Szűrés, ami „házhoz megy”

A szűrőállomás...

2013-ban ismételten országjáró körútjára indul Magyarország egészségvédelmi programjának speciális, mobil szűrőállomása. A cél változatlan, a Program szervezői továbbra is lehetőséget kívánnak biztosítani a lakosságnak, hogy megtegyék az első lépéseket egészségük javítása érdekében.

A Program elmúlt három évében 65267 ember élt a 30 különböző, európai szinten is kiváló minőségű szűrővizsgálat adta lehetőséggel. A résztvevők 57 százaléka a nők, míg 44 százalékuk a férfiak köréből került ki. A hölgyek átlag életkora 40 év, a férfiaké 39 év volt. A legaktívabbak Budapesten és Pest megyében voltak az emberek. A kérdőíves válaszok száma közel négymillióra rúg.

A felmérések szerint krónikus betegségről a megkérdezettek 47% számolt be. A magas vérnyomás 22%-nál, a cukorbetegség 4%-nál, szívbetegség 5%-nál, vesebetegség 2%-nál, allergiás betegség pedig 19%-nál volt ismeretes.
A családi anamnézisben szívizom infarktus 22%-ban, hypertonia betegség 52%-ban, stroke 13%-ban, daganatos megbetegedés 37%-ban, anyagcsere megbetegedés 33%-ban fordult elő.
A végtagokban érzett égő érzés 6%-nál, bizsergés 20%-nál, zsibbadás 31%-nál, tűszúrás 14%-ban jelent meg. A neuropathia vizsgálat 7%-ban mutatott eltérést. Fülzúgása 10%-uknak volt, hallásveszteséget 7% panaszolt, a hallásvizsgálat 6,5-7,0% esetében halláscsökkenést igazolt.
A résztvevők 22%-ánál mértek a normálisnál magasabb vérnyomásértéket. Az átlagos vérnyomás nőknél 131/81 Hgmm, férfiaknál 141/85 Hgmm volt. A bővített vizsgálatokon átesett emberek közel 7%-ának volt magasabb a vércukorszintje az elfogadhatónál, míg a koleszterinszint tekintetében a vérmintával szolgálók 30%-ánál mutattak ki határértéket meghaladó eltérést.
Az érdeklődők által kitöltött kérdőívből az is kiderült, hogy a szűrőkamion által biztosított lehetőséggel élők 25 százaléka dohányzik, azaz számos olyan szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedés kockázatának teszi ki magát, amely a káros szenvedély nélkül elkerülhető lenne. Szomorú tény, hogy a válaszok alapján kiderült, a megkérdezettek 73 százaléka nem is gondol arra, hogy letegye a cigarettát.
Ismertté vált továbbá az is, hogy a résztvevők 56 százalékának napi életritmusában a sportnak egyáltalán nincs szerepe, noha a rendszeres testmozgás szintén kiemelt tényező mind a kardiovaszkuláris, mind a daganatos betegségek prevenciójában. Az általánosan jellemző mozgáshiány, valamint a nem megfelelő táplálkozás a BMI (testtömeg-index) értékekben is megmutatkozott, a vizsgálatokon részt vevők 45 százalékánál mértek eltérést az ideális célértékhez képest.
Az életmódra vonatkozó káros tényezők (dohányzás, rendszertelen testmozgás, egészségtelen táplálkozás) elkerülése mindenkinek a saját felelőssége, azonban ezek mellett öröklött, genetikai faktorok is szerepet játszanak a betegségek kialakulásában. Ennek megfelelően a betegségek és rizikófakoraik kiszűrése, a mérhető egészségügyi értékek javítása, a résztvevők felvilágosítása érdekében Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2013-ban is közel 200 helyszínen áll a magyar lakosság rendelkezésére, azzal a nem titkolt céllal, hogy a korszerű szűrővizsgálatok segítségével, valamint az egészséges életmód, a megelőzés fontosságának hangsúlyozásával szerepet vállaljon az emberek egészségmegőrzésének és egészségtudatosságának erősítése, fejlesztése érdekében.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.