Fontos finomsĂĄgok – CitrusfĂ©lĂ©k

Narancs
illusztrĂĄciĂł (fotĂł: Natalia Blauth, Unsplash+)

Kora tavasszal a citrusfélék jelentik a legjobb C-vitamin-forråst

A tĂ©li Ă©s a kora tavaszi hĂłnapokban, amikor az idĂ©nygyĂŒmölcsökbƑl kicsi a vĂĄlasztĂ©k, megnƑ a citrusfĂ©lĂ©k - a narancs, a mandarin, a grĂ©pfrĂșt, Ă©s a citrom fogyasztĂĄsĂĄnak a jelentƑsĂ©ge.

NyĂĄron, amikor a zöldsĂ©geseknĂ©l a legkĂŒlönfĂ©lĂ©bb gyĂŒmölcsöktƑl Ă©s zöldsĂ©gektƑl roskadoznak a polcok, nem jelenthet gondot a vitamindĂșs Ă©tkezĂ©s. (Ha ezt a pĂ©nztĂĄrcĂĄnk is megengedi...) TĂ©lutĂłn azonban mĂĄr csak Ă©trendĂŒnk tudatos összeĂĄllĂ­tĂĄsĂĄval sikerĂŒlhet szervezetĂŒnk vitaminigĂ©nyĂ©t fedezni.

KevĂ©s gyĂŒmölcsöt eszĂŒnk

A KSH adatai szerint az egy fƑre jutĂł Ă©vi gyĂŒmölcsfogyasztĂĄs 1998-ban 68,5 kg volt, ebbƑl 54,1 kg-nyit tettek ki a hazai termesztĂ©sƱ gyĂŒmölcsök. DĂ©ligyĂŒmölcsökbƑl 14,4 kg-ot fogyasztottunk. Ez a mennyisĂ©g nagyon kevĂ©s.

Az élelmiszerek vitamintartalma a tårolås, tartósítås, konyhatechnikai mƱveletek, stb. sorån csökken

A dĂ©ligyĂŒmölcsök ma mĂĄr hazĂĄnkban is egĂ©sz Ă©vben kaphatĂłk. FogyasztĂĄsuk a tĂ©li hĂłnapokban kĂŒlönösen fontos, mert ilyenkor tĂĄplĂĄlĂ©kainkban mĂĄr kevĂ©s a vitamin. Az Ă©lelmiszerek vitamintartalma ugyanis a tĂĄrolĂĄs, tartĂłsĂ­tĂĄs Ă©s az Ă©telkĂ©szĂ­tĂ©s sorĂĄn csökken, mert a vitaminok egy rĂ©sze fĂ©nyre, hƑre, kiszĂĄradĂĄsra Ă©s egyĂ©b behatĂĄsokra Ă©rzĂ©keny Ă©s kisebb-nagyobb mĂ©rtĂ©kben elbomlik. A tartĂłsĂ­tĂĄsi eljĂĄrĂĄsok közĂŒl a gyorsfagyasztĂĄs Ƒrzi meg – csaknem vĂĄltozatlan mennyisĂ©gben – az Ă©lelmiszerek vitamintartalmĂĄt.

A Rutaceae csalĂĄd citrusnemzetsĂ©gĂ©hez tartoznak; 33 fajuk Ă©s több mint 200 fajuk ismert. A legnagyobb tĂĄplĂĄlkozĂĄs Ă©lettani Ă©rtĂ©ke a narancsnak, a mandarinnak, a grĂ©pfrĂștnak Ă©s a citromnak van.

A vilĂĄg citrus termelĂ©sĂ©nek több mint 70 szĂĄzalĂ©ka narancs, 13 szĂĄzalĂ©ka mandarin, Ă©s kb. 6 szĂĄzalĂ©ka grĂ©pfrĂșt. EzekbƑl a legtöbbet BrazĂ­liĂĄban, az EgyesĂŒlt Államokban Ă©s a mediterrĂĄn vidĂ©keken termesztik. A narancstermĂ©s 70 szĂĄzalĂ©kĂĄt gyĂŒmölcskĂ©nt fogyasztjĂĄk, 30 szĂĄzalĂ©kĂĄt az Ă©lelmiszeripar, elsƑsorban dzsĂșsz elƑállĂ­tĂĄsĂĄra hasznĂĄlja, de kitƱnƑ dzsem, befƑtt, kandĂ­rozott gyĂŒmölcs, stb. is kĂ©szĂ­thetƑ belƑle. Csak a szƑlƑ elƑzi meg mind a gyĂŒmölcstermesztĂ©s, mind az Ă©lelmiszer-ipari feldolgozĂĄs tekintetĂ©ben.

Az Ă©rett gyĂŒmölcsök összetĂ©tele

EnergiaĂ©rtĂ©kĂŒk nem nagy, 85-90 szĂĄzalĂ©k folyadĂ©kot tartalmaznak. Édes Ă­zĂŒket cukortartalmuknak köszönhetik. A legtöbb cukor (rĂ©pacukor, szƑlƑcukor, gyĂŒmölcscukor) a mandarinban van, elĂ©rheti a 12 szĂĄzalĂ©kot; a narancsban ez az Ă©rtĂ©k 6-9 szĂĄzalĂ©k, a grĂ©pfrĂștban 4-6 szĂĄzalĂ©k, mĂ­g a citromban csak 2-3 szĂĄzalĂ©knyi cukor talĂĄlhatĂł.

A savtartalom (citromsav) kb. 6-8 szĂĄzalĂ©kos - ez elƑsegĂ­ti a nyĂĄl, a gyomornedv, az epe Ă©s a bĂ©lnedvek elvĂĄlasztĂĄsĂĄt. A gyĂŒmölcssavak Ă©s a cukrok közösen serkentik a bĂ©lmozgĂĄst.

A citrusfĂ©lĂ©ket Ă©veken keresztĂŒl a legfontosabb vitaminforrĂĄsnak tartottĂĄk

Az 1700-as Ă©vek közepĂ©n, amikor mĂ©g semmit sem tudtak a vitaminokrĂłl, egy hajĂłorvos (J. Linel) rĂĄjött arra, hogy a hosszĂș hajĂłutakon jelentkezƑ betegsĂ©g a skorbut, mely fogĂ­nyvĂ©rzĂ©ssel, a fogak kihullĂĄsĂĄval, rossz sebgyĂłgyulĂĄssal, kimerĂŒltsĂ©ggel Ă©s egyĂ©b sĂșlyos tĂŒnetekkel jĂĄr, annak következtĂ©ben alakul ki, hogy a hajĂłsok hĂłnapokon keresztĂŒl nem jutnak friss gyĂŒmölcshöz, zöldsĂ©gfĂ©lĂ©hez. Ez a zseniĂĄlis orvos citrommal, naranccsal gyĂłgyĂ­totta a skorbutban szenvedƑ betegeket. EttƑl kezdve a citrusfĂ©lĂ©k a hajĂłsok Ă©trendjĂ©nek elengedhetetlen rĂ©szĂ©vĂ© vĂĄltak.

AzonkĂ­vĂŒl, hogy pl. egy pohĂĄr frissen prĂ©selt narancslĂ© egĂ©sz napi C-vitamin- szĂŒksĂ©gletĂŒnket fedezi - hiszen e gyĂŒmölcs C-vitamin-tartalma 45-50 mg/100 g -, sok egyĂ©b vitamint Ă©s ĂĄsvĂĄnyi anyagot is tartalmaz, amelyek hozzĂĄjĂĄrulnak a szervezet vitamin- Ă©s ĂĄsvĂĄnyianyag-szĂŒksĂ©gletĂ©nek kielĂ©gĂ­tĂ©sĂ©hez. Ilyen vitaminok pĂ©ldĂĄul a B1-, a B2-, a B6- Ă©s az E-vitamin, ezeken kĂ­vĂŒl a folsav, a narancsban Ă©s a mandarinban pedig a bĂ©ta-karotin.

100 g friss gyĂŒmölcs vitamintartalma

  C-vitamin   
(mg)
B1-vitamin   
(”g)
B2-vitamin   
(”g)
folsav   
(”g)
karotin   
(mg)
citrom 45 60 20 4 0.02
grapefruit 40 40 20 7 0.02
mandarin 42 50 30 4.6 0.4
narancs 50 70 40 17 0.1


A citrusfĂ©lĂ©k ĂĄsvĂĄnyi anyagokban is gazdagok. A gyĂŒmölcsök kĂĄlium tartalma nagy, nĂĄtrium tartalma viszont elhanyagolhatĂł. A kĂĄlium-nĂĄtrium arĂĄny igen kedvezƑ. A nagy nĂĄtriumbevitel, amely a tĂșlzott sĂłzĂĄs következmĂ©nye, megnöveli a magas vĂ©rnyomĂĄs kialakulĂĄsĂĄnak a kockĂĄzatĂĄt. Kisebb mennyisĂ©gben megtalĂĄlhatĂł bennĂŒk a kalcium, a foszfor, a magnĂ©zium, a rĂ©z, a cink Ă©s a vas is.

100 g friss gyĂŒmölcs ĂĄsvĂĄnyi anyag tartalma

  nĂĄtrium 
(mg)
kĂĄlium 
(mg)
kalcium 
(mg)
magnĂ©zium 
(mg)
vas 
(mg)
citrom 4.3 275 14 20 1
narancs 2.6 255 43.8 22 0.1


Az Ă©lelmi rost tartalmuk sem elhanyagolhatĂł. A bennĂŒk talĂĄlhatĂł vĂ­zoldĂ©kony rost, a pektin nagy mennyisĂ©gben csökkentheti a vĂ©r koleszterin szintjĂ©t a bĂ©lbƑl törtĂ©nƑ koleszterin felszĂ­vĂłdĂĄs gĂĄtlĂĄsa rĂ©vĂ©n. A gyĂŒmölcsök vĂ­zben nem oldĂłdĂł rostjai pedig serkentik a bĂ©lmozgĂĄst, elƑsegĂ­tik a normĂĄl bĂ©lmƱködĂ©st.

Mint bĂĄrmely mĂĄs Ă©lelmiszer, a citrusfĂ©lĂ©k is elƑidĂ©zhetnek - az arra Ă©rzĂ©keny egyĂ©neknĂ©l - allergiĂĄs tĂŒneteket. A gyĂŒmölcsallergia tĂŒnetei legtöbbször a szĂĄjnyĂĄlkahĂĄrtyĂĄval valĂł Ă©rintkezĂ©st követƑen, a szĂĄjĂŒregben jelentkeznek nyelv-, ajak- Ă©s torokviszketĂ©s, duzzanat, esetleg egyĂ©b tĂŒnetek kĂ­sĂ©retĂ©ben.

BĂĄr a hazai termesztĂ©sƱ zöldsĂ©gek, gyĂŒmölcsök vitamintartalma a tĂ©li hĂłnapokra mĂĄr lecsökken, jĂłl összeĂĄllĂ­tott Ă©trenddel, megfelelƑen elkĂ©szĂ­tett Ă©telekkel tĂ©len is fedezhetƑ a szervezet C-vitamin-szĂŒksĂ©glete. Ilyenkor tanĂĄcsos, hogy a citrusfĂ©lĂ©k is szerepeljenek az Ă©tlapon.

 

Dr. Barna MĂĄria

forrĂĄs: archĂ­vum   
(Patika TĂŒkör – 020301)

EgyszerƱ szöveg

  • A HTML jelölƑk hasznĂĄlata nem megengedett.
  • A webcĂ­mek Ă©s e-mail cĂ­mek automatikusan kattinthatĂł hivatkozĂĄsokkĂĄ alakulnak.
  • A sorokat Ă©s bekezdĂ©seket a rendszer automatikusan felismeri.