Nyári szúrások

Jobb félni mint...

Kivételesen nem a napszúrásról, még csak nem is a szúnyogokról van szó. Hanem azokról a különféle betegségek elleni kötelező védőoltásokról, melyeket régen csak azon "szerencsések" kaptak meg, akik Tengizbe vagy valamely közel-keleti ország épülő olajkútjaihoz mentek dolgozni. Ma azonban már sokan megengedhetik maguknak az egzotikus utakat. Ám ami a plakátokról lemarad, az bizony komoly meglepetést okozhat a gyanútlan turistának.

A védőoltásokat általában külön-külön adják be, meghatározott idejű szünetet hagyva a két oltás között - meséli egy ismerősöm a tavaly átélteket. Arra ugyan már nem emlékszik pontosan milyen betegségek ellen oltották be, de azt határozottan állítja, hogy fájt és utána még két napig rosszul érezte magát. Aztán még egyszer el kellett szenvednie ugyanezt. Ő dolgozni ment, a turizmus azonban más. Másik barátom Kenyába tart, a mellkasba adott, sárgaláz elleni oltáson már túl van. Ez a védőoltás nem fáj és utána sem lett rosszul Afrikába tartó ismerősöm. A malária elleni tablettákat is bevette már. Védve van a betegségektől, bár a pókoktól és különféle rovaroktól nagyon fél...

Jelenleg a magyar állampolgároknak csak a sárgaláz elleni védőoltás a kötelező, de mostanság a kedvelt nyaralóhelyek egyikén sem kell tartanunk a sárgaláz veszélyétől, legalábbis ezzel nyugtatnak meg az utazási irodában. Az európai nyaralóhelyeken a romlott hal és rák, valamint a leégett bőr veszélye sokkal nagyobb, mint a fertőző betegségeké. Az alapvető higiénés szabályok betartásával szinte a nullára csökkenthetjük a megbetegedés veszélyét.

Ennek ellenére a szakemberek a volt Szovjetunió utódállamaiba utazóknak ajánlják, hogy ha diftéria elleni oltásuk 10 évnél régebbi, akkor kérjék a védőoltást, a saját érdekükben. A maláriával fertőzött területeken - amelyek inkább Afrika elhagyatottabb területeire, s nem az üdülőövezetre esnek - nem védőoltást, hanem speciális megelőző gyógyszeres kezelést alkalmaznak (nem elég a kinin tartalmú tonik). Bár a kolera ellen létezik védőoltás, ám az oltóanyagnak igen alacsony a hatékonysága, így a megelőzésben igen nagy szerepe van a gyakori kézmosásnak és annak, hogy kizárólag palackozott vizet fogyasszunk.

Az utazás előtt az oltásokat a területileg illetékes nemzetközi oltóhelyen végzik el, ám sárgaláz elleni oltást hazánkban kizárólag a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontja ad. Felajánlják a nem kötelező, de ajánlott védőoltásokat is. Nem mindenkinek szükséges minden egyes ajánlott oltást megkapnia. Általában a szervezett észak-afrikai utakon részt vevők európai környezettel és kínálattal találkoznak szálláshelyeiken. Ám ahol a felnőttek helyes magatartással el tudják kerülni a fertőzéseket, ott a gyermekek könnyen veszélybe kerülhetnek. Éppen ezért, ha családdal utazunk, ne felejtsünk el utána nézni, gyermekünk kapott-e hepatitis A és B elleni oltást. Érdemes hastífusz ellen is beoltatni a kisebbeket.

Tudom, injekciós tűről és fertőző betegségekről beszélni egy izgalmasnak ígérkező nyaralás előtt ünneprontó dolog, de az előrelátás (mind oltás, mind gyógyszeres ládika formájában) gondtalanabbá teheti nyaralásunkat. Mert ugyan ki szeretné a tengerpart helyett pl. egy közel-keleti kórházban (melyeknek felszereltségénél gyakrabban csak híre rosszabb) tölteni azt a két hetet, melyre oly sokat spórolt egész évben.

- práger -

(forrás:Patika Tükör - 06012001)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.