Mitől különleges a Klapp-módszer? Mire jók a Klapp féle gyakorlatok?

[gac]


Dr. Rudolf Klapp német ortopédsebész 1873-ban született Arolsenben. 1899-től a gerincbetegségekre specializálódott.
A konzervatív terápiának nagy jelentőséget nyilvánított, ezért tanulmányozta a macskafélék mozgását. Kutatómunkája során az emberi faj felegyenesedéséből eredő fizikai ártalmakat keresve, annak ellensúlyozását célzó speciális kúszó módszert dolgozott ki. 1907-ben Berlinben nappali gerinciskolát, 1926-ban Potsdamban bentlakásos intézetet hozott létre.

A gyerek - és felnőttkorú betegei tenyér - és térdvédővel felszerelve, kúszóhelyzetekben közlekedtek egész nap. Megmosolyogtatta a járókelőket a (csúszó-mászó) gerinccsoport vonulása az utcán, de hatékonynak bizonyult a módszer.

A nagy érdeklődésre tekintettel 1928-ban Marburgban nyitott gyógytornaiskolát, ahol Klapp-gyógytornaoktatókat képzett.
1949-ben Rudolf Klapp halálát követően a bentlakásos otthonok megszűntek, a nappali iskolái ma is működnek, módszere meghatározó eleme az ortopédiai betegségek konzervatív kezelésének.

Metódusának alapja, hogy a kúszógyakorlatokkal az izmok dinamikus munkája által a gerinc stabilitását és plaszticitását is elérhetjük. A rendszer egy 16 gyakorlatból álló, a tér minden síkjában aktívan haladó erősítő, nyújtó, mobilizáló, korrekciós mozgássor.

A különböző kúszóhelyzetek (magaskúszóhelyzetek típusai: négykézlábállás, térdelőhelyzet ferde dőléssel, lapos dőlés, mélykúszóhelyzetek típusai: daxliállás, gyíkállás) gyakorlataival biztosítja a gerinc szakaszainak célzott kezelését.
A tehermentesített kiindulóhelyzet csökkenti a mozgásszegmentek képleteire ható nyomóerőt, és védi az izmokat a túlterheléstől.

Profilaktikusan és terápiaként is alkalmazható tartáshibáknál, scoliosisnál, Scheuermann betegségnél, mellkasdeformitásoknál, Bechterew kórnál, porckorongkopásnál, spondylolisthesisnél, gyermekbénulásnál.

 

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár
GYÓGYTORNAPRAXIS.hu

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×