Kora tavasszal a citrusfélék jelentik a legjobb C-vitamin-forråst
A tĂ©li Ă©s a kora tavaszi hĂłnapokban, amikor az idĂ©nygyĂŒmölcsökbĆl kicsi a vĂĄlasztĂ©k, megnĆ a citrusfĂ©lĂ©k - a narancs, a mandarin, a grĂ©pfrĂșt, Ă©s a citrom fogyasztĂĄsĂĄnak a jelentĆsĂ©ge.
NyĂĄron, amikor a zöldsĂ©geseknĂ©l a legkĂŒlönfĂ©lĂ©bb gyĂŒmölcsöktĆl Ă©s zöldsĂ©gektĆl roskadoznak a polcok, nem jelenthet gondot a vitamindĂșs Ă©tkezĂ©s. (Ha ezt a pĂ©nztĂĄrcĂĄnk is megengedi...) TĂ©lutĂłn azonban mĂĄr csak Ă©trendĂŒnk tudatos összeĂĄllĂtĂĄsĂĄval sikerĂŒlhet szervezetĂŒnk vitaminigĂ©nyĂ©t fedezni.
KevĂ©s gyĂŒmölcsöt eszĂŒnk
A KSH adatai szerint az egy fĆre jutĂł Ă©vi gyĂŒmölcsfogyasztĂĄs 1998-ban 68,5 kg volt, ebbĆl 54,1 kg-nyit tettek ki a hazai termesztĂ©sƱ gyĂŒmölcsök. DĂ©ligyĂŒmölcsökbĆl 14,4 kg-ot fogyasztottunk. Ez a mennyisĂ©g nagyon kevĂ©s.
Az Ă©lelmiszerek vitamintartalma a tĂĄrolĂĄs, tartĂłsĂtĂĄs, konyhatechnikai mƱveletek, stb. sorĂĄn csökken
A dĂ©ligyĂŒmölcsök ma mĂĄr hazĂĄnkban is egĂ©sz Ă©vben kaphatĂłk. FogyasztĂĄsuk a tĂ©li hĂłnapokban kĂŒlönösen fontos, mert ilyenkor tĂĄplĂĄlĂ©kainkban mĂĄr kevĂ©s a vitamin. Az Ă©lelmiszerek vitamintartalma ugyanis a tĂĄrolĂĄs, tartĂłsĂtĂĄs Ă©s az Ă©telkĂ©szĂtĂ©s sorĂĄn csökken, mert a vitaminok egy rĂ©sze fĂ©nyre, hĆre, kiszĂĄradĂĄsra Ă©s egyĂ©b behatĂĄsokra Ă©rzĂ©keny Ă©s kisebb-nagyobb mĂ©rtĂ©kben elbomlik. A tartĂłsĂtĂĄsi eljĂĄrĂĄsok közĂŒl a gyorsfagyasztĂĄs Ćrzi meg â csaknem vĂĄltozatlan mennyisĂ©gben â az Ă©lelmiszerek vitamintartalmĂĄt.
A Rutaceae csalĂĄd citrusnemzetsĂ©gĂ©hez tartoznak; 33 fajuk Ă©s több mint 200 fajuk ismert. A legnagyobb tĂĄplĂĄlkozĂĄs Ă©lettani Ă©rtĂ©ke a narancsnak, a mandarinnak, a grĂ©pfrĂștnak Ă©s a citromnak van.
A vilĂĄg citrus termelĂ©sĂ©nek több mint 70 szĂĄzalĂ©ka narancs, 13 szĂĄzalĂ©ka mandarin, Ă©s kb. 6 szĂĄzalĂ©ka grĂ©pfrĂșt. EzekbĆl a legtöbbet BrazĂliĂĄban, az EgyesĂŒlt Ăllamokban Ă©s a mediterrĂĄn vidĂ©keken termesztik. A narancstermĂ©s 70 szĂĄzalĂ©kĂĄt gyĂŒmölcskĂ©nt fogyasztjĂĄk, 30 szĂĄzalĂ©kĂĄt az Ă©lelmiszeripar, elsĆsorban dzsĂșsz elĆĂĄllĂtĂĄsĂĄra hasznĂĄlja, de kitƱnĆ dzsem, befĆtt, kandĂrozott gyĂŒmölcs, stb. is kĂ©szĂthetĆ belĆle. Csak a szĆlĆ elĆzi meg mind a gyĂŒmölcstermesztĂ©s, mind az Ă©lelmiszer-ipari feldolgozĂĄs tekintetĂ©ben.
Az Ă©rett gyĂŒmölcsök összetĂ©tele
EnergiaĂ©rtĂ©kĂŒk nem nagy, 85-90 szĂĄzalĂ©k folyadĂ©kot tartalmaznak. Ădes ĂzĂŒket cukortartalmuknak köszönhetik. A legtöbb cukor (rĂ©pacukor, szĆlĆcukor, gyĂŒmölcscukor) a mandarinban van, elĂ©rheti a 12 szĂĄzalĂ©kot; a narancsban ez az Ă©rtĂ©k 6-9 szĂĄzalĂ©k, a grĂ©pfrĂștban 4-6 szĂĄzalĂ©k, mĂg a citromban csak 2-3 szĂĄzalĂ©knyi cukor talĂĄlhatĂł.
A savtartalom (citromsav) kb. 6-8 szĂĄzalĂ©kos - ez elĆsegĂti a nyĂĄl, a gyomornedv, az epe Ă©s a bĂ©lnedvek elvĂĄlasztĂĄsĂĄt. A gyĂŒmölcssavak Ă©s a cukrok közösen serkentik a bĂ©lmozgĂĄst.
A citrusfĂ©lĂ©ket Ă©veken keresztĂŒl a legfontosabb vitaminforrĂĄsnak tartottĂĄk
Az 1700-as Ă©vek közepĂ©n, amikor mĂ©g semmit sem tudtak a vitaminokrĂłl, egy hajĂłorvos (J. Linel) rĂĄjött arra, hogy a hosszĂș hajĂłutakon jelentkezĆ betegsĂ©g a skorbut, mely fogĂnyvĂ©rzĂ©ssel, a fogak kihullĂĄsĂĄval, rossz sebgyĂłgyulĂĄssal, kimerĂŒltsĂ©ggel Ă©s egyĂ©b sĂșlyos tĂŒnetekkel jĂĄr, annak következtĂ©ben alakul ki, hogy a hajĂłsok hĂłnapokon keresztĂŒl nem jutnak friss gyĂŒmölcshöz, zöldsĂ©gfĂ©lĂ©hez. Ez a zseniĂĄlis orvos citrommal, naranccsal gyĂłgyĂtotta a skorbutban szenvedĆ betegeket. EttĆl kezdve a citrusfĂ©lĂ©k a hajĂłsok Ă©trendjĂ©nek elengedhetetlen rĂ©szĂ©vĂ© vĂĄltak.
AzonkĂvĂŒl, hogy pl. egy pohĂĄr frissen prĂ©selt narancslĂ© egĂ©sz napi C-vitamin- szĂŒksĂ©gletĂŒnket fedezi - hiszen e gyĂŒmölcs C-vitamin-tartalma 45-50 mg/100 g -, sok egyĂ©b vitamint Ă©s ĂĄsvĂĄnyi anyagot is tartalmaz, amelyek hozzĂĄjĂĄrulnak a szervezet vitamin- Ă©s ĂĄsvĂĄnyianyag-szĂŒksĂ©gletĂ©nek kielĂ©gĂtĂ©sĂ©hez. Ilyen vitaminok pĂ©ldĂĄul a B1-, a B2-, a B6- Ă©s az E-vitamin, ezeken kĂvĂŒl a folsav, a narancsban Ă©s a mandarinban pedig a bĂ©ta-karotin.
100 g friss gyĂŒmölcs vitamintartalma
C-vitamin (mg) |
B1-vitamin (”g) |
B2-vitamin (”g) |
folsav (”g) |
karotin (mg) |
|
citrom | 45 | 60 | 20 | 4 | 0.02 |
grapefruit | 40 | 40 | 20 | 7 | 0.02 |
mandarin | 42 | 50 | 30 | 4.6 | 0.4 |
narancs | 50 | 70 | 40 | 17 | 0.1 |
A citrusfĂ©lĂ©k ĂĄsvĂĄnyi anyagokban is gazdagok. A gyĂŒmölcsök kĂĄlium tartalma nagy, nĂĄtrium tartalma viszont elhanyagolhatĂł. A kĂĄlium-nĂĄtrium arĂĄny igen kedvezĆ. A nagy nĂĄtriumbevitel, amely a tĂșlzott sĂłzĂĄs következmĂ©nye, megnöveli a magas vĂ©rnyomĂĄs kialakulĂĄsĂĄnak a kockĂĄzatĂĄt. Kisebb mennyisĂ©gben megtalĂĄlhatĂł bennĂŒk a kalcium, a foszfor, a magnĂ©zium, a rĂ©z, a cink Ă©s a vas is.
100 g friss gyĂŒmölcs ĂĄsvĂĄnyi anyag tartalma
nĂĄtrium (mg) |
kĂĄlium (mg) |
kalcium (mg) |
magnézium (mg) |
vas (mg) |
|
citrom | 4.3 | 275 | 14 | 20 | 1 |
narancs | 2.6 | 255 | 43.8 | 22 | 0.1 |
Az Ă©lelmi rost tartalmuk sem elhanyagolhatĂł. A bennĂŒk talĂĄlhatĂł vĂzoldĂ©kony rost, a pektin nagy mennyisĂ©gben csökkentheti a vĂ©r koleszterin szintjĂ©t a bĂ©lbĆl törtĂ©nĆ koleszterin felszĂvĂłdĂĄs gĂĄtlĂĄsa rĂ©vĂ©n. A gyĂŒmölcsök vĂzben nem oldĂłdĂł rostjai pedig serkentik a bĂ©lmozgĂĄst, elĆsegĂtik a normĂĄl bĂ©lmƱködĂ©st.
Mint bĂĄrmely mĂĄs Ă©lelmiszer, a citrusfĂ©lĂ©k is elĆidĂ©zhetnek - az arra Ă©rzĂ©keny egyĂ©neknĂ©l - allergiĂĄs tĂŒneteket. A gyĂŒmölcsallergia tĂŒnetei legtöbbször a szĂĄjnyĂĄlkahĂĄrtyĂĄval valĂł Ă©rintkezĂ©st követĆen, a szĂĄjĂŒregben jelentkeznek nyelv-, ajak- Ă©s torokviszketĂ©s, duzzanat, esetleg egyĂ©b tĂŒnetek kĂsĂ©retĂ©ben.
BĂĄr a hazai termesztĂ©sƱ zöldsĂ©gek, gyĂŒmölcsök vitamintartalma a tĂ©li hĂłnapokra mĂĄr lecsökken, jĂłl összeĂĄllĂtott Ă©trenddel, megfelelĆen elkĂ©szĂtett Ă©telekkel tĂ©len is fedezhetĆ a szervezet C-vitamin-szĂŒksĂ©glete. Ilyenkor tanĂĄcsos, hogy a citrusfĂ©lĂ©k is szerepeljenek az Ă©tlapon.
Dr. Barna MĂĄria
forrĂĄs: archĂvum
(Patika TĂŒkör â 020301)