Lehetne három centiméterrel több?

A Kapandji-féle funkcionális egység vagy „segmentum mobile” két szomszédos ízület mobilis kapcsolatát jelenti, beleértve az összes anatómiai képletet (csigolyatest, porckorong, nyúlványok, kisízületek, szalagok, izmok).

A mozgásszegmentnek egyszerre két – egymásnak látszólag ellentmondó – feltételnek kell megfelelnie. Egyrészt mobilisnak kell lennie, hogy – összességében – hajlékonyságot tudjon biztosítani, másrészt (a test tengelyében) stabilnak és teherbírónak kell maradnia.

A forgáspont a kisízület, a tengelyirányú terhelés a csigolyatestre és a porckorongra nehezedik, az ellenerőt pedig a csigolyák között és mellett húzódó szalagok és izmok tartása, illetve ereje képezi.

Ha a lapockánkat zárjuk és a hátizmainkat megfeszítjük, kiegyensúlyozzuk a szegmentumon belüli erőviszonyokat, tehermentesítjük a csigolyatestet.

Ha nem húzzuk ki magunkat, akkor passzív függő tartás alakul ki, „lógunk” a szalagokon és izmokon. Ez utóbbiak megnyúlnak, begyulladnak, szekunder entezopátiát, mialgiát, mozgásbeszűkülést okozva.

Görbe háttal ülés, állás vagy járás testtömegünket a csigolyatestekre és a porckorongokra terheli, melynek okán – már középtávon – mozgásszervi problémák egész sora jelentkezhet (középkorúaknál porckorongbetegségek, idősebbeknél mikrofrakturák, csigolyatörések).

Mit jelent a címben lévő három centiméter? Ha zárjuk a lapockáinkat, fejtetővel felfelé nyújtózunk és folyamatos (tudatos) tartáskontrollal segítünk gerincoszlopunknak, akkor legalább ennyivel lehetünk magasabbak. Ami a centimétereknél sokkal fontosabb: hosszú távon megőrizhetjük gerincünk mobilitását és teherbíró képességét.

 

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu

Ha a tartalmat hasznosnak találta, kérjük nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára! Köszönjük!

orvosiLexikon.hu a Facebook-on

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Restricted HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.