Dicstelen dobogó

Hazánk a dohányzást tekintve a világranglista dobogós helyére került. A személyenkénti cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak, vagyis fejenként több mint háromezer szál. Végükkel egymás mellé helyezve ezek mintegy 250 métert tennének ki, ami annyit jelent, hogy a magyarok közel kétmillió kilométernyi "rudat", az egyenlítő hosszának mintegy negyvennyolcszorosát füstölik el évente.

Magyarországon a felnőtt férfiak több mint 40 százaléka, a nők közel 30 százaléka cigarettázik rendszeresen, és évente mintegy harmincezer ember veszíti életét a dohányzással összefüggő betegségek következtében. Tíz évvel tovább élhetnének a 40-50 éves dohányosok, ha nem hódolnának káros szenvedélyüknek.
Abbahagyni a dohányzást kevesen tudják, pedig a felmérések szerint tízből négyen szeretnének leszokni. Ha sikerül, az általa okozott károsodások visszafordíthatóak, a kedvező hatások szinte azonnal jelentkeznek.

A tapasztalatok szerint, aki 35 éves kora előtt leszokik a dohányzásról, annál a szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának az esélye olyan, mintha soha nem dohányzott volna. Húsz perc múlva vérnyomása és pulzusa visszatér a normális szintre, már egy nap elteltével jelentősen csökken a hirtelen szívhalál kockázata, három hónap elteltével a tüdő teljesítménye csaknem 30 százalékkal javul. Kilenc hónapot követően a krónikus köhögés megszűnik, egy év múlva 25 százalékkal csökken a heveny szívizom elhalás kialakulási lehetősége. Tíz év múlva a tüdőrák kockázata fele akkora, mint dohányzó embertársaink esetén.

A statisztikai adatok szerint a világon a Föld 15 évesnél idősebb lakóinak egyharmada, vagyis közel 1,3 milliárd ember fújja nap mint nap a füstöt. A felmérések szerint a dohányzás a tüdőrák okozta halálozások 90-95 százalékáért, az összes rákhalálozás 30-35 százalékáért, az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85 százalékáért, míg a koszorúér-betegségek 25-30%-ért felelős.

Évente több mint három millió ember halála vezethető vissza e káros szenvedély ártalmaira. Hathatós intézkedések hiányában ez a szám 2025-re akár tízmillióra emelkedhet, ami azt jelentené, hogy három másodpercenként fog valaki meghalni Földünkön a dohányzásra visszavezethető kórképek valamelyikében.

Az Európai Unióban jelenleg tizenkét tagállamban van érvényben átfogó dohányzásellenes törvény, a legszigorúbbak az Egyesült Királyságban és Írországban: itt tilos dohányozni a zárt légterű nyilvános helyeken, így a bárokban, éttermekben, tömegközlekedési eszközökön, valamint a munkahelyeken. Felmérések szerint a szigorú füstmentes törvényeket bevezető országokban néhány év alatt jelentősen csökkent a szívroham miatti kórházi kezelések száma: Skóciában 17, Franciaországban 15 százalékkal.

 

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.