Mint a legtöbb krónikus megbetegedés, a divertikulózis is kapcsolatba hozható a rendszertelen életmóddal, az egészségtelen táplálkozással, és a mozgásszegény életmóddal.
Mi a divertikulĂłzis?
A divertikulum a vastagbĂ©l (szigmabĂ©l) nyálkahártyájának zsákszerű kiöblösödĂ©sĂ©t jelenti. LĂ©trejöttĂ©ben azok a folyamatok játszanak szerepet, melyek a vastagbĂ©l nyĂlásában lĂ©vĹ‘, a bĂ©lfalra nehezedĹ‘ nyomást növelik; az esetek döntĹ‘ többsĂ©gĂ©ben ez nem más, mint a szĂ©krekedĂ©s.
A divertikulĂłzis kialakulásának az az oka, hogy a krĂłnikus szĂ©krekedĂ©s miatt a salakanyagok felhalmozĂłdnak a vastagbĂ©lben, a bĂ©ltartalom feszĂti, belĂĽlrĹ‘l nyomja a bĂ©lfalat. Ilyen esetben a bĂ©ltartalom hosszabb ideig tartĂłzkodik a vastagbĂ©lben, az áthaladási Ă©s várakozási idĹ‘ megnyĂşlik, a szĂ©klet besűrűsödik, vĂztartalma, kĂ©plĂ©kenysĂ©ge csökken.
A kemĂ©ny szĂ©klet kiĂĽrĂtĂ©se erĹ‘lködĂ©ssel jár, ami nagymĂ©rtĂ©kben növeli a nyomást. A bĂ©lfalra nehezedĹ‘ extrĂ©m nyomásnak a vastagbĂ©l gyenge izomzata helyenkĂ©nt nem tud ellenállni, elvĂ©konyodik Ă©s az izomrĂ©teg gyenge pontjait áttöri a feszĂtĂ©s. Az izomrostok között a nyálkahártya kiboltosul, Ă©s lĂ©trejönnek a nyálkahártya zsákszerű kitĂĽremkedĂ©sei, a divertikulumok.
Már a régi görögök is ismerték a rostdús étkezés kedvező hatását
A szĂ©krekedĂ©s Ă©s a szĂ©krekedĂ©s következmĂ©nyekĂ©nt kialakulĂł divertikulĂłzis az alacsony Ă©lelmirost-fogyasztással hozhatĂł összefĂĽggĂ©sbe. Az Ă©lelmi rostok nagy vĂzmegkötĹ‘ kĂ©pessĂ©gűknĂ©l fogva – eredeti tömegĂĽk sokszorosára duzzadva – növelik bĂ©ltartalmat, gyorsĂtják a salakanyagok áthaladását a bĂ©lrendszeren, fokozzák a szĂ©klet kĂ©plĂ©kenysĂ©gĂ©t, lágyabbá, könnyebben ĂĽrĂthetĹ‘vĂ© teszik a szĂ©kletet. HippokratĂ©sz már az Ăłkorban – a belekre gyakorolt kedvezĹ‘ hatása miatt – korpás kenyĂ©r fogyasztását ajánlotta a betegeinek.
A középkorúakat vagy az annál idősebbeket érinti
A nők különösen hajlamosak a székrekedésre, közöttük a divertikulózis is sokkal gyakoribb. Maga az elváltozás a középkorú vagy az idősebb emberek betegsége.
Milyen panaszokat okoz?
Nagyon sok embernĂ©l kimutathatĂł az elváltozás anĂ©lkĂĽl, hogy bármi panaszt okozna. A rostszegĂ©ny táplálkozás Ă©s a mozgásszegĂ©ny Ă©letmĂłd következtĂ©ben a nyugati világban szinte nĂ©pbetegsĂ©gnek számĂt. A divertikulĂłzis állhat hasi panaszok hátterĂ©ben, magyarázhatja azokat.
A divertikulumok, a nyálkahártya-zsákocskák fertőzése, gyulladása hasi fájdalommal, lázzal járó akut hasi kórképet idézhet elő. Ilyenkor rendszerint kórházi kezelés, antibiotikus és folyadékterápia válik szükségessé; komplikáció esetén az orvos átmenetileg folyékony, vagy folyékony-pépes étrendet ajánl.
Kezelés étrenddel
A fertĹ‘zĂ©ssel sĂşlyosbĂtott divertikulĂłzis (divertikulitis) kezelĂ©se orvosi feladat. DiĂ©tája azonos a szĂ©krekedĂ©s Ă©trendi kezelĂ©sĂ©vel, vagyis Ă©lelmi rostokban gazdag Ă©trendet kell fogyasztani. Az Ă©lelmi rostok egy rĂ©sze oldhatĂł, más rĂ©sze oldhatatlan. A legtöbb növĂ©nyi eredetű Ă©lelmiszerben mindkĂ©t Ă©lelmi rostfĂ©lesĂ©g megtalálhatĂł.
Sok élelmi rostot tartalmaznak a zöldségek (karfiol, karalábé, fejes káposzta, sárgarépa, zöldbab, paprika, paradicsom, tök, a kukorica stb.), a gyümölcsök (alma, banán, földieper, citrusfélék, barack, szilva stb.), az aszalt gyümölcsök, a diófélék, a hüvelyesek, a teljes őrlésű gabonából készült kenyerek, a magokat tartalmazó pékáruk, reggeli cereáliák, müzlik stb.
A táplálkozási szakemberek barna kenyĂ©r fogyasztását javasolták, mert ennek nagyobb a rosttartalma. Sajnos az Ă©lelmiszeripar napjainkban nem a rosttartalom növelĂ©sĂ©vel, hanem Ă©telfestĂ©k (pl.: maláta) hozzáadásával Ă©ri el a barna szĂnt. A fehĂ©r kenyĂ©r, a kalács, a sĂĽtemĂ©nyek stb. alacsony rosttartalmát sokan Ăşgy prĂłbálják kiegyensĂşlyozni, hogy a korpát kĂĽlön, joghurtba, vagy gyĂĽmölcslĂ©be keverve fogyasztják.
NĂ©ha a korpafogyasztás – divertikulĂłzis esetĂ©n – puffadást okozhat, mĂg az Ă©lelmi anyagok termĂ©szetes összetevĹ‘jekĂ©nt (zöldsĂ©gek, gyĂĽmölcsök, gabonafĂ©lĂ©k) fogyasztva, nem vált ki tĂĽneteket, s ez a termĂ©szetesebb mĂłdja a kielĂ©gĂtĹ‘ rostbevitelnek.
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 050105)