diftéria

[gac]

Emil von BehringEmil von Behring 1854 március 15-én született Németországban, orvosi tanulmányait Berlinben végezte. Előbb katonaorvos lett, majd a közegészségtani intézetbe került, ahol Robert Koch közvetlen munkatársaként tevékenykedett.

Koch-ot hamarosan a fertőző betegségek intézetének vezetőjévé nevezték ki, és felajánlotta Behringnek, hogy tartson vele. Néhány évig együtt dolgoztak, majd Behring a hallei egyetem közegészségügyi tanszékének vezetője lett. Nem sokkal később Marburgba tette át székhelyét, ahol megalapította a később világhírűvé vált, antitoxint gyártó Behring-műveket. 1917-ben halt meg.

Nem árt az óvatosság

Jobb félni mint...

Kivételesen nem a napszúrásról, még csak nem is a szúnyogokról van szó. Hanem azokról a különféle betegségek elleni kötelező védőoltásokról, melyeket régen csak azon "szerencsések" kaptak meg, akik Tengizbe vagy valamely közel-keleti ország épülő olajkútjaihoz mentek dolgozni. Ma azonban már sokan megengedhetik maguknak az egzotikus utakat. Ám ami a plakátokról lemarad, az bizony komoly meglepetést okozhat a gyanútlan turistának.

DEFINÍCIÓ

Igen erős köhögéssel járó heveny légúti fertőzés, melyet baktérium okoz. Cseppfertőzéssel terjed, a köhögés során a baktériumokkal zsúfolt nyákcseppek a levegőbe jutnak, majd onnan belégzés útján jutnak a szervezetbe.

TÜNETEK

2006. január 1-től megváltozott a hazai oltási naptár. A változásokat az alábbi táblázat foglalja össze.

Feliratkozás diftéria csatornájára

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×