Gyógyklíma ajánlások nyárra

Hazai tájaink éghajlatát szem előtt tartva tekintjük át az általuk kínált főbb terápiás lehetőségeket.

Alföldi klímánkat nagy napi és évi hőmérsékleti ingadozás jellemzi. Sok a napfény, csekély a páratartalom és a felhőzet, a csapadékmennyiség kevés, a szél mérsékelt erősségű. Ingerklíma, azaz a szervezettől alkalmazkodást követel. Rheumás betegeknél jótékony, különösen, ha gyógyvíz is rendelkezésre áll. Emellett kedvezően hathat az anémiára.

Erdős-dombos vidékeink klímája (150-300 méter magasság) kiegyensúlyozottabb, mint az Alföldé. Az erdő véd a szelek és az erős napfény ellen. A megnyugtató negatív ion-túlsúly segíti a pihenést, alvást. A hőmérséklet ingadozása kisebb mértékű. Ipartól távol, megfelelő levegőminőség esetén tipikus kímélő klíma. Neurózis, alvászavarok, fizikai- és szellemi kimerültség esetén, de vérszegényeknek, szívbetegeknek is.

Középhegységi klíma (300-1000 méter) kedvezően befolyásolja a neurastheniások, a kiegyensúlyozatlan, vegetatív idegrendszeri zavarban és/vagy álmatlanságban szenvedő egyének állapotát. Mérsékelt ingerklíma, enyhül az ideges eredetű emésztési zavar, a reflux, kedvező a gyomorfekély gyógyulásához. Asztmás, magas vérnyomással küszködők, érbetegek is jól reagálnak a középhegységi klímára. Erős kimerültség esetén az egyik legjobb üdülőkúra környezet.

Klasszikus magashegységi klímát (1000-1800 m) itthon már nem találunk, de néhány 900-950 méter feletti hazai hegy, különösen a Kékestető  – speciális földrajzi viszonyai miatt – mutathat ilyen jellegzetességeket.
Ingerklíma a javából, élettani rugalmasságot kíván, idősebbeknek fokozatosság javasolt. Csökkenő légnyomás, erősebb UV-sugárzás, legtöbbször "haraphatóan" tiszta levegő. Ennek ellenére nem minden légzőszervi betegnek ajánlható. Emfizémásoknak kerülendő, s bár a klasszikus asztmára (asthma bronchiale) kedvezően hathat, az esetek 40%-ában ezzel is küzdő COPD-betegeknek már nem javasolt, ahogy szervi szívbetegeknek sem. Vérszegénységben és a pajzsmirigy túlműködésében azonban előnyös lehet.

Tavi klímában a hőmérséklet kiegyenlítettebb, de ez csak nagyobb tavaknál érhető igazán tetten, nemkülönben a kiterjedt vízfelület miatt számottevően erősebb UV-sugárzás (főként Balaton és Velencei tó). Ingerklímát jelent, kedvezően hat a vérszegény, étvágytalan gyermekekre, kevésbé javasolt azonban gyenge vagy lábadozó betegek számára. Ellentétben a magashegyi klímával, nyáron a tavi környezet hipertireózis esetén inkább kerülendő.

Speleoterápia

Speciális klímaviszonyokat találunk a barlangokban. Hazánkban csak hideg barlangok találhatók. Hőmérsékletük 10 C körüli, bár lehetnek ennél kissé melegebbek is. Levegőjük nedvességtartalma 98-100%, pormentes, ingerszegény környezetet jelentenek. A gyógybarlangok indikációs területe az idült és allergiás légúti hurutok, főként az asthma bronchiale. Legismertebb képviselőjük a jósvafői Béke-barlang.

 

Váliné Fekete Szilvia
orvosiLexikon.hu

 

Radnóti Miklós: Június

Nézz csak körül, most dél van és csodát látsz,
az ég derüs, nincs homlokán redő,
utak mentén virágzik mind az ákác,
a csermelynek arany taréja nő
s a fényes levegőbe villogó
jeleket ír egy lustán hősködő
gyémántos testü nagy szitakötő.

Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
meztélábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestü hőség ül a
fényesarcu fák felett.

Radnóti Miklós: Augusztus

A harsány napsütésben
oly csapzott már a rét
és sárgáll már a lomb közt
a szép aranyranét.
Mókus sivít már és a büszke
vadgesztenyén is szúr a tüske.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.