Óvodáskorúak gyógytorna foglalkozása

A kisgyermekkorban elkezdett mozgásterápiának a lényege a prevenció és a kezdődő rendellenességek korrekciója. A foglalkozások során oldott légkört kell teremtenünk annak érdekében, hogy a gyerekek kinyíljanak, aktivizálódjanak. 

Kerüljük a szigorú fegyelmezést, meg kell éreztetnünk a mozgás örömét. A gyakorlatoknak sikerélményt kell nyújtaniuk, ezért a természetes mozgásokat, játékos elemeket szükséges előnyben részesítenünk.

A gyermek felé szeretettel, megértéssel, türelemmel fordulunk, aki nem passzív, "elszenvedő" alanya a gyógytornának, hanem aktív, "alkotó társ": gyakorlatot kérhet és mellőzhet, találhat ki maga is. Eközben - a cél szem előtt tartásával - finoman és észrevétlenül irányíthatjuk őket. Meg fogjuk látni, hogy szakmai szempontjaink játékos keretek között is messzemenően érvényesíthetőek.

Néhány példa:

- "Kúszik a krokodil a híd alatt!" - Hasonfekve, könyökre támaszkodva kúsznak az asztal alatt.

- "Gurul a hosszú fatörzs!" - Hasonfekve, kezeket előre kinyújtva gurulnak oldalirányban úgy, hogy a lábak és karok nyújtva maradjanak.

- "Száll a repülőgép!" - Letérdelnek, karokat oldalra emelik, egyenes háttal kissé előredőlnek. Ebben a helyzetben felváltva egyik majd másik oldalra fordulnak, utánozzák a repülőgép zúgását.

- "Fújja a szél a fákat, letöri az ágat, reccs!" - Magasra nyújtott karral hajlonganak, "reccs"-re leguggolnak.

- "Csigamászás" - Térdelésben a sarkukra ülnek és előredőlnek, nyújtott karral, minél jobban földhöz szorított mellkassal másznak-kapaszkodnak előre.

Minden gyakorlatot meg kell mutatnunk a gyerekeknek, manuálisan korrigálni indokolatlan.

 

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

Gyógytornapraxis.hu

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.