A sebészet úttörői – III.

[gac]

3433

Válltájéki, kisebb műtéti heg, alsó harmadában még enyhén gyulladt.A XX. század első évtizedei sorra hozták magukkal azokat a döntő jelentőségű felfedezéseket, melyek nélkül ma aligha tudnánk elképzelni a modern orvosi diagnosztikát és terápiát.

Tán a legnagyobbak mind között Karl Landsteiner felfedezése a vércsoportokat, valamint Sir Alexander Fleming szintén Nobel-díjjal elismert felfedezése a penicillint illetően. A harmincas évek elején már a szulfonamid terápiás hatását is felismerik.

A műtéti eljárások és technikák is sokat fejlődnek. Krause végzi el elsőként a Gasser-dúc kiirtását a tűrhetelen fájdalmat okozó trigeminus neuralgiában. Cushing a hipofízis patológiáján túl agyműtétekben, gliomák, acusticus tumorok eltávolításában jeleskedik. Dandy kitalálja, hogyan vizsgálhatná az agykamrákat (ventriculographia), elzáródott hydrocephalus esetén eltávolítja az utánpótlást biztosító plexus chorioideust. Soutter szívbillentyű-szűkületet (mitralis stenosist) egyszerű eszközzel, a saját ujjával szüntet meg (berepeszti a szívpitvari fülcsén keresztül).

1933-ban – az újszülöttek egy születési, keringési rendellenességének végleges gyógyításaként – elvégzik az első (sebészi) Botall-vezeték zárást. 1941-ben – szintén újszülöttön – az első veleszületett nyelőcső atresia ("zsákutca") megoldására is sor kerül.

1944-ben Stockholmban Clarence Crafoord vezetésével aorta rezekciót (resectio – kimetszés) végeznek (vég a véghez egyesítéssel). 1953-ban a szakma és a laikus közvélemény egyaránt felhördül: nyitott szíven – testen kívüli (extrakorporális) keringés-fenntartással – szívpitvari sövénydefektust zárnak. (Bailey, Lewis, Varco). Az ötvenes években vérnyomás-süllyesztéses technikákkal, hypothermia használatával egészül ki a sebészet fegyvertára.

Japánban (1962-ben) sor kerül az első felsővégtag-replantációra (visszavarrásra), 1966-ban első vesetranszplantációra, 1967 december 3-án pedig az első szívátültetésre (Dél-Afrikai Köztársaság., prof. Bernard). Immunológiai okokból kifolyólag (szervkilökődés) a beteg sajnos csak 18 napig élt új szívével.

A fejlődés az utóbbi 30-40 évben tovább gyorsult, a hatalmas ismeretanyag-gyarapodás okán megszületett szakterületek bimbózó hajtásai hamarosan szintén önálló diszciplínává válhatnak. Az egyre újabb és újabb diagnosztikai és terápiás eszközök, -eljárások, precíziós (optikai, lézeres) műszerek, képalkotó technikák, a komputerizációnak a területre történő betörése, valamint a folyamatosan bővülő biokémiai, immunológiai, genetikai, farmakológiai és aneszteziológiai tudásbázis egyaránt jelentik a sebészet hátországát és töretlen fejlődésének motorját.

 

Váli Béla Edgár
tudományos szakíró
orvosiLexikon.hu


Hasznosnak találja? Kérjük, nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára. Köszönjük!
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×