IBM-technológiával a SARS vírus kódjának megfejtéséért

Két évbe telt a HIV okának kiderítése, és további évekbe a kiváltó vírus genetikai felépítésének azonosítása. A SARS okainak meghatározása és a kórokozó meghatározó génjeinek dekódolása azonban mindössze két hónapot vett igénybe.

Hogy mi a különbség oka? Az új, nagy teljesítményű módszerek, és a fejlett információ-technológia együttes alkalmazása.

A molekuláris technológiák és a legkorszerűbb laboratóriumi automatizáció, továbbá egy Linux-alapú IBM eServer xSeries rendszerekből összeállított fürt segítségével a kanadai Vancouverben működő génkutatási központ, a Michael Smith Genome Sciences Centre szakembereinek sikerült azonosítani az atípusos tüdőgyulladásért (SARS – Severe Acute Respiratory Syndrome) vélhetően felelős koronavírus első génsorozatát. Az áttörés április 12-én, hajnali 4:00 órakor következett be.

Felfedezés az éjszaka közepén?

Valóban az éjszaka közepén, mert a kutatók világméretű összefogás keretében, napi 24 órában dolgoztak a gyorsan terjedő kór megfékezéséért.

Dr. Caroline Astell projektvezető nem is tudta leplezni izgatottságát, mikor kimondta: "Óriási lépést tettünk a SARS további terjedésének megakadályozására."

Természetesen mindannyian abban reménykedünk, hogy az eredmények birtokában a tudósok rájönnek majd, miért ennyire magas a SARS halálozási aránya, és végül sikerül kifejleszteni a hatékony vakcinát.

Még mindig nagyon keveset tudunk a SARS-ról

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a kanadai áttörés ellenére még mindig nagyon keveset tudunk a kórról. A WHO úgy fogalmazott, hogy a SARS-vírus "minden más, eddig ismert emberi és állati vírustól különbözik." A Michael Smith Genome Sciences Centre két másik intézmény, a British Columbia Centre for Disease Control és a kanadai National Microbiology Lab oldalán harcba szállt a SARS ellen, jóllehet, elsődleges feladata a rák elleni küzdelem.

A génkutatási központ a rákkutatás, a diagnosztizálás és kezelés továbbfejlesztésére jött létre. A genetikai kód megfejtéséhez egy genetikai térkép készítésére, valamint DNS-térképezésre szolgáló, nagy teljesítményű labor eszközeit és technológiáit alkalmazza.

Az IBM-technológia használatával a tudósok már kezelni tudják a DNS-térképezéshez szükséges hatalmas mennyiségű adatot, míg a fürtözött IBM eServer xSeries rendszerekkel végzett párhuzamos feldolgozás felgyorsítja a számítógépes modellezés folyamatát.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu
(forrás: IBM, 2003-05-28)

 

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.