Ha nehezen megy...

A székrekedés kezelésében a leghatékonyabb megoldás az életmód- és étrendi változtatás.

Székrekedéssel nagyon sok ember küszködik, mégis hosszú idő telik el addig, míg a székelési panaszok miatt felkeresik az orvost.

A székelési nehézségek gyakran már gyermekkorban kezdődnek, másoknál a megszokott körülmények megváltoztatása idézi elő, pl. utazás, ami a megszokott életmód és étrend megváltoztatását jelenti és ilyenkor nincs mód a megszokott időben és a megszokott helyen történő székürítésre. A székelési inger ismételt elnyomása, a székletvisszatartás azt eredményezheti, hogy a probléma állandósul, a székelés egyre nehezebben megy, és a kemény, bogyószerű székletrögök kiürítése sem hoz mindig teljes megkönnyebbülést. Az sem szokatlan, hogy haspuffadás, hasfájás tarkítja a képet. A kemény székletrögök felsérthetik a végbél nyálkahártyáját, a berepedés rendkívül fájdalmas, s ilyenkor már a fájdalom is akadályozza a székürítést.

A pangás következtében kialakuló ún. aranyeres csomók megjelenése tovább nehezíti a helyzetet. Gyakran csak ezeknek a komplikációknak a fellépése készteti arra a beteget, hogy orvoshoz forduljon.

A székrekedés sokféle megbetegedésben előfordulhat? Más betegség esetleges kiváltó szerepet tisztázni kell (pl. anyagcsere és endokrin betegsége, a vastagbél elváltozásain daganatok, divertikulózis, gyógyszerek).

A legtöbb esetben a rendszertelen életmód, az egészségtelen étkezés, az elégtelen folyadékbevitel, a mozgásszegénység okolható a székrekedés kialakulásáért.

A székletürítés rendszerességét gyerekkorban kell kialakítani.

A döntő hibát már elkövetjük akkor, ha nem szoktatjuk a gyermeket arra, hogy szükségletét naponta, azonos időben végezze, nem alakítjuk ki a rendszerességet a bilizésben és a vécézésben, elfogadjuk, hogy játék vagy más érdekes elfoglaltság miatt ismételten elnyomja a székeséi ingert. Máskor az a baj, hogy nem szánunk a dologra elég időt.

A székrekedést előidéző táplálkozási tényezők közül a salakszegény étrend a legfontosabb.

Az élelmirostokban gazdag étrend - a rostok nagy vízkötő képességének köszönhetően - megakadályozza, hogy a széklet lesűrűsödjön, a széklet tömege is növekszik. A nagyobb volumen pedig elegendő ingert hoz létre a székürítéshez. A rosthiányos táplálkozás következtében számos egyéb elváltozás mellett - divertikulózis fejlődhet ki, ami azt jelenti, hogy bélfalon kiöblösödések keletkeznek és ha a székrekedés állandósul, megnő a vastagbél rosszindulatú daganatos megbetegedésének a kockázata is.

Sok élelmi rostot tartalmaznak a magas kiőrlésű lisztből készült sütőipari termékek, a zöldség- és főzelékfélék, valamint a gyümölcsök.

Fontos élelmirost-forrás:

· barna kenyér, étkezési korpa

· őszibarack, sárgabarack, körte, ribizli, szilva, szőlő, málna, banán

· káposztafélék, zöldborsó, zeller, torma, sóska, petrezselyemgyökér, sárgarépa, kukorica, stb.

A kevés folyadékbevitel is székrekedéshez vezethet

Sokszor az a baj, hogy a székrekedésben szenvedő egyén nem iszik elég vizet.

Ilyenkor nincs elegendő folyadék a széklet normális víztartalmának kialakításához. Nyári melegben, lázas betegség idején gyakran kevés az elfogyasztott folyadék mennyisége. Kisgyermekeknél, idős embereknél előfordul, hogy nem éreznek, illetve nem jeleznek szomjúságot, és emiatt elégtelen a bevitel.

Nem mozgunk eleget

A mozgásszegény életmód, az ülő foglalkozás nem segíti a normális bélműködést. Sajnos általános, hogy a szabadidőnket a tévékészülék vagy a számítógép előtt töltjük, pedig rendszeres mozgásra minden életkorban szükség van, kinek-kinek teherbírása szerint.

A hashajtó csak átmeneti megoldás

A székrekedésnél gyakran hashajtóra van szükség. A székrekedés kezelésében azonban nem a tabletták játsszák a fő szerepet.

Gyökeres életmód és étrendváltoztatás jelenthet csak igazi végleges megoldást. A hashajtók használata pedig még a hozzászokás veszélyével is járhat.

Dr. Barna Mária
tanszékvezető főiskolai tanár


(forrás: Patika Tükör - 2001-01-01)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.