Rákellenes hőkezelés (lokális hipertermia) Magyarországon

A hipertermia (hőkezelés, lázkezelés) alternatív daganatkezelési módszer, amely azon alapul, hogy magas hőmérséklet hatására elpusztulnak bizonyos tumorsejtek. A test egészét (ún. teljestest-hipertermia) vagy a különböző testtájakat (ún. lokális hipertermia) egy speciális külső hőforrás segítségével melegítik fel, aminek hatására egyes tumorsejtek károsodnak, illetve fokozottan érzékennyé válhatnak a kemoterápia és/vagy sugárterápia iránt.
Szász András professzor, a Szent István Egyetem biofizikusa alkotta meg azt a technikai hátteret, mely lehetővé tette az eljárás biztonságos alkalmazását, és amelyet 1990 óta használnak Németországban. Az eljárás az onkológiai gyakorlatban elektro-hipertermia néven vált ismertté, de szélesebb körben egyre elfogadottabb és szívesebben használt az onkotermia kifejezés. A hipertermia mint általános eljárás a közelmúltban már a radiológusok és az onkológusok nemzetközi kézikönyveibe is bekerült.

Az onkotermiai eljárást azonban Magyarországon - a külföldi tapasztalatok és pozitív eredmények ellenére is - csak korlátozottan lehetett alkalmazni, 1998-tól. Nagy vihart kavaró szakmai viták, véleménycsaták és etikai tiltások után hazánkban az onkotermiai módszer alkalmazása szinte lehetetlenné vált. 2005-ben a hazai onkológiai szakmának irányt adó testület, a Sugárterápiás és onkológiai Szakmai Kollégium külön bizottságot hozott létre a hipertermia helyzetének vizsgálatára.
A bizottság jelentése alapján a Szakmai Kollégium rutinszerűen alkalmazható eljárásnak minősítette a lokális hipertermiát, és hat hazai intézményben feltételek nélkül elfogadta annak alkalmazását. A közelmúltban tett bejelentés szerint ezzel gyakorlatilag megszűntek az eddigi korlátozások, amelyek eddig csak klinikai próbák keretei között engedélyezték az eljárást. A módszer hazai elfogadását alapvetően az tette lehetővé, hogy mostanra itthon is kiteljesedtek azok a vizsgálatok, amelyek igazolják az eredményességet. A Magyar onkológusok Társaságán belül létrejött a Hipertermia Szekció.

Fontos kiemelni, hogy az engedélyek csak a lokális terápiára vonatkoznak, amelynek hatékonyságát már szigorú vizsgálatok igazolták. A teljestest-hipertermia még mindig kísérleti stádiumban van. A teljestest-hipertermiás kezelésnél az utóbbi években megjelent közlemények szerint bizonyos esetekben mellékhatások jelentkezhetnek a betegeken, például sokszervi elégtelenség, a kemoterá-piás gyógyszerek hatásainak megváltozása miatt pedig máj- és veseelégtelenség.
Ugyancsak fontos hangsúlyozni, hogy a hipertermia nem önálló kezelés, hanem a hagyományos sugár- és kemoterápiás eljárások mellett alkalmazható, ha ezekre nem reagál a beteg szervezete. A kombináció ugyanis akkor is eredményes lehet, ha az egyik vagy a másik kezelés külön-külön nem hatásos.

A kezelés az alább felsorolt intézményekben vehető igénybe, 15 különféle ráktípusban (többek között vastagbél-, máj-, hasnyálmirigy-, méhnyak-, gyomor-, nyelőcső-, tüdőrák és agydaganatok kezelésében):
Bács-Kiskun Megyei Kórház, onkoradiológiai Központ, Kecskemét
Békés Megyei Képviselőtestület Pándy Kálmán Kórháza, Megyei onkológiai Központ, Gyula
Fővárosi onkoradioló-giai Központ, Budapest
Országos onkológiai Intézet, Budapest
Semmelweis Egyetem Radiológiai és onkológiai Klinika, Budapest
Vas Megyei Markusovszky Kórház-rendelőintézet, onkoradiológiai Osztály, Szombathely
A külföldi tapasztalatok szerint a kezelés 15-20 százalékkal növelte az öt-, illetve tízéves túlélés arányát.

- m -

2005-11-05
forrás: Patika Tükör

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével