst Indiából, arborio-fajtát Olaszországból, pálcikarizst Japánból…

Zöld utat a zöld búzának!

Az új élet lehetőségét rejtő magvak tisztelete az ősidőkig vezethető vissza. Történelmi feljegyzések bizonyítják, hogy minden jelentősebb civilizáció (kínaiak, föníciaiak, egyiptomiak) foglalkozott csíráztatással. Bár a magvakban végbemenő anyagcsere-folyamatokat nem ismerték, csodát láttak a víz és a nap melege hatására kifejlődő új növényben. A csírákat nemcsak táplálónak tartották, hanem gyógyító, egészségmegőrző szerepet is tulajdonítottak azoknak.

Az alacsony vércukorszint hatása az autóvezetésre

Az autóvezetés különböző komplex pszichomotoros képességeket kíván, egyebek mellett jó tájékozódási és gyors helyzetfelismerő képességet, valamint megfelelően működő döntési mechanizmust. Az autóvezetésre a kimerültség, az álmosság és az alkoholfogyasztás súlyos befolyással lehet. Ez utóbbiak olyan faktorok, amelyeket úgy ismerünk, mint a közutakon történő balesetek leggyakoribb okozóit. Azonban az alacsony vércukorszintnek az autóvezetésre gyakorolt hatása kevésbé ismert az autóvezetők körében, jóllehet, a közlekedéstudomány szakemberei egyre gyakrabban foglalkoznak e témával.

Készüljünk a télre
Az évszakok váltakozása manapság nem fokozatosan, hanem hirtelen következik be. A gyönyörű őszi, tiszta időt borús, fagyos, téli nap válthatja fel, minden átmenet nélkül. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne döntsön le lábunkról a zord idő?

Az influenza időszaka általában november környékén kezdődik és egészen márciusig tart. Ki ne ismerné a vírusfertőzéssel járó kellemetlen tünetegyüttest (láz, ízületi fájdalom, fejfájás, levertség, émelygés, torokfájás, orrdugulás stb.), amely – főleg idősebb korban – súlyos szövődményekkel (pl. tüdőgyulladás) társulhat. Bármilyen különös, de nagyon könnyen megelőzhető az influenza és természetesen minden egyéb enyhébb téli fertőzés. Legfontosabb dolog, hogy mire jön az évszakváltás, immunrendszerünk, betegségekkel szembeni ellenálló képességünk erős legyen. Mindebben nagy szerepe van a megfelelő táplálkozásnak, a folyadékbevitelnek, a rendszeres fizikai aktivitásnak, a lelki egyensúlynak, megfelelő mennyiségű és minőségű alvásnak, pihenésnek.

Nemzetközileg elismert tény, hogy a mediterrán étrend különösen egészséges és természetes módja az étkezésnek. A mediterrán életstílus napjainkban egyre inkább integrálódik az egyéb kultúrákba, mivel teljes értékű és hosszú életet garantál.

Ha nem szívódik fel a tejcukor

A Patika Tükör egyik korábbi számában már foglalkoztunk a tejcukor-érzékenység kérdésével. A cikk felkeltette olvasóink figyelmét, s több, a témával kapcsolatos érdeklődő levelet kaptunk. Ez késztetett arra, hogy a feltett kérdésekre az újságban válaszoljak, és vállalkozzak egyúttal a tejcukor-érzékenység problémakörének bővebb kifejtésére is.

A tejcukor kettős cukor, egy szőlőcukor és egy nyákcukor molekulából tevődik össze.

Táplálékaink fő alkotórészei - a fehérjék és a zsírok mellett - a szénhidrátok.

Nem mindegy mit, nem mindegy hogyan
Karácsony. A számos ünnepet „felvonultató” téli időszak legkiemelkedőbb eseménye. Az egyházi év az adventtel indul, amely a november 30-ához legközelebb eső vasárnappal kezdődik, és december 24-ig tart.

Feliratkozás szénhidrát csatornájára

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×