Fertőzések a strandszezonban – kulcs a megelőzés

A nyári nagy melegben semmire sem vágyunk jobban, mint hogy kellemes környezetben egy medencében hűsölhessünk. Nem is gondolunk arra, hogy esetleg valamilyen fertőzést szedhetünk össze, vagy „felfázhatunk". Ezek a fertőzések megegyeznek az úgynevezett nemi úton terjedő betegségek nagy részével. Hogyan lehet ezeket megelőzni, gyógyítani?

Egy pihentető nyaralás, hétvégi strandolás után sokan keresik fel az orvosi rendelőt kellemetlen panaszokkal. Amikor a beteg megtudja, hogy a panaszát milyen kór okozta, bizony előfordul, hogy meginog a bizalma a partnere iránt, s annak hűtlenségére gyanakszik.

Ezek a nyári fertőzések ugyanis leggyakrabban a nemi szerveken vagy a nyálkahártya szexuális érintkezésnek kitett felületén okoznak tüneteket, azonban ezek nem a szex, hanem a fertőzött vízzel történt érintkezés következményei. Micsoda különbség!

Kimutatott tény, hogy a mégoly tiszta (vízforgatós, túlfolyós) uszodák vize is fertőzött, s ez így van világszerte. A medencék vizében gombákat, trichomonas vaginalist, baktériumokat és vírusokat mutattak ki.

Miért nem kapja meg mindenki a betegséget?

Ennek az az oka, hogy a szervezet képes a védekezésre: a hüvelynyálkahártya egészséges volta, a hüvely savi vegyhatása, a jó immunrendszer kivédi a kórokozó támadását. Ám amennyiben a fentiek károsodnak, úgy felborul a hüvely élettani állapota, legyengül a szervezet, bekövetkezik a fertőzés, annak minden kellemetlen tünetével.

A gombák hüvelyi diszkomfort érzést, törmelékes folyást, viszketést és a nemi szervek kivörösödését, a férfiaknál piros foltokat okoznak.
A lábujjak gombás fertőzésére a viszketés, a bőrhámlás jellemző.

A bakteriális fertőzésekre szintén a nemi szervek viszketése, kivörösödése jellemző. A hüvelyből, illetve a férfi húgycsőből ürülő váladék sárga színű, esetleg bűzös.
A húgyhólyag gyulladása is bekövetkezhet. Ez gyakori, fájdalmas, görcsös vizeléssel jár, néha a vizelet véres is lehet. A szemfertőzésre is váladékozás, viszketés és a kötőhártya piros színűvé válása jellemző.

A trichomonász habos, enyhén bűzös folyást, kellemetlen, égő fájdalmat, viszketést okoz. A nők külső nemi szerve érzékeny, duzzadt, vörös lesz. Előfordul, hogy a férfiak panaszmentesek, de náluk is előfordulhat gennyes folyás, herefájdalom, majd prosztatagyulladás alakul ki.

A herpeszvírus-fertőzés mint uszodai ártalom ritkábban következhet be, de a tünetek ugyanolyan kellemetlenek, mint egyébként. Ugyanez vonatkozik a nemi szerveken vagy a gyerekek lábán jelentkező szemölcsszerű képletet okozó papilloma vírusokra is.

A tünetek fenti rövid leírása senkit ne bátorítson fel az öngyógyításra, mert az elégtelen kezelés a panaszok súlyosbodásához vezethet: a betegség továbbterjedhet a méhre, a petefészkekre. A panaszok jelentkezésekor azonnal forduljunk orvoshoz.

Hogyan lehet megelőzni a bajt?

Nem kell lemondanunk a strandolásról, de mindenképpen figyeljünk oda néhány dologra.

  • Lehetőleg ne üljünk rá a nyilvános vécé ülőkéjére, mert bármennyire is tiszta – vagy annak látszik – bizony számos „fertőzésforrás" nyüzsöghet rajra.
  • A vécé használata előtt is mossunk kezet.
  • Amennyiben hajlamosak vagyunk a fertőzésre, akkor a medencébe merülés előtt helyezzünk fel a hüvelybe valamilyen gombaellenes kenőccsel bekent tampont, melyet a fürdés végén, zuhanyozáskor távolítsunk el és töröljük szárazra magunkat.
  • Fürdés után a vizes fürdőruhát cseréljük szárazra.
  • Menstruáció alatt ne fürödjünk.

Ha ezt a néhány óvintézkedést betartjuk, alig van esélye, hogy valamilyen kellemetlen fertőzés elrontsa nyári pihenésünket. A strandfertőzés hasonló a szexuális úton terjedő betegségekhez. Az egyszerű tünetek elhanyagolása, vagy öngyógyítása súlyosabb betegséghez vezethet.

Pamutban, papucsban

Bármennyire is jólesik a nagy melegben mezítláb állni a hideg kövön, inkább ne ezt a formáját válasszuk a hűsölésnek, ugyanis könnyen hólyaghuruthoz vezethet.
A strandon mindig adjunk bugyit a kislányokra Ez különösen akkor nagyon fontos, ha a homokozóban játszanak.
Melegben főleg pamut fehérneműt viseljünk.

 

Dr. Domokos Nándor
szülész-nőgyógyász

forrás: archívum
(Patika Tükör – 060606)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.