FFP maszk – egyszerhasználatos?

Két kérdést kaptunk Maszk mizéria cikkünkkel kapcsolatban.

Miért egyszerhasználatosak az FFP2 és FFP3 maszkok?

Ezeknek a maszkoknak súlyosan szennyezett környezetben, a specifikációjuknak megfelelő szűrőképességük maximumán 8 (esetleg 12) órán keresztül helyt kell állniuk telítődésük előtt. Ezt a gyártó meghatározott szennyezőanyag-koncentrációig garantálja. Munkavédelmi megközelítésben ez egy műszakot jelent. Az "NR" jelzés a maszkon azt jelenti, hogy "non reusable", nem újrafelhasználható.

Ha a maszkot jóval kisebb szennyezettség mellett vetjük be, akkor arányosan – elvileg – tovább használható, bár ezt a használhatóságot egyéb tényezők is korlátozhatják. Az utca emberének – megelőzésre – egy FFP2 vagy FFP3 maszk többször is használható, de a levételnél ne tapogassuk, ne csomagoljuk el, ne tegyük zacskóba. Akasszuk fel, szabad levegőn száradhasson, még az aktívszenes változatok is.

Egészségügyi felhasználásban az ideális minden nap új maszk felvételét jelentené, különösen vírusfertőzöttekkel vagy potenciális vírushordozókkal tömegesen találkozók körében. Hiány vagy más területen dolgozók esetében az újrafelhasználás még mindig nagyobb védelmet nyújthat egy sebészi maszknál. Ekkor az FFP2/FFP3 maszkok fertőtlenítését speciális módon meg lehet kísérelni, de a vírusok ezen maszkok szövetében – a nem nedvszívó felületekhez képest – eleve hamarabb kiszáradnak. A lényeg: a maszknak felvétel előtt csontszáraznak kell lennie. Hangsúlyoznánk, hogy ez nem ajánlás, csupán szükség szülte okfejtés.

Az FFP1 maszkok is alkalmasak védekezésre?

Egészségügyi személyzetnek csak akkor, ha nem futószalagon találkoznak vírusfertőzöttekkel. Ez a maszk jól illeszthető, hatékonyabb lehet mint a sebészi maszk, de szűrőképessége maximum 80% a releváns mérettartományban. Ez itt már komoly kompromisszum, kevésbé megnyugtató, tekintve, hogy az FFP2-es maszkok legalább 94-95%-ban, az FFP3-as maszkok 99%-ban szűrnek. A mindennapokban azonban ezek az FFP1-es maszkok is alkalmas lehetnek megelőzésre, különösen a sebészeti maszkokénál jobb illeszthetőségük, a fals levegő beszívásának elkerülése okán.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.