A böjt bizonyos ideig tartó önkéntes nem evés, mely évezredek óta egyrészt szellemi gyakorlat, másrészt számos betegség kezelésének kelléke.
Az Ăłkorban HippokratĂ©sz – a nyugati medicina atyja – hitt abban, hogy a test kĂ©pes önmagát megĂşjĂtani. Fontos gyĂłgyĂtĂł eszköznek tekintette a böjtöt. UgyanĂgy Paracelsus is a legjobb gyĂłgymĂłdkĂ©nt hirdette. Az AjurvĂ©da medicina szintĂ©n a gyĂłgyĂtás fontos Ă©pĂtĹ‘elemĂ©nek tekintette.
Természetesen vallási szerepét sem szabad elfelejteni, hiszen a mentális és szellemi tisztulás útját látták benne a zsidó-keresztény, a keresztény, a mohamedán és a buddhista hitben egyaránt. A múlt században Mahatma Gandhi 21 napig böjtölt a békéért.
Az Amerikában 1995-ben megalapĂtott "Böjtközpont" hangsĂşlyozza, hogy a böjt nem egyenlĹ‘ az Ă©hezĂ©ssel Ă©s a következĹ‘ pontokban fogalmazza meg elĹ‘nyeit:
- MegszabadĂt a sĂşlyfölöslegtĹ‘l.
- MegtisztĂtja a szervezetet a mĂ©reganyagoktĂłl.
- JavĂtja az energiafelhasználást.
- Növeli a szellemi frissességet.
- SegĂt jĂłzanabbul látni a világot.
Mikor leállĂtjuk a táplálĂ©kfelvĂ©telt, emĂ©sztĹ‘rendszerĂĽnk felmentĂ©st kap az emĂ©sztĂ©s nehĂ©z munkája alĂłl. Mi törtĂ©nik ekkor? A szervezetben a raktározott energia felszabadul Ă©s megkezdĹ‘dik a salakanyagok, toxikus vegyĂĽletek ĂĽrĂtĂ©se.
A belekben gyakran telepedhetnek meg baktĂ©riumok, vĂrusok, paraziták. Az Ă©telek lebomlása során felszabadult vegyĂĽletek a vĂ©ráram Ăştján a májba kerĂĽlnek. Itt törtĂ©nik a mĂ©regtelenĂtĂ©s folyamata. BöjtölĂ©s alatt a máj Ă©s az immunrendszer kĂ©sz arra, hogy az Ă©vek alatt lerakĂłdott mĂ©rgezĹ‘ anyagokat elszállĂtsa, hatástalanĂtsa a szervezetben. Amerikai kutatĂłk szerint az Ă©vek alatt felhalmozott toxinok sĂşlya elĂ©rheti a 2,5-5 kg-ot. Talán Ă©ppen ezĂ©rt Ă©li reneszánszát napjainkban a 0 kalĂłriás diĂ©ta Ă©s a böjtkĂşra.
A böjtölés technikája
Időtartam
A böjtölĂ©s idĹ‘tartama mindig attĂłl fĂĽgg, hogy milyen egĂ©szsĂ©gi állapotban vagyunk Ă©s hogy prĂłbáltuk-e már valaha a nem evĂ©s technikáját. Ha már tudjuk, mirĹ‘l van szĂł, akkor megbirkĂłzhatunk egy hosszabb ideig (2-4 hĂ©tig) tartĂł kĂşrával, mely az alternatĂv medicinában járatos gyĂłgyĂtĂłk szerint a legmegfelelĹ‘bb mĂ©regtelenĂtĂ©shez vezet.
Gyakori a hétnapos böjtkúra és a háromnapos böjt, melyet évente négyszer, az évszakváltások időszakában végeznek. Az úgynevezett prevenciós böjtöt nagyon sokan alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy heti egy alkalommal nem fogyasztunk szilárd táplálékot. Azokban az esetekben, amikor a böjt három napnál tovább tart, kötelező az orvosi felügyelet!
MĂłdszer
Klasszikus böjtölĂ©s alatt azt Ă©rtjĂĽk, hogy tiszta vĂzen, esetleg gyĂłgynövĂ©nybĹ‘l kĂ©szĂĽlt teán kĂvĂĽl mást nem iszunk, nem eszĂĽnk. E mellett a modernkori böjt a dzsĂşzkĂşrát jelenti, ebben ugyanis a folyadĂ©k Ă©s egyben a táplálĂ©kfelvĂ©telt zöldsĂ©g vagy gyĂĽmölcslĂ© formájában biztosĂtjuk. ElĹ‘nye a vĂzivással szemben, hogy Ă©rtĂ©kes nyomelemek, ásványi anyagok, vitaminok jutnak be szervezetĂĽnkbe, melyeket nem Ă©rdemes mĂ©g egy napig sem nĂ©lkĂĽlöznĂĽnk
Előkészület
A böjtölés némi előkészületet igényel. Egy-két nappal a kúra megkezdése előtt javasolt a húsokat, tejtermékeket étkezésünkből mellőzni, és az olajos magvak, babfélék fogyasztását csökkenteni. A böjtöt megelőző napon válasszunk könnyű salátát, gyümölcsöt vagy egy tányér levest táplálékul.
Mit együnk böjtölés után?
Először is ügyeljünk arra, hogy mennyiségileg ne legyen sok az elfogyasztott táplálék, hiszen a kúra alatt összeszűkült gyomrot és a pihent állapotú emésztőtraktust igen jelentősen megterhelnénk vele. Hellmut Kützer szerint törekedni kell a teljes értékű ételek fogyasztására. Javaslata az, hogy a kúra utáni napokon folyamatosan emeljük a bevitt kalóriamennyiséget. Induljunk 450 kcal-ról és a hatodik napra jussunk el 1500 kcal-ig. Érdemes gyümölcsöt, zöldséget, gabonafélét bőséggel fogyasztani ezeken a napokon.
Fő az elővigyázatosság
UgyanĂşgy, ahogy bizonyos Ă©telek, Ăşgy a böjtkĂşra sem fejt ki minden emberre egyformán jĂł hatást. Akiknek Ă©rzĂ©kenyebb a gyomruk vagy emĂ©sztĹ‘rendszerĂĽk más terĂĽlete, vagy valamely krĂłnikus bántalomban szenvednek, Ă©rdemes fontolĂłra venniĂĽk a kĂşra megkezdĂ©sĂ©t, hiszen többet árthatnak vele maguknak, mint amennyit a böjt használ. Ha a böjtöt három napnál többre tervezzĂĽk, mindenkĂ©ppen kĂ©rjĂĽnk hozzá szakmai segĂtsĂ©get, orvosi felĂĽgyeletet.
BöjtölĂ©s alatt a munkahelyi teljesĂtĹ‘kĂ©pessĂ©g jelentĹ‘sen csökken, ezĂ©rt Ă©rdemes inkább hĂ©tvĂ©gĂ©n kĂsĂ©rletezni. A kĂşra alatt javasolt a sok pihenĂ©s Ă©s a fizikai aktivitás csökkentĂ©se. ElĂ©g egy rövid sĂ©ta vagy nĂ©hány nyĂşjtĂłgyakorlat. Az elsĹ‘ napokban a fogyás mĂ©rtĂ©ke elĂ©rheti az egy kilogrammot is. A harmadik naptĂłl azonban ez az Ă©rtĂ©k 0,5 kg-ra csökken.
Miért fogyunk?
KiábrándĂtĂł, de sajnos igaz: a nĂ©hány nap alatt leadott sĂşly nagy rĂ©sze folyadĂ©k, kisebb rĂ©sze az izmokbĂłl származĂł fehĂ©rje, legkisebb rĂ©sze zsĂr. Pár napos böjttel nem tudunk megválni az Ă©vek hosszĂş sora alatt felhalmozĂłdott zsĂrpárnáktĂłl. Ehhez egĂ©szen más jellegű fogyĂłkĂşrára van szĂĽksĂ©g.
Amit a böjttel el lehet Ă©rni, az az, hogy a sĂłs, fűszeres Ă©telek által megkötött folyadĂ©k távozik szervezetĂĽnkbĹ‘l, Ăgy mindenkĂ©ppen energikusabbá, könnyedebbĂ© válunk. MásrĂ©szt testĂĽnk rendelkezik zsĂr- Ă©s szĂ©nhidrátraktárral, viszont fehĂ©rjĂ©t nem tud fĂ©lretenni, ezĂ©rt ha a táplálĂ©k Ăştján nem jut szervezetĂĽnkbe fehĂ©rje, akkor megkezdĹ‘dik saját izomzatunk leĂ©pĂtĂ©se – amerikai terminussal Ă©lve – az izomkannibalizáciĂł. Ennek következmĂ©nye az, hogy az alapanyagcsere csökken, tehát kevesebb lesz a napi kalĂłria felhasználás. ĂŤgy a fogyás ĂĽteme is lelassul.
Dr. Boros Szilvia
forrás: archĂvum
(Patika Tükör - 020301)