Hallux valgus – Amit a bütyökről tudni kell

A láb leggyakoribb deformitásai közé tartozó bütyök (hallux valgus) akkor alakul ki, amikor a láb öregujjának csontjai és ízületei – főként statikai okokból kifolyólag – elmozdulnak, az öregujj a többi ujj felé mozdul, így a fényképen is látható módon a láb belső oldalán kitüremkedés jön létre.

Nőknél gyakrabban találkozhatunk ezzel az eltéréssel, amit minden bizonnyal a láb rossz statikáját elősegítő szűk, magas sarkú, hegyes orrú cipők viselése okoz.

Örökletes hajlam, bizonyos betegségek (pl. reumás ízületi gyulladás, pikkelysömörrel együtt járó ízületi gyulladás) szintén gyakrabban járnak bütyök kialakulásával. A láb harántboltozatának süllyedése, a lúdtalp is fontos hajlamosító tényező. Az életkor előrehaladtával növekszik az elváltozás megjelenésének valószínűsége.

A cipő által okozott fokozott dörzsölés miatt a bütyök, illetve az öregujj és a szomszédos ujj közötti terület fájdalmas, gyulladt lehet.

A gyulladás és tartós irritáció miatt tyúkszem, bőrkeményedés illetve kóros csontkinövés alakulhat ki. Előfordul, hogy a bütyök feletti bőr kifekélyesedik, ami fertőzések kialakulásának kedvez. Az ízület fokozott igénybevétele, az ízületi felszínek kopásához, gyulladáshoz vezethet.

A folyamat lassan halad előre, évek telhetnek el addig, amíg a kifejezett fájdalom a beteget már mindennapi tevékenységeiben is gátolja.

Kialakult elváltozás esetében olyan – a lábujjaknál tág – cipőt kell viselni, ami a bütyköt nem szorítja és nem dörzsöli. Jó hatású a láb harántboltozatát megemelő lúdtalpbetét viselése is.

Gyulladás, fájdalom esetén jegelés és nyugalomba helyezés jó hatású. Súlyos panaszok esetén orvoshoz kell fordulni, aki szteroidot (az ízületbe injekciózva) ill. más gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszereket alkalmazhat. Olyan speciális cipőt javasolhat, amely a láb statikáját helyre próbálja állítani.

Súlyos esetben korrekciós műtéttől várható végleges gyógyulás.

 

Dr. Igaz Iván

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.