Lehetne három centiméterrel több?

[gac]

8011

Funkcionális egység Kapandji szerintA Kapandji-féle funkcionális egység vagy „segmentum mobile” két szomszédos ízület mobilis kapcsolatát jelenti, beleértve az összes anatómiai képletet (csigolyatest, porckorong, nyúlványok, kisízületek, szalagok, izmok). A mozgásszegmentnek egyszerre két – egymásnak látszólag ellentmondó – feltételnek kell megfelelnie. Egyrészt mobilisnak kell lennie, hogy – összességében – hajlékonyságot tudjon biztosítani, másrészt (a test tengelyében) stabilnak és teherbírónak kell maradnia. A forgáspont a kisízület, a tengelyirányú terhelés a csigolyatestre és a porckorongra nehezedik, az ellenerőt pedig a csigolyák között és mellett húzódó szalagok és izmok tartása ill. ereje képezi.

Ha a lapockánkat zárjuk és a hátizmainkat megfeszítjük, kiegyensúlyozzuk a szegmentumon belüli erőviszonyokat, tehermentesítjük a csigolyatestet. Ha nem húzzuk ki magunkat, akkor passzív függő tartás alakul ki, „lógunk” a szalagokon és izmokon. Ez utóbbiak megnyúlnak, begyulladnak, szekunder entezopátiát, mialgiát, mozgásbeszűkülést okozva. Görbe háttal ülés, állás vagy járás testtömegünket a csigolyatestekre és a porckorongokra terheli, melynek okán – már középtávon – mozgásszervi problémák egész sora jelentkezhet (középkorúaknál porckorongbetegségek, idősebbeknél mikrofrakturák, csigolyatörések).

Mit jelent a címben lévő három centiméter? Ha zárjuk a lapockáinkat, fejtetővel felfelé nyújtózunk és folyamatos (tudatos) tartáskontrollal segítünk gerincoszlopunknak, akkor legalább ennyivel lehetünk magasabbak. Ami a centimétereknél sokkal fontosabb: hosszútávon megőrizhetjük gerincünk mobilitását és teherbíró képességét.

 

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

Gyógytornapraxis.hu


Hasznosnak találja? Kérjük, nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára. Köszönjük!
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×