vastagbélgyulladás

[gac]

Eredete ismeretlen, jellemzője, hogy a bél nyálkahártyája vérbő, kifekélyesedett. Az állandó hasmenés, rossz tápanyagfelszívódás miatt a beteg állapota leromlott, vérszegénység, fehérjehiányos állapot jellemző. A diéta célja, a kóros anyagcserezavarok kivédése, az ingerlékeny colon (vastagbél) megnyugtatása, az étvágytalan beteg állapotának javítása.

A Crohn-betegség leggyakrabban a csípőbelet érinti. (A kép forrása: Patika Tükör)A Crohn-betegség leggyakrabban fiatalkorban kezdődik és élethosszig tart. A kóroka ismeretlen, kialakulásában több tényező játszhat szerepet. A betegség leggyakrabban a csípőbelet (ileum) érinti, de a tápcsatorna bármely részén előfordulhat.

Hogyan hasznosítjuk a táplálék szénhidrátjait?

Világszerte egyre gyakoribbá válnak azok a megbetegedések, amelyek kialakulásában szerepet játszanak a helytelen táplálkozási és életmódbeli tényezők. Több mint fél évszázada tudjuk, hogy az egészség megőrzésének alapvető feltétele a minőségi táplálkozás. A legfontosabb energiát adó tápanyagok a fehérjék, a zsírok, és a szénhidrátok, ám ezek a szervezet kiegyensúlyozott, harmonikus működéséhez mégsem jelentenek elegendő forrást. Az egészség megőrzésben nagy fontossággal bírnak még a vitaminok, az ásványi anyagok, valamint az élelmi rostok.

A vastagbél nagyon fontos szervünk, hiszen nemcsak a táplálék emésztésében és a tápanyagok felszívásában, de szervezetünk védekezôképességében is kiemelkedô szerepet játszik.
A vastagbélben egymással egyensúlyban élnek a jótékony és káros baktériumok milliárdjai. Ezek alkotják a normál bélflórát, ami a felnőttek testtömegéből 1-1,5 kg-ot tesz ki!

Amikor ez az egészséges egyensúly megbillen, kellemetlen közérzet, rosz-szabb emésztés, hasmenés jelentkezhet.

Mit tehetünk a mikrobiális egyensúly helyreállításáért?

DEFINÍCIÓ

Az aranyeres csomók a végbél körüli vénás (visszeres) hálózat kitágulása folytán jönnek létre. Kifejezett civilizációs betegségnek tekinthetők, hiszen szemben a többi főemlőssel, az ember felegyenesedése kapcsán statikailag olyan helyzet alakult ki, hogy a hasi zsigerek az alhasra fokozott nyomást gyakorolnak, ami a fent említett visszerek kitágulását elősegítette. Rendkívül gyakori betegséggel állunk szemben tehát, amely a népesség 90%-át érintette vagy érinteni fogja élete folyamán.

Az aranyeres csomókat elhelyezkedésük alapján két csoportba soroljuk. Az ún. belső aranyeres csomók a végbél záróizma felett helyezkednek el. A külső aranyeres csomók esetén a végbélnyílás körül szabad szemmel látható és tapintható értágulatok, csomók jelennek meg.

Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás

Bizonyára sokunkkal megesett már, hogy belázasodtunk, fájt és ment a hasunk, rossz volt a közérzetünk. E tüneteknek számos oka lehet: többek között valamilyen fertőzés (vírus, baktérium, féreg) stb. Van azonban egy olyan csoportja a hasmenésekkel (is) járó bélgyulladásoknak, melyeket idült gyulladásos bélbetegségek összefoglaló néven ismerünk. Ezek a betegségek sajnos elhúzódó jellegűek, hol múlófélben vannak, hol kiújulnak, kínozzák az embert, általános leromláshoz vezethetnek. Két fő betegség tartozik ide: a Crohn-betegség és a fekélyképződéssel járó colitis ulcerosa, a fekélyes vastagbélgyulladás.

E. coli bélbaktériumokA Németországban fejét felütő járvány kapcsán járjuk körül, hogy mit it takar ez a tünetegyüttes, kitérve többnyire fertőzéses eredetére, a lehetséges kórokozókra, kórlefolyására és kórjóslatára, az alkalmazható terápiás eljárásokra.

A szindróma előfordulása gyerekekben közönségesebb és jóindulatúbb, felnőttekben ritkább, de idősebb embereknél már újra gyakoribb. Általánosságban elmondható, hogy a kor előrelhaladtával prognózisa romlik.

A hemolitikus urémiás szindróma (Gasser-szindróma) kialakulásáért túlnyomóan mikroorganizmusok felelősek. Ezek lehetnek többek között az E. coli egyes törzsei (EHEC – enterohemorrágiás Escherichia coli), Shigella, Salmonella, bizonyos vírusok. A HUS fertőzéses előzmény nélkül is jelentkezhet, ekkor tumorhoz, transzplantációhoz, SLE-hez, ritkán terhességhez (szülés utáni időszak), gyógyszerekhez, ösztrogén szedéséhez kapcsolható. Németországban a betegek többsége felnőtt nő.

A halfogyasztás egészséges.A táplálékainkban lévő zsírok között is van olyan, amelyről fontos részletesebben szólni, mert alkotórészeiknek az esszenciális omega-3 zsírsavcsoportnak speciális élettani szerepük van és a magzati fejlődés szempontjából is nagyon jelentősek. Az omega-3 zsírsavak (linolénsav, EPA = eikozapentaénsav, DHA = dokozahexaénsav) többszörösen telítetlen zsírsavak.

Nemrégiben a Patika Tükör egyik olvasója azt írta, hogy kivizsgálása során divertikulózist állapítottak meg nála, és arról érdeklődött, hogy mit ehet az, akinek ilyen betegsége van.

Mint a legtöbb krónikus megbetegedés, a divertikulózis is kapcsolatba hozható a rendszertelen életmóddal, az egészségtelen táplálkozással, és a mozgásszegény életmóddal.

Mi a divertikulózis?

A székrekedés kezelésében a leghatékonyabb megoldás az életmód- és étrendi változtatás.

Székrekedéssel nagyon sok ember küszködik, mégis hosszú idő telik el addig, míg a székelési panaszok miatt felkeresik az orvost.

Probiotikumok legismertebbje: a joghurtA wellness, fitness és a reformtáplálkozás virágkorát élve a fogyasztókat egyre inkább foglalkoztatja az általuk elfogyasztott élelmiszerek összetétele és azok hatása az egészségükre. Az élelmiszeripar fejlődésével egyre újabb termékek jelennek meg a piacon, amelyek olyan hozzáadott komponenst tartalmaznak, amely az egészségünk megőrzése szempontjából előnyös. Egyre többet halljuk a médiából, főleg reklámokban a probiotikus joghurt, prebiotikus élelmiszer kifejezéseket, de gyakran nem tudjuk miben is különböznek ezek a termékek a hagyományostól.

Az élelmi rostokról

A rostszegény táplálkozás is felelős a krónikus nem fertőző megbetegedések kialakulásáért

Miben segít a Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank?

Jutkának gyakran fáj a feje. Mondhatnánk erre, hogy a fejfájás banális panasz, valamennyiünkkel megesik pl. olyankor, ha reggeli nélkül rohanunk a munkahelyünkre, s délután, esetleg már csak a fejfájás figyelmeztet arra, hogy az ebédet is elmulasztottuk.

Ha nem szívódik fel a tejcukor

A Patika Tükör egyik korábbi számában már foglalkoztunk a tejcukor-érzékenység kérdésével. A cikk felkeltette olvasóink figyelmét, s több, a témával kapcsolatos érdeklődő levelet kaptunk. Ez késztetett arra, hogy a feltett kérdésekre az újságban válaszoljak, és vállalkozzak egyúttal a tejcukor-érzékenység problémakörének bővebb kifejtésére is.

A tejcukor kettős cukor, egy szőlőcukor és egy nyákcukor molekulából tevődik össze.

Táplálékaink fő alkotórészei - a fehérjék és a zsírok mellett - a szénhidrátok.

Feliratkozás vastagbélgyulladás csatornájára

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×