A szívinfarktus a nőket is veszélyezteti!

A nőknél 54%-ra, a férfiaknál 46%-ra tehető a szívinfarktus okozta halálozás. Ennek visszaszorítása érdekében idén egy nagyszabású jótékonysági kampány indul, amellyel a szervezők szeretnék felhívni arra a figyelmet, hogy a szív- és érrendszeri betegségek nemcsak a férfiakat, de a nőket is komoly mértékben érintik, noha a betegség megfelelő odafigyeléssel megelőzhető lenne.

A kampányhoz neves közéleti személyiségek is csatlakoztak, ezzel egyidejűleg elkészült a Szív dala is.

A szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban számtalan tévhit él az emberekben. Sokan nem tudják, hogy a keringési betegségek számítanak az elsődleges haláloknak. 2011-ben a 128.795 elhunytból 64.250 valamilyen szív- és érrendszeri betegségben halt meg.

A keringési problémák jóval több nőt érintenek, mint férfit: például 2011-ben 28.555 férfi, ugyanakkor 35.695 nő vesztette életét. Ez azt jelenti, hogy évente mintegy háromszor annyi nő hal meg keringési betegségben, mint rák miatt. Világszerte minden harmadik nő haláláért a keringési rendszer betegségei a felelősek.

Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2011-ben a nők halálozásának 55%-át szív- és érrendszeri betegségek okozták, míg a férfiak között ezek a betegségek 45%-ban felelősek a halálozásért. A gyengébb nem tagjai közül szív- és érrendszeri betegségben ma már minden földrészen többen vesztik életüket, mint valamennyi rosszindulatú daganat, tuberkulózis, malária és AIDS következtében együttesen.

Szinte nincs olyan család, ahol ne gyászolnának egy nagymamát, anyukát, testvért emiatt. Ezek az adatok különösen azért elszomorítóak, mivel becslések szerint a szív- és érrendszeri betegségek megfelelő életmóddal 80%-ban megelőzhetőek lennének.

Pirosban a Nőkért mozgalom a világban

A Szív Világszövetség célja, hogy ráirányítsa a fenti tényekre a figyelmet, ezért indította útjára a Go Red for Women mozgalmat, amelyet Magyarországon a Magyar Nemzeti Szívalapítvány indított el Pirosban a Nőkért (PaN) néven. Világszerte rengeteg figyelemfelkeltő akció, rendezvény fémjelzi a kezdeményezést, ugyanakkor számos ismert ember támogatja a mozgalmat. Többek között Catherine Zeta-Jones vagy a híres énekesnő, Colbie Caillat, akik mindketten piros ruhában hívták fel a figyelmet az ügy fontosságára.

A nemzetközi kezdeményezésről további információkat a http://www.goredforwomen.org/ weboldalon olvashatnak.

A PaN mozgalom Magyarországon

A Pirosban a Nőkért mozgalom nem egy egyszeri kampány, hanem egy folyamatos aktivitás, amelyet újabb és újabb akciókkal igyekeznek világszerte, így Magyarországon is a figyelem középpontjába helyezni.

Idén egy nagyszabású jótékonysági kampány indul a PaN keretében, amellyel a szervezők ismételten szeretnék felhívni arra a figyelmet, hogy a szív- és érrendszeri betegségek nemcsak a férfiakat, de a nőket is nagyon komoly mértékben érintik.

Korábban hazánkban is több neves divattervező, művészek, sportolók, előadók csatlakoztak a kampányhoz, akik piros ruhát terveztek, viseltek, hogy ezzel is jelezzék elkötelezettségüket a PaN mozgalom mellett. Idén nyáron Rakonczai Viktor zenei producer, Szabó Zé zeneszerző és Szente Vajk dalszövegíró közösen elkészítette a Szív dalát, melyet Oroszlán Szonja színésznő és két neves énekesnő, Wolf Kati és Radics Gigi együtt énekel.

Ezzel a dallal szeretnék mindenki figyelmét ráirányítani a szív-és érrendszeri megbetegedésekre. A dal a szívről szól, nekünk mindannyiunknak, de különösen a nőknek. A dalhoz forgatott videoklipben természetesen mindhárom énekesnő piros ruhában jelenik meg. A piros ruha ugyanis az a szimbólum, amely itthon és világszerte összeköti a PaN mozgalom tagjait. A dal és a hozzá kapcsolódó klip a következő címen tekinthető meg: http://www.youtube.com/watch?v=vm59OshJ1Pk

A produkció kapcsán széleskörű adománygyűjtés is indul, amelynek bevételét a hazai mozgalom céljaira használja majd fel a Nemzeti Szívalapítvány. Az idén szeptember 29-én lesz a Szívünk Napja, ahol megjelenik a Pirosban a Nőkért mozgalom is, mely a szív- és érrendszeri betegségekre és azok megelőzési lehetőségeire hívja fel a figyelmet. A rendezvényen szűrésekkel, interaktív szakmai előadásokkal, tanácsadással és színes programokkal várják az érdeklődőket.

Mindazok pedig, akik hisznek a Pirosban a Nőkért mozgalom céljaiban, vagyis abban, hogy a nőknek is oda kell figyelniük a szív- és érrendszeri betegségekre, öltözzenek pirosba a Szív Világnapján, ezzel is jelezve elkötelezettségüket. További információkat a PaN mozgalomról a www.pirosbananokert.hu weboldalon olvashatunk.

Megfelelő életmóddal a halál ellen

A Szív Világszövetség évek óta számos kampányt szervez, amelyeknek keretében tájékoztatják a lakosságot a szívbarát életmód legfontosabb alappilléreiről. Íme azok a tényezők, amelyekkel sokat tehetünk a szívünk egészségének megőrzése érdekében.

  • Hagyd abba a dohányzást! A dohányzás ugyanis az egyik legfontosabb rizikótényezője a szív- és érrendszeri betegségeknek. Csak rajtad áll, hogy a kockázatodat a felére, vagy még tovább csökkentsd a dohányzás elhagyásával.
  • Kerüld a passzív dohányzást, mások füstje is árt a szívednek!
  • Járj rendszeresen egészségügyi szűrésre! A rendszeres vérnyomás-, koleszterin-és vércukormérés nagyon fontos, hiszen így még időben kiderülhetnek a problémák.
  • Táplálkozz szívbarát módon! A telített zsírok fogyasztásának csökkentése, a friss gyümölcsökben és zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonában gazdag, növényi olajokat tartalmazó étrend segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet.
  • Mozogj rendszeresen! Akár napi 30 perc rendszeres testmozgás is hozzájárul a szív és érrendszer egészségének megőrzéséhez.
  • Vond be a családodat és a barátaidat a helyes életmód követésébe! A nők a család táplálkozásának és életvitelének motorjai, a megfelelő étrenddel és példamutató magatartással sokat tehetnek párjuk és gyermekeik egészségéért is.
  • Terjeszd a Pirosban a Nőkért mozgalom üzeneteit! Még mindig rengeteg tévhit él az emberekben a nőket veszélyeztető betegségekről, ezért tudasd mindenkivel, hogy a nők körében a vezető haláloknak a szív- és érrendszeri betegségek számítanak, amelyek ugyanakkor helyes életmóddal nagyrészt megelőzhetőek lennének.

 

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.