Ha törik a csont – A csontritkulásról

Magyarországon minden tizedik ember csontritkulásban szenved. Ez az alattomosan, mindenfajta jelzés és fájdalom nélkül érkező betegség a felelős a hazánkban évente kb. 15 000 csípőtáji és 70 000 egyéb törés bekövetkeztéért. Világviszonylatban a csontritkulásra visszavezethető halálozások száma megközelíti a mell- és nőgyógyászati daganatok okozta halálozások számát.
 
A csontritkulás (oszteoporózis) a csontokat érintő anyagcsere-betegség, melynek során csökken a csontszövet mennyisége, romlik a minősége. Meggyengülnek a csontok, mivel építőanyaguk egy része felszívódik. Belsejükben ritkul a szivacsos szerkezetű csontállomány, külső tömör, kérgi részük is elvékonyodik.

A csonttömeg általános csökkenésének az oka az, hogy a csontfalósejtek lebontó tevékenysége meghaladja a csontépítés mértékét. Bár a csontszövet továbbra is termelődik, de a lebomlás üteme ennél gyorsabb. Mivel a csontok a külső kérge vékonyabb lesz és a belső állomány is lyukacsosabb a normálisnál, így megnő a csonttörések kockázata.

A csonttartalom 20-30 évesen éri el tetőfokát. Az öregedés folyamán a csont szerkezete gyengül, ami a csigolyák összeroppanását, illetve a csípőtájék és a végtagok törését eredményezheti.

A betegségben szenvedők nagy része nő. A változás korában beálló hormonális folyamat felgyorsítja a csontritkulás előretörését. A betegség éveken át panaszmentes, nem érezhető a lappangó folyamat. Amikor a csonttörés bekövetkezik a betegség már előrehaladott fázisban van.

A betegek sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy a megfelelő kalcium és D-vitamin bevitel hiányában a csontritkulásra kapott alapgyógyszereik nem tudják kifejteni kívánt hatásukat.

A kalcium nélkül elképzelhetetlen az élet, a normális ideg- és izomműködés elengedhetetlen anyaga. Felszívódását a D-vitamin elősegíti, de elégtelen kalciumbevitel esetén ez a jobb felszívódás sem elegendő.

A menopauzán túli nők számára a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság által ajánlott napi kalcium bevitel 1500 mg, míg a javasolt D-vitamin bevitel napi 800 NE.

A szokásos magyar étrend 500-600 mg kalciumot tartalmaz, így a megfelelő mennyiségű bevitel a legtöbb esetben nem oldható meg kizárólag táplálkozás útján. A D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges csontanyagcsere fenntartásához, a megfelelő kalcium-mennyiség felszívódáshoz. Sajnos, a nem megfelelő D-vitamin ellátottság gyakori hazánkban. Csontritkulás kezelésében a megfelelő mennyiségű D-vitamin és kalcium elengedhetetlen az aktív hatóanyagok (pl. biszfoszfonátok) maximális hatékonyságának eléréséhez.

Néhány adat

  • A csontritkulásban szenvedő betegek 85 százalékának napi kálcium-bevitele nem érte el a kívánatos értéket.
  • A szokásos magyar étrend 500-600 mg kálciumot tartalmaz.
  • A posztmenopauza időszakában lévő nők túlnyomó többsége kálciumpótlásra szorul.

A csontritkulás kezelése

A csontritkulás alapterápiáját jelentő készítmények (pl. biszfoszfonátok) a csontlebontó sejtek működését gátolják és ezáltal a csontlebontási és építési folyamatok egyensúlyát az utóbbi javára billentik el.

A csontritkulás alapterápiáját jelentő készítmények hatékonyságát nagy klinikai vizsgálatok igazolták, amelyekben az alapterápia mellett rendszerint kalcium és D-vitamin pótlást alkalmaztak. A három hatóanyag együttesen hatékonyan csökkentette a csontritkulás okozta törések kockázatát, egyes készítmények esetén nemcsak a csigolyatörési kockázatot, hanem a csípőtörési kockázatot is. A kezelés egy további fontos szempontja, hogy a gyógyszereket rendszeresen kell szednie a betegnek. Amennyiben a beteg abbahagyja az orvosa által előírt terápiát, úgy védtelen marad a csontritkulás okozta törésekkel szemben.

Egy nemzetközi vizsgálat eredményei

Ez év márciusában Bécsben zajlott le az a nagy európai oszteoporózis konferencia, melyen egy igen érdekes vizsgálat eredményiről számoltak be a szakemberek.

A vizsgálatban 8532 csontritkulásban szenvedő nő vett részt, kilenc európai országból. Az étellel történő kalcium-bevitelt egy validált kérdőív segítségével tanulmányozták, melynek összesítésekor kiderült, hogy a napi étkezéssel bejutatott kalcium napi átlaga 744 mg volt. Az országokra lebontott eredmények azonban már igencsak különböztek egymástól: a legalacsonyabb, étellel történő kalcium-bevitelt Magyarországon találták, itt ez az érték csupán 503 mg volt.
Ha ezt az értéket összevetjük a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság ez évi terápiás ajánlásával, amely kimondja, hogy a posztmenopauzás nőknek napi 1500 mg kalcium bevitele javasolt, jól látható, hogy ennek a korcsoportnak a jelentős része kalcium-pótlásra szorul.

 

forrás: archívum
(Patika Tükör – 060505)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.