Óvodáskorúak gyógytorna foglalkozása

[gac]

9318

A kisgyermekkorban elkezdett mozgásterápiának a lényege a prevenció és a kezdődő rendellenességek korrekciója. A foglalkozások során oldott légkört kell teremtenünk annak érdekében, hogy a gyerekek kinyíljanak, aktivizálódjanak. 

Kerüljük a szigorú fegyelmezést, meg kell éreztetnünk a mozgás örömét. A gyakorlatoknak sikerélményt kell nyújtaniuk, ezért a természetes mozgásokat, játékos elemeket szükséges előnyben részesítenünk.

A gyermek felé szeretettel, megértéssel, türelemmel fordulunk, aki nem passzív, "elszenvedő" alanya a gyógytornának, hanem aktív, "alkotó társ": gyakorlatot kérhet és mellőzhet, találhat ki maga is. Eközben - a cél szem előtt tartásával - finoman és észrevétlenül irányíthatjuk őket. Meg fogjuk látni, hogy szakmai szempontjaink játékos keretek között is messzemenően érvényesíthetőek.

Néhány példa:

- "Kúszik a krokodil a híd alatt!" - Hasonfekve, könyökre támaszkodva kúsznak az asztal alatt.

- "Gurul a hosszú fatörzs!" - Hasonfekve, kezeket előre kinyújtva gurulnak oldalirányban úgy, hogy a lábak és karok nyújtva maradjanak.

- "Száll a repülőgép!" - Letérdelnek, karokat oldalra emelik, egyenes háttal kissé előredőlnek. Ebben a helyzetben felváltva egyik majd másik oldalra fordulnak, utánozzák a repülőgép zúgását.

- "Fújja a szél a fákat, letöri az ágat, reccs!" - Magasra nyújtott karral hajlonganak, "reccs"-re leguggolnak.

- "Csigamászás" - Térdelésben a sarkukra ülnek és előredőlnek, nyújtott karral, minél jobban földhöz szorított mellkassal másznak-kapaszkodnak előre.

Minden gyakorlatot meg kell mutatnunk a gyerekeknek, manuálisan korrigálni indokolatlan.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

Gyógytornapraxis.hu


Hasznosnak találja? Kérjük, nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára. Köszönjük!
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×